163 de ani de la infiintarea Jandarmeriei Române

0

Astăzi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Neamţ a sărbătorit 163 de ani de la infiintarea Jandarmeriei Române, activitate la care au participat Prefectul George Lazăr, Inspectorul Şef al Inspectoratului Pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” Neamţ, Colonel Ioan Niţică, Inspectorul Şef al Inspectoratului de Poliţie Neamţ, Comisar şef de Poliţie Paul Tablan şi alţi şefi sau comandanţi ai instituţiilor colaboratoare.


Cu această ocazie au fost prezentate mesajele de felicitare primite din partea Primului Ministru, Ministrului Afacerilor Internelor, iar cei prezenţi au transmis şi ei gândurile bune din partea instituţiilor pe care le reprezintă.
Ca recompensă pentru activitatea prestată au fost avansaţi înaintea împlinirii stagiului minim în grad Prim adjunctul colonel Trifan Mircea Dan şi plutonierul major Cioroabă Constantin, din cadrul Secţiei de jandarmi Roman.
Două diplome de merit au primit Maiorul Dragoş Emilian şi Plutonierul major Popa Ilarian pentru curajul şi determinarea dovedite în activitatea de combatere a fenomenului infracţional şi a faptelor săvârşite cu violenţă îndreptate împotriva cetăţenilor.
Maiorul Emilian Ştefan Dragoş, a prins, în seara de 1 februarie, când se afla la plimbare cu familia, un individ care tocmai jefuise o bătrânică din Piatra-Neamţ, iar plutonierul major Popa Ilarian, a depistat sâmbătă 29 decembrie 2012, la biserică, un bărbat ce a furat poşeta unei femei.

Informaţii utile:

Instituţie de bază a statului, componentă principală a sistemului de siguranţă şi ordine internă, a celui de apărare, continuatori ai curtenilor şi dorobanţilor, jandarmii sărbătoresc la 3 aprilie momentul apariţiei sale în cadrul societăţii româneşti.
Crearea Jandarmeriei trebuie asociată, înainte de toate, cu procesul complex de modernizare al societăţii româneşti şi al mecanismelor de stat, proces început pe plan intern în prima jumătate a secolului XIX, marcat de ascensiunea ideilor de modernizare a societăţii, de unificare naţională şi statală, de independenţă. Impactul acestor idei forte s-a manifestat, cum era şi firesc, şi la nivelul structurilor de apărare şi ordine internă.
Jandarmeria îşi începe activitatea la nivelul Judeţului Neamţ începând cu anul 1893., fiind organizate cu această ocazie Compania de Jandarmi Neamţ, o Secţie de jandarmi pe lângă Subprefectura Judeţului Neamţ şi câte una în marea majoritate a comunelor rurale. Zona Municipiului Roman , pe atunci Judeţ de sine stătător, avea o structură organizatorică asemănătoare Judeţului Neamţ.
Legiuitorii au atribuit Jandarmeriei sarcini de poliţie administrativ-preventivă şi de natură judiciară. Acesteia îi reveneau obligaţiile să efectueze cercetări şi anchete, să urmărească şi , după caz, să aresteze pe cei ce încălcau legile, să-şi aducă sprijinul pentru aplicarea legilor la încasarea impozitelor, executarea hotărârilor judecătoreşti. Activitatea acestora se concretiza prin: procese verbale se anchetă, percheziţii domiciliare, aplicarea amenzilor, planuri şi schiţe cu zone de responsabilitate, planuri de urmărit şi activitate, note informative, situaţii statistice privind străinii, membrii organizaţiilor care îşi desfăşurau activitatea în zona de responsabilitate.
Instituţia Jandarmeriei se prezintă astăzi ca o forţă de ordine publică cu structură militară, sigură, credibilă şi stabilă , echidistantă politic, aflată numai în slujba legii, constituind o importantă resursă în gestionarea eventualelor crize care pot aduce atingere valorilor supreme ale tarii.
Putem aprecia ca experienţa acumulată în urma îndeplinirii unor misiuni diverse în plan intern şi internaţional , parteneriatul cu societatea civilă, profesionalizarea structurilor mobile şi managementul modern proiectează Jandarmeria Româna ca factor fundamental de stabilire a societăţii româneşti , prin îmbinarea armonioasa a elementelor de tradiţie cu cele moderne, permanent sub deviza LEX ET ORDO.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate