Politia Locala se va denumi „Garda publica”?

6

De aproximativ o saptamana, pe internet circula o petitie prin care se solicita Parlamentului Romaniei modificarea denumirii Politiei locale. Redam in continuare textul petitiei:

Petitie: Schimbarea denumirii de „Poliţie Locală”, respectiv „poliţist local” cu cea de „Garda Publică” respectiv „gardian public”

Destinatar: Parlamentul României

PROIECT DE LEGE pentru modificarea şi completarea Legii nr. 155 din 12 iulie 2010, a Poliţiei Locale

Expunere de motive

Această iniţiativă legislativă are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 155 din 12 iulie 2010 privind Poliţia Locală, în sensul schimbării denumirii de „Poliţie Locală”, respectiv „poliţist local” cu cea de „Garda Publică” respectiv „gardian public”.

Politia LocalaApariţia Poliţiei Locale a generat o serie de confuzii în rândul cetăţenilor ce a diminuat considerabil eficienţa acţiunilor Poliţiei Române cât şi a acestei instituţii aflată sub coordonarea primăriilor şi favorizează permanent apariţia şi săvârşirea unor abuzuri din partea unor angajaţi ai Poliţiei Locale, care se folosesc de confuzia apărută în rândul cetăţenilor.

Pentru cetăţeanul obişnuit, „Poliţie Locală” sau „Poliţia Română” reprezintă doar autorităţi ale statului, diferenţa dintre atribuţiile acestora fiind neclare chiar şi pentru o parte dintre specialişti.
De asemenea precizăm că în prezent a devenit o practică comună şi de notorietate faptul că majoritatea angajaţilor din cadrul Poliţiei Locale folosesc articole din uniforma Poliţiei Române, autoturisme cu inscripţii şi semnale speciale de avertizare identice cu cele ale poliţiei, întreţinând şi alimentând confuzia cetăţenilor.

Considerăm că denumirea „Poliţie” trebuie să rămână exclusiv pentru Poliţia Română, iar Poliţia Locală să capete o altă denumire, cea propusă în proiectul de lege fiind de „Garda Publică”.
În acest mod, actuala confuzie se elimină, fosta Poliţie Comunitară cu atribuţii sporite, actuala Poliţie Locală, fiind mai uşor de asimiliat de către comunitate sub aspectul competenţelor şi devine aproape imposibil de realizat confuzia cu Poliţia Română.

În plus, înlocuirea sintagmei „Poliţia Locală” în toate textele legislative aflate în vigoare circumscrie perfect scopului şi conţinutului actului normativ în sine şi a atribuţiilor acestei instituţii denumită în prezent „Poliţia Locală”.
Totodată termenul de „gardă” raportat la sensul dat acestuia în dicţionarul explicativ al limbii române pune în evidenţă prerogativele de paza bunurilor şi de apărare a ordinii publice limitate, numai la acordarea de sprijin structurilor cu competenţe exclusive în acest domeniu, atribute ce suplinesc cu exactitate competenţele special conferite actualei „Poliţii Locale” şi se diferenţiază foarte clar de competenţele Poliţiei Române, instituţie care nu are competenţe în privinţa pazei bunurilor.
Trebuie amintit că instituţia gardienilor publici care a existat şi funcţionat în perioada interbelică, dar a fost desfiinţată şi transformată în „Paza contractuala” odată cu instalarea regimului comunist, iar poliţia comunitară s-a înfiinţat pe structura gardienilor publici cu aceleaşi atribuţii pe care le aveau gardieni publici din perioada interbelică dar şi gardienii publici reînfiinţaţi în anul 1993.
Având în vedere expunerea de mai sus, înaintăm prezenta propunere legislativă spre dezbatere şi adoptare.

PROIECT DE LEGE
pentru modificarea şi completarea Legii nr. 155 din 12 iulie 2010, a Poliţiei Locale

Parlamentul României adoptă prezenta lege:

Art. 1 – Legea nr.155 din 12 iulie 2010, a Poliţiei Locale se modifică şi completează după cum urmează:

Titlul legii se modifică şi va avea următorul conţinut: „pentru organizarea şi funcţionarea Gărzii Publice”
Denumirea „Poliţie Locală” se înlocuieşte, în tot cuprinsul legii, cu denumirea „Garda Publică”.
De asemenea, denumirea „politist local” se înlocuieşte cu denumirea „gardian public”.
Art.24, alin (3), se modifică şi va avea următorul conţinut: „(3)Folosirea mijloacelor prevăzute la alin. (1) împotriva participanţilor la acţiunile agresive se va face în mod gradual, după avertizarea prealabilă asupra utilizării unor asemenea mijloace şi acordarea timpului necesar pentru încetarea acţiunilor şi conformarea la solicitările legale ale gardienilor publici. Orice acţiune în public se face prin anunţare: „Garda!”.”

Art .2 – Legea nr.155 din 12 iulie 2010, cu modificările şi completările din prezenta lege, va fi republicată în Monitorul Oficial al României, partea I.

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României în şedinţa din ……… cu respectarea prevederilor art.74 alin. (1) şi al art.76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.

Mai mult pe Politisti.ro

Petitia a adunat pana astazi 1651 de semnaturi, dintre care noi am semnalat si semnaturi ale unor membri ai Inspectoratului Judetean de Politie Neamt.

Petitia o puteti gasi aici.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
6 Comentarii
  1. feraru marcel spune

    care-i baiul ?

  2. Damiean spune

    Domnule „nemteanul” , se cunoaste ca faci parte din trupa aceasta de soc zisa „Politie Locala”.
    Vad ca-ti place porcaiala ca la usa cortului. Cate clase ai ? Invata dumneata intai limba romana, in special gramatica ,si apoi poti sa comentezi !
    Intradevar, este o eroare denumirea de „politist local”. Fara nicio scoala, fara unele notiuni elementare de drept nu poti aplica amenzi. Altii au invatat si aplicat legea o viata si tot nu pot sa se considere mari politisti nationali.
    Alta denumire apropiata de populatie,Garda Publica, sau Garda Locala, care sa aiba dreptul de a aplica unele amenzi pe linie de ordine publica, nu toate, sunt de acord, dar dupa o scolarizare corespunzatoare.
    Sunt niste catastrofe la circulatie, nu cunosc nici semnele agentului de circulatie, nu stiu traseele din localitatea loc, nu stiu sa dea o informatie si vrei sa aplice amenzi la circulatie ?
    Scuza iesirile, dar ti-am raspuns cu moneda aruncata de tine pe net.

  3. pietrean spune

    Avand un spirit critic mai accentuat m-a pus necuratul sa sesizez unele lucruri ce incalcau atat legea cat si bunul simt. Si m-am gasit tocmai politistilor locali sa le cer ajutor! Eu am reclamat,eu am asteptat sa vina cineva de la politie,sa rezolve sesizarea. Si la legea 61 art 25,nu poti decat sa constati si apoi sa mediezi incidentul! „Garda publica”?Nu stiu ce sa zic! Daca raman cu aceeasi mentalitate,degeaba isi schimba denumirea!

  4. Mos Craciun spune

    Cum sa-i desfiinteze? si ce o sa faca cu atatea posturi de conducere? cu atatea pile?

  5. Ionut Corfu spune

    Intr-adevar.Trebuie facut ceva cu baietii astia.Au facut pe toti necioplitii politisti.Ei de fapt paraziteaza sistemul bugetar.Stiu ca asa ceva exista afara.Si e bine.E bine si la noi cu politie locala.Foarte bine chiar.Sunt de acord si cu denumirea.Insa baietii astia cu liceul la seral sa fie directionati strict pe ordine publica.Sa se faca echipaje cu cel putin un politist national si sa asigure doar linistea si ordinea publica.Sa nu aiba voie sa completeze procese verbale sa nu aiba voie sa ia decizii ci doar sa raspunda la comenzile politiei nationale.Sa fereasca Dumnezeu ce abuzuri pot face incuiatii astia! Eu nu am patit.Am vazut si am auzit.
    Insa eu cred ca ar fi cel mai bine sa-i desfiinteze.Ar fi mult mai ieftin un contract cu o firma de paza privata.Si ar fi si mai eficienti.

    1. nemteanul spune

      Se vede clar ca esti parazitat.Daca ai nevoie de un simbiot pentru a face patrula , tovarase militian , cauta prin alta parte .Tu nu ai vazut , nu ai păatit dar a-ti place sa improsti cu materii f…e.Desfiinteaza-te pe tine frustrat care esti , si ramai in pestera ta dar pune si piatra la intrare ca sa nu mai deranjezi si pe altii.Cica laca cichi cea , haorde teteo.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate