Mai au puțin de trăit și sunt umiliți în ultimul hal în spitalul din Piatra Neamț

0

Mai au puțin de trăit și sunt umiliți în ultimul hal în spitalul din Piatra Neamț.

Bolnavii de la secția de oncologie a spitalului din Piatra Neamț au fost mutați din pavilionul de oncologie într-un fel de secție improvizată la ultimul nivel al spitalului vechi. Mutarea s-a făcut în cele mai deplorabile condiții, fără a se ține cont de nevoile pacienților, sub pretextul că se face reabilitarea clădirii unde era oncologia, reabilitare care nu s-a mai realizat, clădirea fiind acum un șantier părăsit.

Noi am atras atenția încă de la momentul mutării și am criticat ceea ce se întâmplă cu bolnavii de cancer, dar nu ne-a luat nimeni în seamă. Din păcate, la această oră, dincolo de numeroasele inconveniente de ordin medical de la nivelul secției mutate de oncologie, am fost la spital și am simțit un fior rece pe șira spinării când am văzut acei bolnavi de cancer cum stăteau pe treptele culoarului spitalului să fumeze, poate, o ultimă țigară sau să poarte o ultimă discuție cu rudele. Este absolut inuman cum sunt umiliți acești oameni, mulți dintre ei fiind în stadii terminale.

Desigur, s-ar putea rezolva provizoriu situația, amenajându-se, de exemplu, balconul de la etaj prin închiderea acestuia cu termopan, pentru ca acești oameni să aibă unde să iasă din salon. Însă, nu se poate face asta deoarece ar trebui să treacă printr-un spațiu care acum este folosit ca vestiar și loc de fumat pentru o parte din personalul medical, și vezi Doamne, „eroii în halate albe” nu pot fi deranjați să li se mute vestiarul în altă parte, să nu cumva să meargă prea mult.

Desigur, s-ar putea face multe lucruri pentru acești oameni, dar cine să le facă? Din păcate, se pare că la Consiliul Județean Neamț cei care se ocupă de spital sunt împărțiți în două categorii: unii se ocupă de contractele cu firmele de construcții, iar alții cu angajările de la spital. De condițiile în care stau bolnavii din spital nu prea se ocupă nimeni la modul serios… bolnavii pot să mai aștepte. Din păcate însă, cei de la oncologie nu prea mai pot aștepta.

Dacă am avea puterea, i-am obliga pe cei de la Consiliul Județean Neamț să locuiască o săptămână în secția de oncologie. Să doarmă în paturile în care dorm acei oameni, să primească aceeași mâncare, să meargă la aceleași toalete, să facă duș în aceleași condiții, să stea fix în aceleași condiții și să nu aibă voie să plece de la etajul 4, așa cum nici majoritatea pacienților nu pot să plece, neavând puterea să coboare și să urce înapoi patru etaje. Poate așa ar înțelege și ei că, dincolo de combinațiile cu contracte cu firme de construcții și de combinațiile cu angajări și concursuri la spital, în acea clădire mai există și oameni grav bolnavi, dintre care unii nu vor mai pleca acasă, trăindu-și ultimele clipe în mizerie, lipsuri și frustrare.

I.R.

made in neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate