15 Martie – 30 Mai 2013 – ”ÎMPREUNĂ PENTRU SIGURANȚA TA”

0

În perioada 15 martie – 30 mai 2013, polițiștii de prevenire din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Neamț în colaborare cu lucrătorii de proximitate din cadrul Polițiilor municipiilor Piatra Neamț și Roman și cei din cadrul Serviciului de Investigații Criminale vor desfășura activități specifice pe linia prevenirii infracțiunilor de tâlhărie, actiuni ce se înscriu în cadrul Campaniei
”Împreună pentru siguranța ta”.
MOTIVAȚIA CAMPANIEI: La nivelul Inspectoratului de Politie Judetean Neamț se află în derulare Programul local de prevenire a infractiunilor cu violentă care cuprinde și modulul prevenirea tâlhăriilor în mediul urban.
a)Prezentarea situatiei actuale:
La nivelul județului Neamț, tâlhăriile sesizate în anul 2012 au crescut cu 15,1% față de aceeași perioadă a anului 2011, iar cele constatate au crescut cu 35,4%. Chiar dacă ponderea acestui gen de infracțiuni din totalul infracțiunilor cu violență este redusă totuși, mecanismele de producere și consecințele acestora afectează grav sentimentul de siguranță civică.
34,4% din tâlhării au avut loc pe stradă, înregistrându-se o creștere mare a celor cu loc de comitere în scări de blocuri. Municipiul Piatra Neamț și municipiul Roman Piatra Neamț au înregistrat cele mai mari valori la acest gen de infracțiune, iar din acest motiv activitățile specifice vor fi derulate în cele două locații.
SCOP: prevenirea tâlhăriilor în mediul urban.
b)Directii de actiune:
– Informarea populatiei cu privire la măsurile ce trebuie luate pentru prevenirea tâlhăriilor;
– Încurajarea adoptării unui comportament altruist din partea cetățenilor.
c) Grupurile tintă vizate de campanie:
Campania se va adresa tuturor categoriilor de persoane, o atentie deosebită fiind acordată persoanelor în vârstă, femeilor și copiilor. Aceste segmente de populatie sunt categorii cu un grad ridicat de vulnerabilitate, datorită capacitătii fizice mai scăzute de autoapărare în fata infractorilor si fragilitătii, care sunt de cele mai multe ori bărbati. Femeile sunt victime ale tâlharilor, deoarece obisnuiesc să etaleze frecvent bijuterii de valoare si totodată poartă un accesoriu nelipsit– poseta, toate acestea ce reprezentând o tentatie pentru persoanele rău intentionate. Persoanele mai în vârstă si copiii pot fi victime datorită unei informări insuficiente cu privire la metodele de prevenire a situatiilor în care pot deveni victime ale infractorilor.
d) Tipuri de informatii ce vor fi transmise:
Beneficiarii vor primi informatii cu privire la factorii de risc care favorizează comiterea de tâlhării, la modurile de operare folosite în producerea acestor genuri de infractiuni, precum si recomandări preventive pentru situatii concrete de victimizare. Totodată, peroanele vizate vor fi îndemnate să ia atitudine în cazul producerii unor astfel de fapte antisociale. Descurajarea comiterii unor astfel de fapte prin: solicitarea cât mai zgomotoasă a ajutorului, în cazul unei victime și intervenția, cel putin verbală, în cazul unei persoane care asistă la o astfel de scenă. De asemenea, se va urmări activarea spiritului civic în rândul cetățenilor prin sensibilizarea acestora că oricând oricare dintre ei pot deveni victime. În cazul în care sunt martorii unei tâlhării să sesizeze imediat cea mai apropiată unitate de poliție, să rețină cât mai multe din semnalmentele agresorului, ora producerii și derularea faptelor.
ACTIVITĂTI cu caracter general
– Elaborarea materialelor informativ-preventive (flyere, pliante mesaje ce vor fi transmise către beneficiari);
– Diseminarea de materiale informativ preventive în municipiul Piatra Neamț și Roman;
– Mediatizarea campaniei;
-Evaluarea campaniei.
Cu sprijinul Consiliului Județean Neamț – A.T.O.P. au fost elaborate și imprimate 1000 de pliante care vor fi distribuite în cadrul acțiunilor de informare și prevenire în perioada premergătoare sărbătorilor pascale în zone aglomerate și în centrele unde sunt instituțuinalizati sau participă la diferite acțiuni vârstnici și copii.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate