Măsuri pentru prevenirea efectelor fenomenelor hidrometeorologice periculoase, adoptate în CLSU Piatra-Neamț

0

Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Piatra-Neamț s-a întrunit în cursul dimineții de 28 septembrie, în ședință extraordinară, în contextul prognozelor meteorologice pentru perioada imediat următoare, cu ploi însemnate cantitativ. Ședința a fost condusă de primarul municipiului Piatra-Neamț, Andrei Carabelea, în calitate de președinte CLSU.

În perioada 29 septembrie, ora 10.00 – 30 septembrie, ora 22.00, aversele se vor extinde în toată țara, dinspre vest către est. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp și local de peste 50 l/mp.Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45…65 km/h. În Moldova și estul Munteniei temporar vor fi și rafale de peste 70 km/h. De asemenea, în intervalul 29 septembrie, ora 10.00 – 30 septembrie, ora 12.00, în nordul și estul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei precum și în Carpații Meridionali și Orientali, vor fi perioade cu ploi torențiale și abundente. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 50…90 l/mp și izolat de peste 100 l/mp.

În cadrul ședinței a fost discutat și aprobat, prin vot, Planul de măsuri privind prevenirea apariției unor efecte negative sau a diminuării acestora ca urmare a manifestărilor fenomenelor meteorologice și hidrologice periculoase.

Printre măsurile adoptate se regăsesc:

  • Identificarea, la nivelul municipiului, a persoanelor vulnerabile (persoane în vârstă care locuiesc singure, cu afecțiuni medicale grave, imobilizate, cu capacitate redusă de deplasare, femei însărcinate și dializați etc.) precum și identificarea spațiilor de evacuare preventivă a acestora;
  • Pregătirea spațiilor în care poată fi asigurată cazarea și hrănirea persoanelor afectate de fenomenele meteorologice periculoase;
  • La nivelul UAT Piatra-Neamț se va realiza monitorizarea punctelor critice – Gara Veche (strada Zefirului), cartier Văleni, în vederea prevenirii apariției unor efecte negative și ulterior se vor dispune măsuri pentru limitarea sau înlăturarea acestora;
  • S-au dispus măsuri de verificare a podețelor, șanțurilor și rigolelor de scurgere a apelor pluviale și se va interveni pentru curățarea/decolmatarea acestora acolo unde se constată micșorarea/obturarea secțiunii de scurgere;
  • Verificarea capacității de a asigura, la nevoie, populația sinistrată cu apă potabilă, alimente și materiale de cazarmament de strictă necesitate;
  • Pregătirea pentru intervenție a SVSU și a utilajelor/mijloacelor avute la dispoziție pe plan local;

De asemenea, la nivelul Primăriei Piatra-Neamț se instituie serviciul de permanență în perioada manifestării fenomenelor meteorologice și hidrologice periculoase, disponibil la numărul de telefon 0233.218.991.

Vă prezentăm și o serie de recomandări oficiale în caz de furtună:

  • Rămâneți informați. Urmăriți canalele oficiale de informare și urmați instrucțiunile de urgență ale autorităților.
  • Rămâneți la interior în caz de furtună!
  • Evitați șocurile electrice. Stați departe de copaci înalți, apă și electronice.
  • Pentru prevenirea producerii accidentelor de circulație pe fondul condițiilor meteo nefavorabile, șoferilor li se recomandă să adapteze viteza condițiilor meteo-rutiere, să păstreze o distanță corespunzătoare în mers pentru a putea opri în siguranță și să nu se angajeze în efectuarea unor manevre riscante în trafic. Totodată, trebuie evitate oprirea sau staționarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic îi poate rupe și căutarea unor zone de parcare unde nu există riscul ca mașina să fie lovită de obiectele care cad.

Furtunile pot fi deosebit de periculoase. Furtunile aduc vânturi puternice care pot dărâma copaci și linii de tensiune. Furtunile pot provoca, de asemenea, inundații, grindină sau tornade.

Serviciul Comunicare

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 29 septembrie, ora 20 – 30 septembrie, ora 10
Fenomene vizate: ploi însemnate cantitativ, intensificări ale vântului
Zone afectate: cea mai mare parte a Olteniei, vestul Munteniei și local în Transilvania

      În intervalul menționat, în cea mai mare parte a Olteniei, vestul Munteniei și local în Transilvania vor fi averse, iar în intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp.
      Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45…65 km/h.

Notă: La munte, la altitudini în general de peste 1700 m și cu precădere în Carpații Orientali, vor fi și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 29 septembrie, ora 20 – 30 septembrie, ora 10
Fenomene vizate: ploi torențiale și abundente, intensificări ale vântului
Zone afectate: Moldova, Dobrogea, jumătatea de est a Munteniei și estul și sud-estul Transilvaniei

      În intervalul menționat, în Moldova, Dobrogea, jumătatea de est a Munteniei, estul și sud-estul Transilvaniei, vor fi perioade cu ploi torențiale și abundente. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 40…60 l/mp și local peste 70 l/mp.
      Vântul va avea intensificări, temporar cu rafale în general de 70…85 km/h.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj inclusiv prin avertizări pentru fenomene severe imediate (nowcasting)

made in neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate