Mama lui … de Stefan cel Mare ……

9

Cu tristete am constatat ca pietrenii si in special cei tineri nu au  notiuni elementare in legatura cu Stefan cel Mare . Pentru a testa opinia noastra am ales o intrebare legata de Stefan cel Mare , domnitor reprezentat printr-o simbolistica locala bogata ce incepe cu blazonul orasului Piatra Neamt si se termina cu obiecte de artizanat, ca sa nu mai vorbim de obiectivele istorice si turistice gen Biserica lui Stefan cel Mare , Turnul lui Stefan cel Mare si nu in ultimul rand statuia lui Stefan cel Mare , locul unde ne-am gandit ca ar fi cel mai indicat sa intrebam lumea de pe strada daca stie cum o cheama pe „femeia care a dat neamului românesc pe cel mai mare fiu al său” dupa cum spunea Spiru Haret .
Ce a iesit este de speriat si certifica estimarile noastre conform carora peste 75% din populatia municipiului Piatra Neamt nu stiu cum o chema pe mama lui Stefan cel Mare, asa ca va spunem noi :
Pe mama lui Stefan cel Mare o chema OLTEA DOAMNA si s-a nascut intr-un sat de pe valea Trotuşului, a fost căsătorită cu domnul Moldovei, Bogdan II (casatorie nerecunoscută), a avut încă cinci copii, dintr-o căsătorie anterioară, Ioachim, Ion, Cârstea, Maria şi Sora. Fetele au fost căsătorite cu boieri moldoveni: Maria cu portarul Sucevei, Şendrea, iar Sora cu marele vornic Isaia.
Oltea Doamna s-a călugărit spre sfârşitul vieţii , primind numele monahal de Maria.
A fost înmormântată la Mănăstirea Probota, lângă Reuseni iar piatra de mormant este scris: „Acesta este mormântul roabei lui Dumnezeu Oltea, mama domnului Io Ştefan Voievod, care a murit la anul 6973 [1465], noiembrie 4”.
Daca istoria nu ii pasioneaza pe unii , daca edificiile ridicate de Stefan cel Mare nu conteaza , daca simbolurile noastre locale sunt uitate , nu pot crede nici in ruptul capului ca majoritatea pietrenilor nu stiu celebra poezie cu „Muma lui Ştefan cel Mare”……
Stau si ma intreb in final oare cei care au auzit aceasta poezie nu au fost curiosi sa afle cum o chema pe mama lui Stefan ? Si ma mai intreb cam ce fac dascalii pe la ore cu tinerii din Piatra Neamt, pentru ca nu pot sa cred ca un procent atat de mare de tineri pietreni sunt amnezici, ci mai degraba as opta pentru varianta care include un mare procent de profesori pe care-i doare la basca de educatia si cultura generala a elevilor .

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
9 Comentarii
  1. Ionut Corfu (nationalistu`) spune

    Ziceam ca in titlu l-ati injurat pe Stefan.De mama.Nu postati nu? Las-asa!

  2. o luom ale cue spune

    Sunt directori de licee prin urbea noastra care isi descriu unitatile scolare pe care le pastoresc cu apelative gen : „SCOALA EUROPEANA”, dupa afisarea rezultatelor examenului de bacalaureat, reusesc sa-l treaca cu chiu cu vai 10-20 de elevi ,asta da invatamant si scoala valoroasa !!! Criza din invatamantul romanesc postdecembrist este profunda ,cu prisosinta a contribuit la aceasta stare POLITICUL .Experimentele din invatamant au avut „trase” pe ele politizarea excesiva ,scopul este premeditat , tara sa produca sclavi si nu cetateni adevarati ,educati. O populatie prost educata poate fi usor manipulata si manevrata , mai ales electoral.

  3. Ionut Corfu (nationalistu`) spune

    Recunosc! Stiam de Maria.De Oltea n-as fi stiut.Dar nu mi se pare relevant acest vox.Acestea sunt niste amanunte pe care nu consider ca ar trebui sa le stie chiar fiecare cetatean.Istoria in amanunt ca si orice alta disciplina poti sa o stii doar dupa ce studiezi cativa ani numai acea disciplina.Nu cred ca sunt mai mult de sase cetateni ai orasului in afara de profesorii de istorie care stiu raspunsul la intrebarea asta.Mi se pare chiar deplasat ce ati facut. Daca se intreba cine a fost Stefan si nu s-ar fi stiut,abia atunci puteam spune ca e inacceptabil.Sunt de acord cu X.

    ADMIN : Poate am avut eu noroc de alt tip de dascali dar cu certitudine daca nu stiam cine era mama lui Stefan sau nu stiam sa arat pe harta Dunarea de la izvoare pana la Mare sau nu stiam cum functioneaza motorul in 4 timpi sau multe alte chestii considerate cultura generala obligatorie ….. pe vremea mea mai luam si cate o carte in cap de la profesor …… imi amitesc ca ramaneai corigent 100% daca nu stiai pe de rost oasele corpului sau sa calculezi volume si multe alte chestii ….. nu treceai clasa si cu asta basta si mai luai si un set de carti in cap de la profesori ….

    1. Sorin spune

      Si eu as fi de acord cu „X” daca ar fi scris „uitati-va”, nu „uitativa”… Astfel de oameni isi dau cu parerea despre Stefan cel Mare&Co. Ia intreaba-l pe „X” cati ani a domnit Stefan cel Mare si cate biserici a ridicat. Ca astea sunt notiuni de notorietate, le invata copiii de clasa I…Si apoi va intreb exact de anii de domnie, etc…

      1. x spune

        Nu sunt 49 in cei 47 de ani de domnie cum se scrie in cele mai multe carti,sint doar 36 pe care le-am si vizitat.Simbata si duminica viitoare voi revedea 11 dintre ele pe care nu le-am vazut de mai mult timp intr-un pelerinaj organizat de pangarul din fata spitalului.Daca vrei o istorie aproape de adevar ca va aparea si intr-o carte mergi la preotul de la biserica Patrauti

    2. popa gheorghe adrian spune

      @admin
      Normal, astazi scoala nu se mai face…la scoala se vorbeste la „moghil” se barfeste pe facebook, se deseneaza in timpul orei…iar pentru rezultatele pramatiei e de vina profesorul, ca deh, N-ARE DOMLE’ METODA

  4. MIHAIL-SORIN GAIDAU spune

    REALITATE DUREROASA!

  5. x spune

    Ia uitativa voi in oglinda si spuneti repede cum s-au numit pArintii lui Ion Iliescu sau ai lui Emil Constantinescu,Stiti? Si este istorie recenta.Am cunoscut destui semidocti care se uitau si invatau ceva,foarte putin din vreo carte si apoi i-si chestiona colegii lasind sa se inteleaga cit de destepti sint ei.Nu este scuzabil sa nu stii cine a fost Stefan cel mare ,dar parintii,fratii,numarul de neveste,copii..sa avem iertare este cancan nu istorie

  6. popa gheorghe adrian spune

    Frumos se spune in video ” du-te la ostire, pentru tara mori…” Ma intreb, pentru cine sa mori? Pentru acesti analfabeti? Pentru o natiune iresponsabila care inchide ochii la toate mizeriile politice interlope? SE INTORC IN MORMANT STRAMOSII NOSTRI CARE AU APARAT TARA CU PRETUL VIETII!!! Uite pentru cine au aparat-o? Pentru acesti terchea-berchea care se plimba, vand droguri, dau in cap, fura lanturi de la gat, stau pe spatele parintilor…etc LAMAIE!!! LAMAIE!!! LAMAIE!!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate