Vârful corupției în Neamț: O firmă care sfidează legea și bunul simț

5

În mijlocul administrației publice din Neamț, există un loc care poate fi considerat „magic” – dar nu pentru motivele care ar trebui să ne bucure. Este magic prin modul în care a reușit să devină epicentrul sifonării banilor publici, oferind oportunități pentru șmecheri de a-și construi vile, de a-și cumpăra proprietăți și apartamente, toate acestea fără a suporta consecințe legale. Cum a fost posibil acest lucru? În spatele cortinei se află o firmă, bine protejată de Consiliul Județean, care a devenit sinonimă cu corupția la nivel înalt.

Această firmă, numită S.C Drupo-Neamț S.A., nu este doar un simplu canal prin care banii publici se scurg fără nicio opreliște. Ea reprezintă un mecanism bine pus la punct, o regulă nescrisă a administrării corupte a fondurilor. Chiar și după investigații jurnalistice minuțioase, cu cereri depuse conform Legii 544 și apeluri la toate legile posibile, accesul la contractele acestei firme a fost refuzat sub pretextul că sunt „secrete”. De ce? Este o întrebare la care nicio instituție de control nu pare să aibă răspuns.

Și de ce Consiliul Județean continuă să susțină o firmă care funcționează în pierdere? Teoretic, conducerea firmei este asigurată de oameni care au trecut prin concursuri și care ar trebui să fie competenți. Dar realitatea este alta: totul este politic. Deciziile nu sunt luate la nivel local, ci sunt dictate de interese politice și de grupuri de influență la nivel național. Aceasta este „șmecheria” care ține în viață această firmă.

Soluția ar fi trebuit să fie simplă: închiderea firmei. Dar închiderea acestei firme nu ar trebui să fie o oportunitate pentru ca șmecherii să pună mâna pe clădiri și utilaje. Trebuie făcută cu transparență, prin licitații publice corecte. Totuși, până acum, nimic din toate acestea nu s-a întâmplat, iar firma continuă să înghită bani publici într-un ritm alarmant.

Sumele de bani care se sifonează prin această firmă sunt enorme, vorbindu-se de 1,2 milioane de lei. Și toate acestea se întâmplă în văzul tuturor, fără teama de represalii. Aceasta este realitatea corupției în Neamț: grupuri infracționale bine organizate, formate din funcționari publici și firme private, care își fac jocurile fără a fi deranjate de autorități.

Credem că toate instituțiile de control ar trebui să facă o vizită la Neamț. Corupția aici a depășit chiar și puterea de decizie a Consiliului Județean, iar măsurile care ar trebui luate nu mai pot fi amânate. Această firmă trebuie închisă, și nu doar pentru a salva bugetul public, ci și pentru a restabili încrederea cetățenilor în administrația publică și în justiție.

Întrebarea care rămâne însă este: cât de mult vom mai tolera aceste lucruri? Cât de mult vom mai închide ochii la ceea ce se întâmplă sub nasul nostru? Răspunsul îl vom vedea, poate, într-o zi – dacă vom avea curajul să privim adevărul în față și să acționăm în consecință.

made in neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
5 Comentarii
  1. Bratu spune

    E inaccetabil faptul că toate deșeurile și mizeria de la o fabrică din zonă merge în acel rîu în modul că nici vacile nici oile de la stâna din comunà nu reușesc să se adape din râu…
    Organele din zonă din comunà din județ de mai bine de 15 ani nu mișcă un pai…
    E rușinos..
    Pentru primària din comunà pentru comunitatea și pentru mediu județului Neamț….
    Unde este prefectul de Neamț…..???
    Dar nu àla arestat…
    Ála nou…
    Mànâncà bine de pe urma acestei situații…
    Bravo CJ Neamț
    Garda de Mediu Neamț
    Și primària statului care și el mànâncà…

  2. Vali spune

    Nu e nimic nou ! Din aceasta firma trăiesc toți șefii și apropiații lor din CJ. Lucrări care ar costa 1 milion de lei , la Drupo costa 2,5 milioane. Dar sunt lucrări prin încredințare directa sau licitații măsluite. Au lucrat cu fonduri europene și au măsluit situații de lucrări, cantități, dar nu s a sesizat nimeni. Este exponentul corupției în Neamț și nu este singura.

  3. Horia Bunea spune

    Daca firma respectiva n-ar avea spate in diverse cercuri politice aceste lucruri nu ar fi posibile. Deci căutați păpușării…

  4. Mihai spune

    E grav daca cele scrise sunt adevărate…așa creste și deficitul bugetar în țară

    1. Anonim spune

      Tot în Neamț la pàstraveni mai trimiteți o comisie de la mediu dar nu de pe raza județului Neamț…
      Ar fi bine de la București…
      Să vadă și protecția mediu București situația apei și situația unicului rîu ce trece prin sat…
      E de plâns fraților..
      Flora rîului pești care au pierit pur și simplu…
      Vă garantez că populația comunei pàstraveni và va fi recunoscàtori după care și statul va avea f mult de câștigat…
      Vă garantăm 100/100..
      Trimiteți o echipă pe ascuns la baza Podului de la complex și un pic în aval rîului…
      Vezi surprize surprize…
      Seara bună

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate