26 martie – Ziua Serviciului Roman de Informatii

4

Anul acesta se implinesc 23 de ani de la la infiintarea SRI. Pentru cei care inca nu stiu, SRI are ca misiune principala „protejarea valorilor democratice şi promovarea intereselor naţionale ale României şi ale aliaţilor săi pentru realizarea securităţii naţionale, asigurarea respectării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor şi apărarea statului de drept.” Directiile SRI sunt: protectia, prevenirea si combaterea, promovarea, iar valorile pe care le sustine sunt: patriotismul, onoarea si profesionalismul. Prin Hotărârea nr. 32 a Parlamentului României, George Cristian Maior a devenit cel de-al patrulea director al Serviciului Român de Informaţii, la data de 4 octombrie 2006. Fostii directori sunt: Virgil Magureanu (1990-1997), Costin Georgescu (1997-2000), Alexandru Radu Timofte (2000-2006).

Cu ce se ocupa SRI?

Prevenirea si combaterea terorismului

SRI este autoritate naţională în prevenirea şi combaterea terorismului, precum şi în domeniul însoţitorilor înarmaţi la bordul aeronavelor. Este o responsabilitate complexă, care necesită acţiuni şi măsuri concertate: culegere de informaţii, analiză multisursă, monitorizare, intervenţie anti/contrateroristă, precum şi cooperare internă – cu instituţii şi autorităţi publice care fac parte din Sistemul Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului (SNPCT) – şi internaţională.

Cyberintelligence

Principala misiune a SRI este de a corela sistemele tehnice de apărare cu capacităţile informative pentru a identifica şi furniza beneficiarilor legali informaţiile necesare prevenirii, stopării şi/sau limitării consecinţelor unei agresiunii asupra sistemelor tehnologice care reprezintă infrastructuri critice.

Apărarea valorilor constituţionale

Una din primele misiuni încredinţate Serviciului la înfiinţare a fost aceea de a acţiona pentru prezervarea ordinii constituţionale, protejarea valorilor supreme ale statului şi asigurarea exercitării neîngrădite a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor consacrate prin Constituţie.

Contraspionaj

SRI se dedică cunoaşterii, prevenirii şi contracarării activităţilor de spionaj pe care servicii de informaţii străine le derulează pe teritoriul naţional împotriva intereselor României şi ale aliaţilor săi. Identificarea şi contracararea acestor activităţi echivalează cu un „joc” al inteligenţei, fiind una dintre cele mai provocatoare şi solicitante misiuni.

Securitate economică

Misiunea SRI are ca unic scop asigurarea capacităţii nealterate a economiei naţionale de adaptare la semnalele pieţei, respectiv la oportunităţile, dar şi la riscurile pe care le incumbă manifestarea ei în condiţii de concurenţialitate, performanţă şi competitivitate.

Ameninţări transfrontaliere

Având în vedere caracterul transfrontalier al fenomenelor, SRI coopereaza cu celelalte instituţii din sistemul de securitate şi ordine publică, dar şi cu partenerii externi, pentru a consolida climatul de securitate local, regional şi global.

Protecţia informaţiilor clasificate

Oficiul pentru Supravegherea Secretelor de Stat este structura Servicului Român de Informaţii cu competenţă generală în ce priveşte coordonarea activităţii şi exercitarea controlului asupra măsurilor privitoare la protecţia informaţiilor clasificate aparţinând autorităţilor şi instituţiilor publice, agenţilor economici şi altor persoane juridice de drept public sau privat.

Felicitam membrii SRI cu prilejul Zilei Serviciului Român de Informații și le uram noi realizări profesionale.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
4 Comentarii
  1. nae spune

    In loc de sampanie si chermeze cu Base trebuiau sa ia masuri cu actele impotriva tricolorului tarii din zona cu maghiari dar ei au alte prioritati de ex sa fie ridicati in slavi de guvernator .

  2. JOJO spune

    am vazut astazi la tv cum base ii umplea de stele si decoratii tocmai pe sfii cei mari din SRI! dar cand ii privesti mai atent sunt tocmai tradatorii de tara si de neam, instrumentele politice ale securistului basescu si compania sa! SRI-ul lucreaza profesionist doar in lucruri ieftine si marunte pt. ca acolo unde trebuie intrat cu „plugul” peste derbedeii politici sri-stii sunt copii de mingi si mielusei! si daca este sa privim adevarul asa cum este, serviciile speciale au adus tara in haosul si dezastul in care se afla, datorita afilierii cu grupurile de crima organizata economico-financiara, plus inca o remorca de acuze! asa ca sri-isti beliti ochii, ca si asa nimeni nu va face nimic si nimeni nu va judeca pt. ilegalitatile de care va faceti vinovati, binenteles nu toti lucratorii, dar aia cu stele si functii mari toti sunt vinovati!

  3. popa gheorghe adrian spune

    SRI= Saracilor Romani Increzatori

  4. nae spune

    La multi ani institutiei si sa nu se lase doborata de jocuri politice ca Base prea i-a folosit pe toti si asta decredibilizeaza uniforma in fata populatiei si greu se repara o pata .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate