Institutul National Cantacuzino se redeschide

1

Eugen NICOLĂESCU, ministrul Sănătăţii, a anunţat pe30 mai 2013, că Guvernul României, la iniţiativa Ministerului Sănătăţii, a redat rolul strategic celor două embleme ale medicinii româneşti: Institutul Cantacuzino şi Antibiotice Iaşi.

“Doresc să mulţumesc pe această cale primului-ministru al României, Dl Victor Ponta, şi întregului Guvern pentru sprijinul acordat în acest demers atât de important pentru medicina românească şi interesul naţional. Unul dintre obiectivele asumate prin Programul de Guvernare a fost chiar repornirea şi dezvoltarea activităţii Institutului Cantacuzino, institutul având rol strategic naţional şi regional”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Potrivit ministrului Sănătăţii, repornirea producţiei la Institutul Cantacuzino reprezintă un obiectiv major al actualului său mandat, implicându-se direct pentru reluarea activităţii acestui Institut.

“Institutul Cantacuzino a devenit serviciu de interes economic general. Prin Hotărâre de Guvern, s-a aprobat Planul Naţional de Intervenţie pentru prevenirea îmbolnăvirii în masă a populaţiei generată de epidemii şi pandemii şi s-au alocat 10.000 mii de lei din Fondul de rezervă al Guvernului”, a mai precizat Eugen Nicolăescu.

Ministrul a subliniat faptul că cei 10.000 mii lei pe care Institutul Cantacuzino i-a primit nu reprezintă ajutor de stat, ci o compensaţie financiară din partea statului pentru îndeplinirea obligaţiei de serviciu de interes economic general.

Pentru prima dată, Institutului Cantacuzino primeşte statutul pe care îl merită, devenind un Laborator de referinţă regional pentru supravegherea gripei.

“Sistemul sanitar are nevoie de Institutul Naţional Cantacuzino. Prin adoptarea acestui Plan Naţional de Intervenţie, România repune bazele independenţei sale în producţia de vaccinuri”, a adăugat ministrul Eugen Nicolăescu.

De asemenea, ministrul Sănătăţii a anunţat că Laboratorul de Control a Calitatii din cadrul Institutului Cantacuzino, fără de care nu se poate desfăşura activitatea de producţie, a fost verificat şi apreciat în mod pozitiv, fiind în curs de acreditare.

În ceea ce priveşte SC Antibiotice SA, la inițiativa Ministerului Sănătății, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care Antibiotice Iași va vărsa la bugetul de stat doar 50% din profitul rămas după deducerea impozitului pe profit, la încheierea exerciţiului financiar al anului 2013, restul urmând să fie reinvestit în vederea realizării programului de dezvoltare, reabilitare și modernizare a platformei de producție.

“Prin noile reglementări inițiate de Ministerul Sănătății,mai mulți bani din profitul obținut rămân efectiv la Antibiotice Iași pentru a fi reinvestiți, pentru creșterea capacității de producție și a performanței”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Antibiotice Iași are un portofoliu de peste 155 de produse,pe care le livrează tuturor spitalelor din țară și unui număr de peste 5000 de farmacii.

Antibiotice Iași asigură locuri de muncă pentru 1450 de persoane și contribuie la bugetul general consolidat al statului cu aproximativ 44 milioane de lei anual.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. x spune

    Actualul guvern so tina tot asa dupa nenorocirile produse de ultimul. Astazi se oa decizia de redeschidere a institutului inimii din Tirgu Mures. Trebuie sa remarcati ca de vineri avem cel mai puternic om din sportul mondial in persoana lui Marius Wizer,romin de-al nostru

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate