Directorul Timaru Neculai a fost demis abuziv de la conducerea Mecanica Ceahlau S.A. ?

12

Ultima reduta a industriei nemtene a intrat in linie dreapta spre desfiintare .

Dupa ce rand pe dand toate fabricile din Neamt au intrat pe mana smecherilor in mod legal, cum e si cazul IMC, si au disparut una cate una, majoritatea rapuse de dorinta de inavutire a unor baroni PSD ale vremurilor, iata ca acum a venit randul Intreprinderii Mecanica Ceahlau, care din cauza unui management corespunzator a inceput sa miroase a sursa de imbogatire pentru unii smecheri .

TIMARU NECULAI
TIMARU NECULAI

Din cate intelegem, acum, in liniste deplina, domnul director Timaru trebuie  inlocuit de la conducerea societatii, in conditiile in care in ultimi 3 ani de zile Mecanica Ceahlau a cunoscut o crestere a profitului, ca sa nu mai spunem ca in ultimul an, din informatiile noastre, fabrica a acordat pentru prima data in istoria ei dividente. Asadar, pe principiul „scoate bani ca sa avem noi pe ce pune ghiara” un grup de interese intitulat generic Consiliul de Administratie si ai carui membri se afla intr-un dezechilibru total de forte fata de ce ar trebui sa reprezinte un CA normal care ar trebui sa fie compus din reprezentanti ai mai multor actionari pentru a se evita abuzul de putere, a inceput sa caute nod in papura celui care a adus fabrica pe profit. In cazul Mecanica Ceahlau,  toate deciziile in consiliu sunt luate numai de actionarul majoritar, SIF Moldova, care are 4 reprezentanti din 5.
Echipa de conducere a Mecanica Ceahlau SA este formata din conducerea executiva (director comercial, director economic si director general) si conducerea administrativa, adica membrii Consiliului de Administratie. Teoretic, acest grup ar trebui sa se constituie intr-o echipa omogena care lucreaza pentru binele fabricii. Din pacate, lucrurile nu stau deloc asa.
La sfarsitul anului 2009 Mecanica Ceahlau era condusa de Cornel Botezatu-director comercial, Gabriela Marian – director economic, Marius Munteanu – director general si colectivul Consiliului de Administratie, avand ca presedinte pe d-l profesor Bontas. In aceasta perioada, Mecanica Ceahlau a inregistrat o pierdere de cca 3 mil. euro pentru care nimeni nu a fost tras la raspundere, nu s-a solicitat nici un audit si nici o expertiza, ca asa e in Romania, parintii nostri au construit fabrici si uzine ca sa aiba altii ce pradui.
Din cate ne amintim noi despre perioada fostei conduceri, fabrica trecuse prin perioade negre. Numarul de angajati fusese diminuat de la cca. 1000 la cca. 200 de oameni, departamente intregi au fost “externalizate” si apoi duse spre faliment si fabrica a ramas astfel fara specialisti. Pierderea financiara s-a datorat creditarii excesive, cheltuielilor nejustificate, investitiilor inutile, productia pe stoc si contractului dezavantajos de leasing, semnat cu aprobarea celebrului Consiliu de Administratie. Desigur ca un eventual audit al activitatii Mecanica Ceahlau in perioada 2007-2009 ar scoate la iveala fapte si actiuni de management poate chiar de natura penala si poate ar baga si la puscarie niste indivizi, dar se pare ca nu se vrea acest lucru si nici nu se poate, caci ce sa vezi, acelasi colectiv de conducere (executiv si administrativ) este prezent si astazi, singura diferenta fiind ca functia de director general care era ocupata de domnul Timaru, care este un om mai calculat si mult prea vechi in bransa,  a devenit incomod pentru cei care vor sa puna ghiara pe ceva banuti .
Din cate ne amintim si ne spun cei din Mecanica Ceahlau, in primul an de conducere sub Timaru fabrica a sarit de la un minus de aproximativ 3 milioane de euro la un profit de 500.000 de euro, asadar vorbim de performante de invidiat chiar si pentru expertii din managementul privat.
Domnul Timaru, modest si prea cuminte, a lucrat in liniste, si in anii 2011 si 2012 s-au platit si inchis toate contractele de leasing, au fost reparate toate utilajele ce erau aproape distruse (dar de asta o sa va povestim separat, caci stim si cine si cum le-a distrus fara sa fie tras la raspundere ), tot in acesti ani de criza s-au redus cheltuielie cu energia electrica, gazul metan si apa industriala, s-a modernizat instalatia de apa industriala fapt care a dus la scaderea cheltuielilor cu 60%, scoala muncii socialiste care inocula munca pana la epuizare, regim in care a fost format domnul Timaru a dus la sistematizarea activitatii de prelucrari mecanice, ceea ce a dus de la sine la economii importante, s-au imbunatatit conditiile de munca, fabrica a fost modernizata prin aducerea  a doua strunguri cu comanda numerica,  instalatie de vopsire cu pulbere in camp electrostatic, aparate de sudura, daca nu ma insel eu si o masina extraordinar de performanta de debitat tabla cu laser sau plasma, nu stiu exact, etc . Toate aceste investiii , au contribuit in final la realizarea profitului de aprox 4,2 mil euro , cumulat pe cei trei ani in care domnul Timaru Neculai a condus fabrica si toata tara se zbatea intr-o criza profunda .
Dar sa vedem pe ce motiv total bolnav domnul Timaru Neculai este maturat de la Mecanica Ceahlau, raport-timaru-neculaicaci deabia de aici incepe sa fie interesanta povestea . Fiul domnului Timaru are o firma cu ceva on-line din cate am inteles, tot in domeniul de activitate al Mecanicii Ceahlau si pentru ca din cate stim noi legea si contractul de management nu interziceau colaborarea cu firme ale rudelor, cum e in cazul institutiilor de stat, domnul Timaru a colaborat in mod perfect legal cu firma fiului sau cu care a stabilit comisioane la jumatate din pretul cerut de ceilalti dealeri de pe piata si a reusit sa aduca in urma acestei colaborari aproape 3 milioane de euro in Mecanica Ceahlau . Cu sinceritate va marturisesc ca atunci cand am auzit care e motivul pentru care se incearca schimbarea domnului director Timaru Neculai , mi-a venit sa vomit . Stau eu si ma intreb, cat de prost trebuie sa fii sa reprosezi unui manager ca a facut o afacere legala in urma careia a adus aproape 3 milioane de euro in fabrica ? Si chiar daca era total imorala sau la limita legii, vorbim despre bani adusi in fabrica, nu despre bani scosi. Mie imi suna ceva de genul : esti bun, conduci bine fabrica, ai facut profit pe timp de criza, e prima oara cand se dau dividente, nu avem ce sa iti reprosam pe linie de management, dar am aflat noi ca te-a ajuta si fiul tau cu firma lui ca sa aduci profit fabricii si de asta te dam afara. Eu stau sa ma intreb daca la sedintele de CA de la Mecanica Ceahlau nu se impune un test antidoping… poate oamenii vin fumati la sedinte, poate trag ceva pe nas, ca altfel nu inteleg cum de ei sunt in lumea lor si noi in lumea asta .
Desi contractul de management al domnului Timaru a fos reinnoit in aprilie 2013, din cate stim noi, actiunea de denigrare a sa a continuat cautandu-se tot felul de tertipuri sa fie scos afara, caci atata timp cat esti performant si aduci profit in plina criza nu prea poti fi dat afara oricum, asa ca la sugestia actionarului majoritar, cu sprijinul unor membrii ai Consilului de Administratie (care sunt salariati ai actionarului majoritar), s-a desfasurat o ancheta in societate cu auditori interni , auditori externi, experti contabili si multe alte acareturi care a implicat costuri importante  suportate de catre fabrica. In luna august, directorul Timaru  fost trimis in concediu de odihna fortat si in fabrica au ramas la conducerea anchetelor ceilalti doi membrii ai conducerii, care, sfatuiti in permanenta de fostul director general in persoana d-lui Marius Munteanu, adica exact cei care au fost partasi la marile pierderi pe care fabrica le-a avut in 2007-2009.
Anchetele auditorului intern, auditorului extern si a expertilor financiari au fost solicitate de cei 4 membri ai Consiliului de Administratie, alegerea anchetatorilor fiind facuta de acestia, fara a se respecta principiul neutralitatii auditoriului. Pe surse va putem spune ca cei doi experti finaciari – fiind al 4 lea control realizat de la inceputul acestui an in Mecanica Ceahlau – angajati in depistarea unui eventual prejudiciu, sunt 2 persoane din Bacau, alesi de unul din membri Consiliului, cu care sunt prieteni si cu care au fost colegi la Sif Moldova.
Situatia este similara si in cazul auditorului intern, Botez, al carui raport denota clar faptul ca a fost un audit la comanda cu concluzii predefinite. Acesta din urma este chiar cel care a efectuat auditurile si in perioada in care fabrica inregistra pierderi de milioane de euro, fara sa fi gasit pe cineva vinovat. Spuneti ca nu e tare asta … gaura de 3 milioane de euro fara vinovati ?

Privind situatia de sus si la rece, lucrurile stau cam asa: conducerea anterioara anului 2009, atat cea executiva cat si cea administrativa, a condus  fabrica in pierdere de 3 mil euro. Dupa venirea domnului Timaru in functia de director general,  fabrica a ajuns la profit de 4,2 mil. euro. Daca in perioada in care fabrica inregistra pierderi nejustificate nu a fost solicitat nici un audit sau ancheta care sa faca lumina, acum, intr-o perioada in care societatea a fost redresata si … la naiba, despre ce vorbim ? a facut profit de milioane de euro in plina criza … s-au comandat cinci audituri in ultimile 6 luni.

Culmea nesimtirii zicem noi,  este faptul ca acum, aceleasi persoane care au condus fabrica aproape de faliment, il acuza pe domnul Timaru de incompatibilitate, lipsa de loialitate si incompetenta, sustinand ca ei sunt cei care au ridicat fabrica si Timaru cel care incearca acum sa beneficieze personal pe urma eforturilor lor. Deci cata nesimtire zace in acesti oameni ?

Ceilalti doi membri ai managementului executiv, d-l Botezatu si d-na Marian, actioneaza si acum asa cum au actionat in 2009, la comanda fostului director general. Gurile rele spun ca trimiterea domnului Timaru in concediu fortat de odihna a avut ca scop preluarea integrala a conducerii Mecanica Ceahlau, pentru a se „gasi” dovezi ale “lipsei de loialitate” de care am dat dovada. Surse din fabrica ne-au confirmat ca i s-a verificat abuziv , ilegal si fara motiv corespondenta electronica ( exista condamnari in Romania pentru asa ceva ), au fost interogati angajatii, au fost obligati sa se „observe” intre ei, si sa raporteze conducerii, exact ca pe vremea cand in fosta Inteprindere Mecania Ceahlau aveau birou securistii.

Zvonurile spun ca actionarul majoritar ar vrea cu orice pret sa aduca o alta persoana pe postul de director general si pentru a realiza acest lucru profita de pozitia favorabila detinuta in Consiliu. Aceast nou personaj care (probabil) va ocupa postul de director general este d-l L.T., cu un istoric, in prezent administrator al unei societati in pierdere, dar, vechi prieten al d-lui Costel Ceocea, presedintele SIF Moldova.

E clar pentru oricine cunoaste aceste detalii ca din pacate, in conducerea fabricii primeaza ipocrizia, interesele meschine si deloc  interesul fabricii. Interesant este faptul ca s-au depus eforturi considerabile ca opinia publica  sa nu afle detalii, imaginea care este prezentata fiind cea a unui director care face afaceri cu membri familiei, in detrimentul fabricii si pe spinarea celor din Consiliul de Administratie.

Cu stupoare am aflat ca pe data de 05.09.2013, SIF Moldova, prin reprezentantii pe care ii are in CA al Mecanica Ceahlau, a decis fara acordul actionarilor minoritari, rezilierea contractului de management proaspat semnat in 29.04.2013 cu domnul Timaru Necului , motivand lipsa de loialitate si incompatibilitatea contractuala.
Adica, patru ani cat domnul Timaru a ridicat fabrica din falimentul iminent, de la pierderea de 3 milioane de euro la profitul de 4,2 milioane euro, a fost “loial” si compatibil, si dintr-o data, cand si-au dat seama ca sunt deja destui bani de stors si pierdut, a devenit inutil, neloial si incompatibil.
Mai mult, contractul de management a fost reinnoit in luna aprilie, dupa care imediat domnul Timaru a inceput sa fie acuzat de incompatibilitati si neloialitate legate de contractul care expirase. Cu alte cuvinte, l-au reangajat doar ca sa il “certe” si ca sa il dea afara pentru ca in contractul trecut a fost “neloial”… Nu e asa ca suna extraordinar de dubios ?
Personal nu am mai discutat cu domnul Timaru de peste un an de zile si sper sa nu se supere ca spun eu ce poate domnia sa nu are curajul, dar sursele noastre ne zic ca din luna aprilie au inceput sa i se propuna diverse alte functii la societati private cat si la institutii ale statului si au inceput sa se faca presiuni foarte mari pentru ca sa inteleaga ca ar trebui sa ia drumul pensiei sau sa faca orice altceva, numai sa lase locul de la Mecanica Ceahlau liber .
Il cunosc pe domnul Timaru de cand aveam 4-5 ani si imi cer scuze pe aceasta cale fata de el ca nu am incercat sa il contactez pentru a documenta acest articol, dar sper sa inteleaga si sa recunoasca ca are un mare defect … are prea mult bun simt, nu vrea sa deranjeze, nu vrea sa arate cu degetul si nici nu ar cere ajutorul vreodata cuiva, asa ca riscam sa ma convinga sa nu ma bag si sa nu scriu nimic. Ideea este ca in afara de mine, alte multe mii de nemteni il stiu pe domnul Timaru Neculai, stiu ce fel de om este, stiu ca in viata lui a petrecut mai mult timp in IMC decat cu propria familie si fara nicio discutie, a aratat ce poate sa faca in materie de management, asa ca porcaria asta cu neloialitatea fata de fabrica in care si-a pus viata si sufletul si priceperea si sanatatea, este cea mai mare jignire care putea sa i-o aduca cineva. Nu stim ce se intampla acum cu domnul Timaru Neculai, dar cred ca ar fi primit mai bine vestea unei condamnari la 10 ani de puscarie decat cea cu incompatibilitatea si neloialitatea fata de Mecanica Ceahlau .
De asemenea nu stiu de ce PSD-ul doarme in papuci, caci domnul Timaru Neculai este consilier local PSD si membru important al partidului care ar trebui sa se autosesizeze de porcariile astea care se intampla, ca de asta am iesit toti ca oile si am votat USL . Ce incredere sa mai am eu in PSD vreodata, daca el nu e in stare sa isi apere de abuzuri nici proprii oameni ?
Poate sunt prea dur in exprimare dar consider ca domnului Timaru nu i-a fost luata pe nedrept o functie de conducere ci … viata, caci viata lui a fost dintotdeauna Inteprinderea Mecanica Ceahlau, actuala Mecanica Ceahlau S.A.
Domnilor de la PSD … TREZIREA ! Sau dormiti in continuare, ca vin alegerile si atunic o sa va spunem : Hai pa!

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
12 Comentarii
  1. bogdan-marc spune

    Asa se intampla cand esti pus politic. Ei te pun ei te dau jos. eu nul stiu ce specialist este acest domn dar este supus total lui gheorghe stefan si a votat si in mandatul trecut tot ce ia dictat stefan toate aberatile si hotiile lui.asa ca ma indoiesc ca nu a comiso si la mecanica Ceahlau.

    1. mirco spune

      Mult adevar privind SIF-ul, multe inexactitati privind firma, profilul acesteia si mai ales managerul discutat… Cat despre politic, ce sa caute intr-o firma privata ? De aceea va apreciez comentariul !

  2. mirciulica spune

    HOTII au indepartat un GAINAR!

    1. mirco spune

      FFFF. CORECT si …la obiect. Scrisul este plin de adevaruri dar are si un partizanat dezarmant !

  3. ticu spune

    Intelegere transpartinica dupa schemele deja cunoscute,jaf,insolventa,faliment.Fierul vechi si terenul vor fi demult in propietatea cui trebuie.A se vedea interesele(P.D.L.,PS.D.,P.N.L.)de la Sif Moldova,si deja stim ca nu le pasa de angajati.O batae de joc!

  4. mosh spune

    Aproape 100% corect!!!

  5. radu spune

    Ca abuzul privind domnul Timaru ,nu este un caz izolat , din pacate mai sint multe cazuri !
    Traim in EPOCA FARDELEGILOR , toti cei care au fost corecti si de buna credinta au fost marginalizati.
    Cine trebuia pedepsit ,si care au fost tare in clont , si hoti au fost avansati.
    Totul merge pe dos in Romania.
    Din pacates se pot da mii de exemple !
    Conducerea noua venita a USL-ului ,in care noi am sperat decenta si dreptate , deja sa autocompriomis grav , musamalizind faptele grave ale predecesorilor.
    In interviuri pompoase noii veniti Prefectul si Subprefectul ,au promis caci vor instuara corectitudinea si respectarea literei si spiritului legii !
    Au mintit cu nerusinare !
    Doleantele cetatenilor sint lecturate de catre fostii , care formuleaza raspunsuri aberante , iar Prefectul si subprefectul le semneaza ca….primarul.
    Este clar caci au intrat si ei in hora fardelegilor si profiturilor onoroase , solidarizindu-se cu fostii , care sint experimentati in ale arta manipularilor si ingineriilor financiare.
    Sint multe compartimente unde sa realizat ilegal din bani publici multe inginerii frauduloase , totul este secretizat si prevederile clare ale legii nr. 544/2001 nici acum nu sint implementate sub pretextul unor motive de-a dreptul aberante si revoltatoare.
    Nu cred ca va mai dura mult asa.
    Hotia , minciuna si reaua credinta stau inca la loc de cinste.
    Mamaliga va exploda in curind..!
    Sint sigur de asta.
    Treziti-va fratilor , nu vedeti ca sintem furati pe fata !

    1. Ionut Corfu (nationalistu`) spune

      Iar si-a schimbat Dismerdatu numele.Pe asta nu-l mai vedeti ca posteaza in fiecare zi cu alt nume? Caci nu te mai chinui stimabile! Caci stim cine scrie.Mai ai multa scoala de facut ca sa scrii si tu corect.Caci va rog sa luati masuri si sa posteze cu acelasi nume sau deloc! Credeam ca e ocupat cu recuperarea padurilor.Dar el scrie aiurea pe aici.Caci pa! Ca sa parafrazez autorul.He he!

  6. Mircea spune

    Ce vrea sa fie asta?
    DE ce nu va adunati toti PSD-istii in fata S.C Mecanica Ceahlau S.A Si sa impuneti SIF-ului Legea voastra?
    Domnul Timaru nu e un neajutorat si nici sarac nu este.Ce e strigatul asta la implicare politica in viata economica? Domnul Timaru sa se apere in justitie asa cum s-au aparat si altii atunci cind au fost abuzati de dinsul. Domnule nu te cunosc dar dupa ton si dupa cum pui problema esti cu pluta tare departe de tarm .Ai grija sa nu te ineci in propriile frinturi de adevar.

    1. grupul de sindicalisti cinstiti spune

      u’re missing the point :)..
      Nu cred ca articolul este un strigat in ajutorul lui Timaru, ci mai degraba in ajutorul fabricii… Sunt 200 oameni care lucreaza acolo, al caror viitor a devenit dintr-o data incert. Mai mult, daca ai vrea sa-ti cumperi o masina agricola, IMC este cam singura din Romania unde se mai produc. Abuzurile duc intotdeauna la desfiintarea afacerii respective, nu la inflorirea acesteia.
      Inteleg ca perioada anterioara conducerii dlui Timaru a dus fabrica la un pas de faliment. De altfel, mai toate societatile administrate de SIF sunt in aceasta situatie…e si normal… nu te poti astepta ca un grup de contopisti obsedati doar de valoarea actiunii, sa fie apti de a conduce spre profit (financiar, social..etc) domenii de o atata diversitate. SIF a fost nevoit sa-si restranga propria activitate ca un „bun(?!) manager”. Filiala din Piatra exista doar ca o amintire pentru nostalgici :))
      Implicarea politicului in sfera economica este necesara pentru a se asigura ca fabrica nu va mai ajunge iar pe buza prapastiei. Nu suntem intr-un boom economic, criza marind acest riscul de esec in fiecare an. Daca vezi ca un tip de management a dat rezultate, chiar si in conditiile actuale, pastreaza-l; profitul IMC aduce taxe la bugetul local si de stat, oamenii au in continuare un loc de munca. Altfel, se va ajunge si aici in aceeasi situatie ca a Rifil-ului si a altor societati care acum valoreaza doar cat fierul vechi 🙂
      Ce se va intampla cu cei 200 de oameni care o viata intreaga au muncit numai la MC? Cine ii mai angajeaza, mai ales in Piatra, unde industria nu este chiar cea mai tare ramura? 🙂
      Timaru isi poarta singur de grija dar, grija noastra cine o poarta? Ce zic cei pe care i-am votat?

      1. Ionut Corfu (nationalistu`) spune

        Absolut corect.

        1. mirciulica spune

          La fel ca Timaru fiecare-si duce CRUCEA!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate