Justiția din România a decis că răspundeți pentru postările altora pe care le distribuiți pe Facebook

6

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a stabilit recent că utilizatorii rețelelor sociale din România pot fi trași la răspundere pentru redistribuirea unor mesaje defăimătoare publicate de alții pe platforma Facebook. Hotărârea, pronunțată în cadrul Deciziei nr. 4546 din 12 decembrie 2022, vine în contextul unui caz în care o persoană a distribuit pe contul său de Facebook mesaje considerate defăimătoare, inițial postate de un alt utilizator. Persoana vizată de aceste mesaje a intentat un proces, argumentând că redistribuirea mesajelor a amplificat prejudiciul suferit.

În decizia sa, ICCJ a clarificat că, deși redistribuirea unui mesaj nu presupune neapărat aprobarea conținutului acestuia, persoana care face acest lucru poate fi totuși considerată responsabilă pentru răspândirea informațiilor defăimătoare. Curtea a subliniat că redistribuirea unui mesaj defăimător pe Facebook contribuie la amplificarea efectului negativ al acestuia și poate fi interpretată ca o formă de participare indirectă la actul de defăimare.

Această hotărâre are implicații semnificative pentru toți utilizatorii de rețele sociale, care trebuie să fie conștienți de faptul că distribuirea sau redistribuirea de conținut online nu este lipsită de riscuri legale. Decizia ICCJ servește ca un avertisment clar, subliniind că răspunderea juridică poate fi atrasă nu doar asupra autorului inițial al unui mesaj defăimător, ci și asupra celor care contribuie la răspândirea acestuia.

Astfel, utilizatorii români de Facebook trebuie să adopte o atitudine foarte atentă în ceea ce privește distribuirea de conținut, având în vedere că pot fi trași la răspundere pentru prejudiciul cauzat de mesajele pe care le distribuie, chiar dacă acestea nu le aparțin în mod direct. Această decizie marchează un precedent important în jurisprudența românească și redefinește limitele răspunderii civile în mediul online.

made in neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
6 Comentarii
  1. Emil spune

    Am eu inteligenta unui judecător să îmi dau seama că distribuirea este defăimătoare???
    Eu împărtășesc părerea românilor față de impostorii din politica românească, părerea românilor față de trădătorii de stat și de neam din diferite servicii și partide!!! Am eu vre-o vină că sunt…”. Senil ” 🙋

  2. Maria D. spune

    Cenzură comunistă! Le este ciudă că zboară vorba despre isprăvile și prostia lor! Iar justiția îmbuibată cu pensii speciale, răspunde la comenzi!

  3. Patricia spune

    În concluzie, dacă punem mesaj pe retelele sociale sa semnalam ca un potențial infractor este liber n Europa și ne-a făcut și ne face rău noua, victimele lor, suntem posibili de a fi sancționațidaca ii aratam cu fegetul autoritatilor! Pe bune? Dacă unu va distruge tot si pleacă din tara si va ajutam sa il prindeți prin intermediul retelelor sociale, suntem sancționați? Trăim în comunism? Nu vreți sa închideți și rețelele sociale? Nu e nimeni sa anuleze aceasta hotărâre care favorizează apariția cenzurii? Libertatea de exprimare mai exista și este garantata de Constituție? În lume toți se ajuta prin intermediul retelelor sociale sa sprijine autoritatile sa găsească potențialii infractori care se ascund sub imaginea de oameni cinstiți la munca cândde fapt in tara ei de fapt sunt vai mama lor. Ce face Ministerul Justiției? Nu se sesizeaza? Mai avem Curte Constituțională?
    Va mulțumim.

  4. Ion spune

    Astfel s-a implementat CENZURA. Sistemul romanesc de justiție a decăzut maxim. Rușinos din partea lor, dar așa se întâmplă când vrei sa bagi pumnul în gura celor care semnalează lucruri incorecte ce se întâmplă în justiție și în viața siocio-economica a țării. Este dureros că după 35 de ani de la lovitura de stat din ’89 trăim Intr o asemenea lume a venzurii

    1. Cristi spune

      Nu, s-a instaurat normalitatea, sper. Prea simplu este ca un anonim sa posteze o mizerie si ceilalti doar „distrbuie”.

    2. Motanul Galanton spune

      A apărut cenzura și acum dictatura minorităților. A celor care nu știu și nu se știe nici cine sunt , nici ce sunt și nici ce vor sa fie. Înainte majoritatea era suverană și trăiam toți civilizat. O să ajungem sa nu mai putem spune nici buna ziua, că afectează pe vreun imberb cu probleme la mansardă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate