Licitații dubioase la Piatra Neamț? Primăria și misterul consultanței câștigate de o firmă înființată cu o lună înainte

0

Acum câteva zile vă povesteam despre situația școlilor din Piatra Neamț, unde începutul anului școlar întârzie din cauza unor deficiențe administrative. Opiniam atunci că instituțiile responsabile par să doarmă pe ele, iar răspunsurile primite de la autorități ne-au motivat să adresăm din nou întrebări către DNA, DIICOT, Curtea de Conturi și alte organe abilitate să investigheze.

Astăzi, vă prezentăm un alt aspect al acestui haos: licitația mobilierului școlar care încă nu a ajuns la destinație. Cum s-a ajuns la această situație? Foarte simplu. Primăria Piatra Neamț, deși dispune de un număr impresionant de angajați, se pare că nu are oameni care să gestioneze proiectele europene. Astfel, pe 21 martie a fost organizată o licitație de 40.000 euro pentru „Elaborare și depunere cerere de finanțare pentru proiectul Dotarea și echiparea unităților de învățământ”.

Ceea ce ridică multe semne de întrebare este faptul că această licitație a fost câștigată de o firmă, PRO EURO CONSULT SRL, înființată pe 13 februarie 2023, adică cu doar o lună înainte de licitație. Firma a gestionat actele necesare pentru proiect și a stabilit condițiile pentru caietele de sarcini aferente altor licitații.

Suspiciunile cresc atunci când analizăm contextul. Firma care a câștigat această licitație are doar doi angajați, este situată într-un apartament de bloc și nu deține experiența pe care ar solicita-o, de regulă, o astfel de sarcină de mare importanță. În același timp, Primăria Piatra Neamț, cu o armată de angajați și un departament dedicat proiectelor europene, pare incapabilă să gestioneze astfel de procese.

În mod normal, licitațiile publice din România nu impun o vechime minimă a firmelor participante, dar acestea trebuie să îndeplinească criterii stricte de calificare, cum ar fi capacitatea tehnică și financiară, experiența relevantă și solvabilitatea​. Totuși, când o firmă nou-înființată, fără experiență, reușește să obțină contracte de zeci de mii de euro, apar întrebări legitime privind modul în care sunt desfășurate aceste licitații.

Aceste coincidențe ridică întrebări legitime. Cum se desfășoară licitațiile la Primăria Piatra Neamț? Ce criterii au fost folosite pentru alegerea unei firme care, în esență, nu avea experiență pe piață? Și, mai important, ce părere au procurorii sau cei de la Curtea de Conturi despre această situație?

Sperăm ca aceste instituții să cerceteze în detaliu aceste aspecte și să aducă clarificări în ceea ce pare a fi o afacere cel puțin discutabilă.

I.R.

made in neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate