Acţiuni de verificare a apelor minerale

0

În perioada 02-13.08.2010, în judeţul Neamţ, s-au desfăşurat un numar de 22  acţiuni de control la producatori , distribuitori, depozite-en gros si magazine, urmărindu-se modul în care se respectă prevederile legale la  comercializare si etichetare, prezentare, publicitate, depozitarea apelor minerale naturale (ape minerale naturale, ape de izvor ) si calitatea acestora.

Abateri constatate:

– incadrarea apelor imbuteliate in data durabilitatii minimale declarata de producatori

La 2 operatori economici, s-au constatat  la comercializare apa naturala de izvor plata expirata de 33 zile si apa minerala plata expirata de 22 zile.

-Modul de informare al consumatorilor asupra elementelor de identificare si caracterizare ale produselor comercializate

Abateri de marcare faţă de prevederile HG nr.1020/2005 şi HG nr. 106/2002 s-au constatat la urmatoarele sortimente :

-„Apa de izvor naturala ” – eticheta produsului trebuie sa contina numai termenul de’’ apa de izvor’’,denumirea nu poate fi completata cu termenul ’’ naturala’’. De asemenea, pe eticheta este marcata si compozitia chimica , obligativitatea acesteia este numai pentru apele minerale naturale. Prin inscrierea acestora pe eticheta altor categorii de ape imbuteliate se creaza confuzie cu apele minerale naturale – abaterile s-au constatat la 2 operatori economici -producatori locali;

-la un producator local pentru produsul  „apa de masa carbogazoasa”, imbuteliata sub presiune, pe eticheta produsului nu este precizat sediul social al producatorului ci doar adresa punctului de lucru.

-afisarea preturilor conform legislatiei in vigoare

La 15 operatori s-au constatat abateri de afisare a preturilor pe unitatea de masura respectiv pret pe litru.

-respectarea conditiilor de depozitare prevazute de producator la comercializarea apelor imbuteliate

La 3 operatori economici s-a constatat expunerea produsului apă minerală naturală in spatiu deschis , sub actiunea directa a razelor solare.

Ca urmare a abaterilor constatate s-au aplicat  un numar de 10 avertismente si 12 amenzi contravenţionale în valoare totala de 20100 lei, s-a dispus oprirea  temporara de la comercializare pentru o  cantitate de 5072litri in valoare de 15066 lei si oprirea  definitiva pentru o cantitate de 28 litri   in valoare de 33 lei.

G.N.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate