Dupa arestarile din zona Grinties localnicii spun ca se fura mai mult ca inainte

25

grinties-satelit

In zona Poiana Teiului – Grinties organele statului au facut mare taraboi arestand cativa hoti de lemne . Desigur ca totul a fost ca la romani , hotii adevarati fiind judecati pe liber iar politistii care stateau de 6 primind mandate . Trecand peste ce a fost sa revenim la zilele noastre cand mai multi localnici au concluzionat ca noi am fi singurii din judet care am avea curajul sa abordam subiectul si ne-au contactat sa ne explice cum la lasarea intunericului , sub pretextul confiscarii de mase lemnoase abandonate prin padure , cei de la Ocolul Silvic impreuna cu politistii din zona merg in padure , echipati cu drujbe si masini si ies de acolo cu zeci de metri cubi de lemn confiscat dar fara sa poata preciza de la cine l-a confiscat , lemn care in acte apare ca si abandonat pe marginea drumului .
Localnicii au precizat ca actiunile de noapte au avantajul ca nu pot fi filmate si nici mascatii nu vin noaptea sa faca arestari, ca de controale nocturne nici nu poate sa fie vorba, asa ca dupa lasarea intunericului padurile vuiesc de drujbe asistate de oameni imbracati in politisti .
Desigur ca povestea ni se parea cusuta cu ata alba mai ales ca procedura de confiscare a lemnului abandonat este una foarte riguroasa si presupune ca dupa descoperirea lemnului sa se faca anunt public la primaria arondata si sa se astepte 24 de ore pentru ca lemnul sa fie revendicat de proprietarul sau in cazul in care acesta are acte , deci in viziunea noastra ni se parea imposibil ca in miez de noapte politistul din comuna , impreuna cu padurari sa se duca la confiscat lemnul nimanui, motiv pentru care am rugat pe cei care reclama astfel de actiuni de confiscare la schimbul trei sa faca bine si sa inregistreze cum pot ei ce se intampla si sa sune si la 112 .
Din pacate pentru judeteul nostru si spre rusinea autoritatilor care nu pot explica evaporarea a mii de metri cubi de masa lemnoasa din judetul Neamt , localnicii aveau dreptate, iar din satelit se vede clar cata padure a disparut .
Asadar s-a mers , s-a filmat , s-a sunat la 112 , politia ne-a confirmat apelul si faptul ca politistul impreuna cu padurarii confiscau masa lemnoasa la ora 23.35 pe Grintiesul Mic .
Va vom prezenta cateva secvente din filmarea de la fata locului si un interviu cu un localnic care ne explica in opinia sa cum stau lucrurile in padurile din zona respectivului ocol silvic .

In primul rand sa ne spuneti  ce se intampla acolo cu lemnul? Care ar fi procedura normala si care este procedura pe care o aplica cei din comuna?

Ocolul Silvic Poiana Teiului, in momentul de fata are o suprafata foarte mica in paza si un personal foarte numeros. S-au contopit doua ocoale, Ocolul Ceahlau si Ocolul Galu si s-au transformat in Ocolul Poiana Teiului. Ei nemaiavand obiectul de activitate principal cu Romsilva, sa pazeasca padurea lui Romsilva, au proprietatile particulare care nu mai au ce pazi, iar in cardasie cu seful de ocol care a fost la Tarcau, care a favut  dosare penale la Tarcau, a fost mutat disciplinar la Poiana, fac confiscari pe timp de noapte si lucreaza cu trei….

Deci pe raza comunei Poiana Teiului.

Pe raza comunei Poiana Teiului, Valea Muntelui.

Cum fac ei aceste confiscari? Se merge prin padurile private?

Se merge pe drumurile forestiere, unde  gaseste lemn la marginea drumului forestier, nu conteaza ca e marcat sau nemarcat , nu tine cont, la timp de noapte, daca este act sau nu este act, vine la 12 noaptea seful de ocol sau politia si confisca .

Dar ei de ce nu pot sa faca lucrurile astea ziua?

Afacerile murdare se fac noaptea, nu ziua.

Dar care ar fi mersul, deci omul isi taie niste copaci din padure si ii lasa pe marginea drumului ?

Fortati tot de imprejurimi. Se duc cu cate trei, patru cereri, sa faca contract  la Ocolul Silvic. Ei bine, ocolul ii impiedica, nu le face. Sunt persoane care stau de doi ani de zile sa le faca o marcare, si sunt fortati de problemele sociale.

In momentul in care cei care merg in control, padurarii, politia, gasesc un lemn pe marginea drumului, ei nu ar trebui sa stea 24 de ore sa vada al cui e lemnul? Banuiesc ca este o legislatie in domeniul asta, nu?

Da , este o legislatie. Conform  legislatiei, lemnul trebuie sa stea 24 de ore, sa afiseze in primaria comunei respective pe raza careia este masa lemnoasa, si dupa 24 de ore, se considera lemn abandonat, dupa care se poate ridica de catre Ocolul Silvic in baza unui aviz, a unei constatari, a unui proces verbal de constatare si asa mai departe. Se trece la Ocolul Silvic dupa care urmeaza o licitatie publica care se face catre societati sau persoane fizice, dar aceasta licitatie nu are loc niciodata. Asta se face numai intr-un cerc restrans. Este fiul contabilei care are contract cu Ocolul Silvic Poiana Teiului cu transportul, are masina de transportat busteni. El transportand, lemnul nu mai merge la Ocolul Silvic, merge direct in firma lui.

Ca sa inteleaga toata lumea, oamenii primesc foarte greu aprobare ca sa taie lemn. Deci omul taie niste lemn, il trage la sosea…

Il taie de pe proprietatea lui.

Il taie fara autorizatie, il duce la sosea, iar la sosea vin padurarii si politia si il confisca si il scot la vanzare

Il scot la vanzare in cel mai bun caz. Nu stie nici primarul daca s-a confiscat pe raza Grintiesului Mic  in jur de trei sute si ceva de metrii cubi intr-o perioada scurta,  la Primaria Grinties nu a ajuns nici un metru cub, si in Ocolul Silvic a intrat in jur de trei zeci la suta din cantitatea lemnoasa.

Si unde presupuneti ca ajunge lemnul?

Merge la societatile astea.

Dar licitarile care se fac pe bune se fac din cei treizeci la suta, iar saptezeci la suta e afacerea sefului de ocol.

Cum il cheama pe seful de ocol?

Pe seful de ocol il cheama Marsu. A fost destituit de la Tarcau pentru taierea a vreo doua mii de metri cubi de lemn.

Este foarte simplu sa ne dam seama. In ultima perioada, din cate stiu eu, in comuna Poiana Teiului au fost defrisari masive ilegale  de pe proprietatile oamenilor care fac mii de metri cubi. Daca au ajuns la licitatie cateva sute , inseamna ca restul cantitatii, este clar furata.

Nu este furata, si-au insusit-o…….  e furat legal.

Cam cat lemn apreciati dumneavoastra ca a disparut?

E vorba de mii de metri cubi.

Si nu puteau sa dispara de acolo pentru foc sau pentru cabane sau pentru altceva, au plecat din judet.

In primul rand, sunt biserici care au nevoie de material lemons, care au prioritate la licitatii dar nu au intaietate, pentru ca nu ajunge lemnul la licitatie. Lemnul ajunge tot la smecherii care au facut contractele, care sunt in interiorul ocolului silvic, unde impart cascavalul acolo intre ei. Daca fiul contabiliei de la Ocolul Silvic, intr-un an de zile are firma, are gatere, are graifer de incarcat de zeci de mii de euro si contract cu Ocolul Silvic pentru transportul bustenilor.

In momentul in care se merge noaptea la o confiscare, cine manipuleaza toata marfa, cine o confisca?

Vine in teren seful de ocol, cand e disponibil el ca daca nu, trimite oamenii lui.

Cine manipuleaza , in ce camioane se pun? Ale cui sunt astea toate?

Astea sunt firmele care sunt contractate cu Ocolul Silvic.

Anul acesta cam cat a disparut? Aveti o estimare ?

Pe raza comunei Grinties a disparut in jur de  o mie si ceva de metri cubi care nu se regasesc nicaieri. Acum primarul comunei Grinties vrea sa faca un demers, sa solicite cantitatile respective care nu mai sunt, l-am intrebat azi si a dat din umeri si a spus ca a luat alte cai si i-am spus “Faceti o sesizare mai departe , pe la prefectura, e pe raza comunei  dumneavoastre, intra in bugetul local, nu in buzunarul sefului de ocol” sau mai stiu eu cui ca nu invinovatesc deocamdata pe nimeni, dar din moment ce s-a facut aceasta cardasie, s-a facut cu un scop. Daca era cu buna credinta, trebuia sa ajunga in bugetul primariei  saizeci si sase la suta si restul la Romsilva dar in bugetul primariei nu a ajuns nimic .

De ce organismele abilitate nu descopera lemnul abandonat si sa il confiste ziua nu am priceput . De ce politia merge in miez de noapte si cara cu masina padurarilor ca sa confiste masa lemnoasa abandonata nu putem sa va spunem . De cand lucreaza padurarii schimbul trei si sunt asa harnici cu drujbele la adapostul intunericului, iarasi nu stim, dar este cert un singur lucru . In acea zona ori se fura in draci in fiecare noapte, ori padurarii si politistii sunt asa de zelosi incat muncesc din greu  in noroi pana la genunchi chiar si in miezul noptii pentru a nu precupeti nici un minut cand e vorba de aplicarea legii .
Acesta este doar inceputul . Vor urma dezvaluiri mult mai ample .

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
25 Comentarii
  1. ionica bau bau spune

    adevarul este undeva in spatiu,vina a plecat din momentul cand s-au dat OK-ul ptr impartitul exagerat al padurilor din partea autoritatilor locale sau poate la nivel mai mare,acesta fiind un mare semn de intrebare ptr noi toti,ptr ca nu se intamplau toate acestea fara stirea cuiva,de ce nu se cauta adevarul acolo unde trebuie ,si incearca sa scoata tapi ispasitori,iar majoriatea celor din zona stiu de unde a plecat tot tarabiul asta,daca nu credeti veniti in zona grinties si incercati sa vb cu satenii si veti afla adevarul ptr ca autoritatile au cautat sa scoata unul sa cativa vinovati si nu au cautat radacinile adevarului. Va multumesc….

  2. l.ocaln,i,ik z.ona spune

    pacat,ca nu sunt dupa gratii adevaratii vinovati in cazul padurilor din zona grinties…se stiu ei ,daca s-ar afla adevarul multi ar sta dupa gratii ptr ca toti au mancat bani din treaba asta.

  3. mihai spune

    Se pare ca dna Dana stie. ALO Reporterul. Intrebati pe cine stie

  4. cici spune

    ,,Mardare” furnizorul asa zisului reportaj ar trebui sa se gandeasca la amaratii de la care a furat lemnul si sa nu arunce cu noroi in niste oameni care incerca sa faca ce altii nu au reusit. Tocmai el nu este in masura sa-i judece.

  5. mihai spune

    Domnule reporter,ati dat dovada de neprofesionalism la editarea acestui articol, neverificand informatia. Cel care va furmizat stirea este de fapt autorul taierii si furtului de lemn din proprietatile particulare si este suparat pentru ca cei din silvic si politie au pus mana pe el. Exista doua dosare de urmarire penala pe numele reporterului de ocazie care va furnizat subiectul. Verificati ca sa nu cadeti in derizoriu.

    ADMIN : Special ati fost lasat sa comentati cu mai multe identitati , Dana , Cici etc … pentru ca am crezut ca o sa va opriti la un moment dat dar vad ca insistati sa prindeti avioane sub diferite nume . Daca se mai repeta va vom sterge ceea ce comentati . Ziceti ce vreti pentru ca observati ca nu va cenzuram si va respectam dreptul la libera exprimare dar nu exagerati .

    1. Hotii!!! spune

      De ce sa stergeti ceea ce au comentat altii….V-ati gandit ca nu ese foc fara fum? Ganditiva care dintre ei sunt intratat de cinstiti incat sa nu fi scos lemn ilegal din zona? Se simt agasati si nu mai pot fura, asta este motivul pentru care acum se dau haiduci….. Am spus si mai devreme se fura intre ei, arunca cu noroi in autoritati, asta pentru a nu mai privi asupra lor si a putea fura incontinuare de prin paduri….Ca o unitate publica de informare, incercati sa nu fiti partinitori si puplicati ceea ce puteti dovedi, nu fabule de pe plaiuri mioritice

      ADMIN : Nu a sters nimeni nici un comentariu la acest articol .

      1. marian spune

        Ba da, al meu:))

    2. mihai spune

      Imi pare rau domnule reporter dar avioane ati prins dv scriind despre o poveste la care nici nu ati participat Stirile adevarate sunt relatate de la fata locului si nu prin intermediari fara valoare. Sa ne mai punem intrebarea daca aveti proprietatea celor scrise ?

      ADMIN : Trecand peste faptul ca ati comentat acelasi lucru sub diverse nume , daca stiti dumneavoastra adevarul despre ce se petrece in acea zona , ne sunati si trimitem o echipa de filmare sa va ia un interviu sa spuneti la toata lumea ce aveti de spus . Daca alegeti varianta de a va ascunde dupa o tastatura sub mai multe identitati…… sa aveti o zi frumoasa in continuare .

      1. mihai spune

        Aceasta varianta trebuia aplicata de prima data in vederea obiectivitatii si inceput cu primaria dar ati preferat sa aveti persoane acreditate pe zona respectiva.Niciodata nu e prea tarziu.

  6. vali spune

    poate ar fi fost mai interesanta stirea daca il intrebati pe reporterul de ocazie ce cauta el la ora aia acolo, sau cu ce se ocupa „contribuabilul” nostru, cu ce bani si-a ridicat casa, cu ce si-a cumparat Audi, si inca vreo trei masini?? sau macar sa isi dezvaluie identitatea, desi este destul de cunoscut pe plan local pentru actiunile sale, deloc legale. Daca ar fi fost lasate lemnele acolo, pana dimineata dispareau, ca si promisiunile celui care a dobandit hectarele unor batrani prin frauda si minciuna. dar e posibil ca toti sa doreasca sa-si faca fanete (vezi episodul Romania te iubesc). Asa e in ziua de azi…cand nu mai merge cu furatul, Hotul striga hotii! si presa imediat il prezinta ca pe un bun samaritean…

    1. cititor ziar de piatra neamt spune

      Tov. Marian – sunt convis ca aveti legaturi cu JAFUL masei lemnoase din acea zona -dupa cum va afecteaza acest articol .

      Care dintre persoanele de acolo suntei ??

      Eu abia astept ca organele in drept sa-si termine treaba , iar cei vinovati sa raspunda in fata legi, deoarece am ramas fara padurii si MAFIA din acea zona inca este in libertate.

      Cand spun MAFIE – ma refer la acele persoane care sunt platite din banul public sa administreze masa lemnoasa , NU sa FURE organizat folosindu-se de calitatea pe care o are.

      Sa inteleg ca sunteti una dintre persoanele care a „MUSCAT MOMEALA” ??? Va asteapta Todirica la Bacau sa ciocniti outele…..

      1. marian spune

        Eu zic sa va mai ganditi, „tovarase” cititor de ziar…si sa va ganditi bine, ca daca dam cu zarul nu stiu la care sare…stati linistit, n-am nici in clin nici in maneca nici cu politia si nici cu padurarii, dar nu sunt sigur cum sta situatia in cazul dumneavoastra. Cei care au muscat momeala dupa cum spuneti si erau platiti din banii statului isi ispasesc pedeeapsa…urmaza cei ca domnul M, ar fi si cazul, dar nu-i problema, niciodata nu e prea tarziu..poate o sa ciocneasca el ouale cu domnul Todirica la Bacau.

    2. hotii!!! spune

      Si-au furat caciula intre ei, au furat de la batrani, stat, si neamuri, au ajuns sa isi faca averi din furaciuni….Acum cu tot tamtamul creat in zona, li se taie si lor craca si dispera…. Puneti osul la munca si nu va mai tineti de furat si de calomniat,sa va vad ce averi veti mai face din munca cinstita. Asta daca stiti ce inseamna

    3. dana spune

      Ai dreptate dl.vali. de cand hotii de lemne ii urmaresc pe oamenii legii si culmea tupeului mai si fac pe reporterii.

  7. marian spune

    Interesant mod de a face stiri…Domnul cu camera ar trbui sa se angajeze in presa, nu sa se ocupe de afaceri cu lemne in acea zona. Nu de alta, dar gradul de obiectivitate ar fi altul. Si ati putea sa il intrebati si al cui era lemnul cu pricina. Printr-o intamplare stiu cine filma si pentru a vedea cat e de corect va rog sa verificati materialele din cadrul emisiunii Romania te iubesc, pe tema taierilor ilegale din zona Grinties… Este unul dintre protagonisti. Si cu alta ocazie puneti in ziar lucruri adevarate, asta e menirea presei, de a informa, nu de a influenta!

    ADMIN : Daca sustineti ca materialul lemnos este a celui care filma va rugam veniti cu dovezi si noi le publicam . Pana atunci putem presupune ca tineti partea hotilor ?

    1. marian spune

      Si dumneavoastra a cui parte tineti in cazul de fata? Ati verificat stirea din trei surse, puteti numi pe cineva hot in situatia asta, luand in calcul materialul filmat de o persoana extrem de dubioasa? Unde e profesionalismul? Daca tot va cautati informatori, faceti in asa fel in care sa fie din randul oamenilor curati. Repet, presa trebuie sa informeze, nu sa influenteze. Dovezile cautati-le dumneavoastra, la fel cum ati facut si pt stirea asta, eu v-am vandut un pont, dar vad ca asta nu va intereseaza, important e sa satisfaceti cererile unora…

      ADMIN : Daca aveti ceva de spus va putem lua un interviu oricand sa va spuneti punctul de vedere . Dupa cum vedeti va respectam dreptul la opinie .

      1. marian spune

        Nu, multumesc, eu n-am nevoie de publicitate. Ma deranjeaja faptul ca incercati sa mascati anumite lucruri si ca altii va conduc din umbra. Stiu cu ce se mananca presa si mi se pare lipsa de profesionalism sa pui asemenea materiale. Poate nu vad bine, dar nu apare continuarea comentariului anterior; scriu din nou, ca sa nu existe nelamuriri: lemnul nu era al domnului cu camera, era furat de catre acesta din proprietatea altcuiva(Poate acum o sa apara). Frumos ar fi sa priviti de mai multe ori in jur si sa nu va puneti semnatura pe un material pana nu sunteti 100% sigur de modul cum stau lucrurile…s-ar pute sa fiti pus dumneavoastra in situatia de a raspunde la intrebarea de partea cui sunteti?…

        ADMIN : Vad ca aveti ceva cu cineva anume . Daca stiti ca o persoana a furat lemn de undeva ar fi bine sa mergeti la politie si sa desconspirati hotul nu doar sa comentati aici in timp ce el fura .

        1. marian spune

          Politia a facut demersurile in timp ce dumneavoastra ii acuzati si tineti partea altora! Verificati-va materialele ca altfel e posibil sa platiti scump. Ceva cu cineva e posibil sa aveti dumneavoastra, dupa cum se vede, mai bine ar fi sa lasati capul jos si sa va cereti scuze. Nu zice nimeni ca nu se fura in zona, dar vedeti care sunt hotii, ca nu de alta, tot dumneavoastra ajungeti intr-o lumina proasta, aruncand vorbe in vant. Si angajati-va jurnlisti, domnul M. nu este jurnalist, lui ii plac lucrurile mai banoase!

          1. Ziar Piatra Neamt spune

            Politistii din zona au antecedente fiind prinsi recent…..iar despre hoti sa se apuce politia sa prinda ….. noi suntem cu scrisul si observam ca mii de metri cubi de lemn s-au
            evaporat si la volumul acesta de hotie inseamna ca lemnul a iesit din judet si poate din tara deci este clar ca nu se potea fara complicitatea autoritatilor….. mafia e mare…

      2. mihai spune

        ar fi interesant sa se intereseze la politie cum e cu lemnul sustras de dl.reporter,,Mardare” de pe Glodu sau cu cel sustras in noaptea cu pricina pe care l-au ridicat organele

    2. mihai spune

      Mariane, ar trebui sa-i spui ziaristului cine e acest ,,Mardare” pentru Grinties ca tot se afla

      1. marian spune

        Mihai, il las pe dl ziarist sa afle ca sa isi spele rusinea pt materialul asta…

  8. cititor ziar de piatra neamt spune

    Sa intelegem ca este doar o picatura intr-un ocean ??

    Banuiesc ca acel politist este unul dintre aplaudacii lui Soric ??

    Pana va disparea „samanta” lui soric din IPJ ne vom confunta mai des cu astfel de JEFURII….

    Va raspunde careva ?? O mana o spala pe cealalta si amandoua obrazul -para asa spune o zicala la IPJ sau Directia Silvica….

    1. mihai spune

      Dl cititor de ziar de piatra neamt. Din oras nu se stie adevarata fata a Grintiesului si nu este normal un hot de lemne sa o faca pe reporterul. Sau au ajuns astia sa faca presa sau vand cate o poveste pe care altii o scriu la comanda fara sa o verifice.

  9. de astazi coroi spune

    romsilva este o casta si lucreaza in stil mafiot.caracteristic pentru mafie sunt foarte disciplinati si bine organizati.80%din salariati si in mod deosebit padurarii popseda autorizatie port arma.deci ei constitue bratul armat al mafiei si supravegheaza prostimea.cel mai modest padurar face lunar 200 milioane lei vechi bani de buzunar.10%cotizeaza mai sus la sef district sef ocol.mare parte dintre padurari au societati comerciale cu acelasi obiect de activitate exploatare forestiera asta inseamna minimul 10 miliarde rulaj destept.firmele sunt prin intermediari dar cu acceptul directiei silvice care pri smecherii ei primesc partea.s-a ajuns ca societatea padurarului sa ia prin licitatie trucata parcela care o are in gestiune si in acest mod isi valorifica si plusul in gestiune de pe parcela.ESTE FOARTE GREU SA SE AJUNGA LA NORMALITATE FIINDCA SUNT MULTI BANI NEGRI IN ACEASTA STRUCTURA.DE ACEEA UN POST DE PADURAR SECUMPARA LA UN PRET MAI MARE DECAT O PAROHIE.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate