Curățarea periodică a coșului de fum și verificarea sistemului de încălzire pot salva vieți

0
  • În 2023, la nivel național, 94 de persoane au decedat în urma intoxicării cu fum și monoxid de carbon;
  • Respectarea a trei reguli simple poate salva vieți: verificarea din timp a coșului de fum, curățarea întregului sistem de încălzire și izolarea corectă a hornului;
  • Podcast-ul „RoSig Recomandări pentru siguranță” vine cu sfaturi și recomandări concrete din partea specialiștilor pentru siguranța cetățenilor;

În România, 15% dintre incendiile care au loc anual sunt provocate de coșuri de fum defecte, necurățate sau izolate necorespunzător, conform statisticilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (I.G.S.U). Astfel, din cauza utilizării necorespunzătoare a mijloacelor de încălzire, necurățarea coșurilor de fum sau exploatarea neconformă a instalațiilor electrice, anul trecut, 94 de persoane au decedat în urma intoxicării cu fum și monoxid de carbon.

În 2023 în zona de activitate a companiei Delgaz Grid (jumătatea de Nord a țării), s-au înregistrat șase intoxicații cu monoxid de carbon care au dus la decesul a cinci persoane, alte 14 fiind afectate. În acest an, până la acest moment, au fost raportate deja opt cazuri de intoxicații cu monoxid de carbon, soldate cu trei persoane decedate și alte 18 afectate.

Ne îngrijorează aceste statistici și, de aceea, în preajma sezonului rece, continuăm campaniile de informare alături de partenerii noștri de la I.G.S.U și D.S.U. pentru a le reaminti clienților cât de importantă este respectarea cu strictețe a unor reguli simple, dar care se dovedesc vitale, în utilizarea instalațiilor, a aparaturii și a echipamentelor pe bază de electricitate sau gaze din gospodării”, a declarat Cristian Secoșan, director general al Delgaz Grid.

Situațiile de risc pot fi prevenite! Stă în puterea fiecăruia dintre noi să fim responsabili și să adoptăm un comportament preventiv pentru siguranța individuală și a celor dragi! Respectarea măsurilor și a modului de comportare pentru preîntâmpinarea situațiilor care pot pune în pericol vieți și bunuri este pasul esențial către #romaniasigura!”, a declarat inspectorul general al I.G.S.U., general Dan-Paul Iamandi.

Nu este greu să rămâi în siguranță. Recomand trei reguli foarte ușor de urmat: curăță și verifică din timp coșul de fum cu un coșar profesionist, asigură-te că întreg sistemul de încălzire este curățat, de la horn și până la sobă, și asigură-te că hornul este izolat corect față de tot ce înseamnă materialele combustibile din jurul lui”, a completat Cristian Simion, președintele Asociației Hornarilor, Constructorilor de Coșuri de Fum și Șeminee ASFOCH, în primul episod din podcastul „RoSig Recomandări pentru siguranță”, dedicat importanței curățării și întreținerii corespunzătoare a coșurilor de fum.

Este foarte important ca verificarea aparatelor de încălzire și a canalelor de evacuare a gazelor arse să fie realizată numai cu specialiști! Cei care locuiesc la casă trebuie să verifice coşurile de fum şi hornurile și să le curețe, numai cu o firmă specializată sau coșari autorizați, de cel puţin două ori pe an, obligatoriu o dată înainte de începerea sezonului rece.


Totodată, trebuie să fie verificate şi îmbinările între aparatele de încălzire şi coşurile de evacuare, deseori fiind necesară refacerea acestor îmbinări dacă prezintă neetanșeități. La fel de importante sunt garniturile de etanşare de la focare, care trebuie schimbate periodic, deoarece trebuie să reziste la temperaturi ridicate. 


Cei care locuiesc în blocuri de locuințe trebuie să se asigure că apartamentele au în bucătării, unde sunt instalate mașini de gătit de tip aragaz, canale sau grile de ventilare pentru evacuarea gazelor de ardere spre exterior şi să verifice dacă aceste goluri nu sunt obturate, iar în cazul în care se observă probleme, să fie remediate cu specialişti autorizaţi. Foarte important, aragazele nu trebuie să fie utilizate pentru încălzirea locuinţei!

Pentru a preveni intoxicația cu monoxid de carbon, este recomandată instalarea detectoarelor de monoxid de carbon, de preferat în fiecare spațiu în care se doarme, dar pentru mai multă siguranță se pot instala și în bucătărie și subsol.

Podcastul „RoSig Recomandări pentru siguranță” – episodul integral referitor la importanța curățării coșurilor de fum poate fi vizualizat aici.

Despre RoSig Podcast. Recomandări pentru Siguranță

„RoSig Podcast. Recomandări pentru siguranță” este un proiect E.ON România, Delgaz Grid, I.G.S.U și D.S.U și face parte din Parteneriatul „Împreună pentru Siguranță”, încheiat în anul 2012. Din luna iulie venim cu sfaturi și reguli de siguranță pentru cetățeni. Pe parcursul verii au fost abordate teme legate de siguranța pe timpul vacanței (practicarea sporturilor de vară în siguranță, siguranța la volan etc.) și în această toamnă abordăm teme care țin de folosirea în siguranță a instalațiilor de încălzire.

Despre Romania Sigură

Pagina @România Sigură, care găzduiește podcasturile RoSig, este povestioara cu tâlc pentru copiii care învață de mici cum să se ferească de pericolele care le pot pune viața în pericol și ghidul practic al adulților pe care ne dorim să-i responsabilizăm, pentru a ne bucura împreună de o „Românie mai sigură”. Aici este locul unde vei găsi informații esențiale despre comportamentul adecvat în situații de urgență, despre verificarea instalațiilor de încălzire și despre intervențiile autorizate. Vrem să știi ca să previi!

Despre Delgaz Grid

Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 25.800 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de peste 81.500 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui, care deservesc 3,6 milioane de clienți. De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit 2,3 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze naturale şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 3,4 miliarde de euro.

made in neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate