Sondajul care zguduie politica din Neamț: PNL și USR în fața unei posibile crize electorale

0

De la începutul lunii august, MEDIA & PR GRUP a lansat un sondaj pe pagina de Facebook a ziarului ziarneamt.ro, sondaj care a atras atenția locuitorilor din județul Neamț. Acesta nu este un sondaj obișnuit, ci unul care îi pune pe participanți în fața unei decizii dificile: Pe care dintre parlamentarii de Neamț din acest mandat NU l-ai mai vota niciodată? Este o întrebare care, deși simplă, ascunde în spatele său nemulțumiri, frustrări și, poate, chiar o criză de încredere în clasa politică actuală.

Sondajul, deși încă în desfășurare, oferă deja un tablou preliminar destul de clar al sentimentului public față de unii dintre parlamentarii care reprezintă județul Neamț. Surprinzător sau nu, în topul nemulțumirilor, detașat de restul „plutonului” de parlamentari, se află deputatul Iulian Bulai (USR-PLUS) și senatorul Eugen Țapu (PNL). Cei doi sunt considerați de peste 60% dintre respondenți ca fiind politicieni pe care nu i-ar mai vota niciodată. Acest rezultat sugerează o dezamăgire profundă în rândul electoratului față de acești doi parlamentari și ridică semne de întrebare cu privire la viitorul lor politic.

Pentru PNL, situația lui Eugen Țapu este deosebit de delicată. Deși partidul ar putea încerca să se distanțeze de el, realitatea politică internă face acest lucru dificil. Țapu a fost o prezență constantă pe listele electorale ale PNL, iar în plus, se zvonește că planul pe termen lung al lui Țapu nu prea are legătură cu voința membrilor PNL Neamț, ci ar fi să-și lase locul pe listă fiului său, ceea ce ar complica și mai mult decizia partidului.

În ceea ce-l privește pe Iulian Bulai, lucrurile sunt mai complicate. El este un politician activ, cu o prezență notabilă în cadrul partidului său, dar sondajul indică faptul că popularitatea sa în județul Neamț a scăzut dramatic. Deși poate părea surprinzător, acest rezultat ar putea reflecta fie o deconectare între acțiunile sale la nivel național și așteptările alegătorilor din Neamț, fie o nemulțumire generalizată față de politica USR-PLUS. Cel mai probabil, e vorba și de o abordare foarte greșită de imagine a lui Bulai, care și-a exprimat opinii în mod public ce au intrat în conflict sever cu opiniile generale ale votanților din Neamț.

Indiferent de motive, concluzia care se desprinde din acest sondaj este clară: PNL și USR-PLUS ar trebui să-și reevalueze strategiile electorale în Neamț și numele de pe liste dacă doresc să evite o înfrângere categorică la următoarele alegeri. Renunțarea la acești doi parlamentari ar putea fi esențială pentru a recâștiga încrederea electoratului, dar șansa să se întâmple așa ceva este una foarte redusă, deoarece, în politica din România, de multe ori este sacrificat partidul pentru a mai ieși „o tură” un lider.

Sondajul de pe ziarneamt.ro nu este doar o măsurătoare a popularității unor politicieni, ci un semnal de alarmă pentru întreaga clasă politică din județul Neamț. Într-o perioadă în care încrederea în politicieni este din ce în ce mai scăzută, partidele ar trebui să fie foarte atente la aceste semnale din partea electoratului și să acționeze în consecință. Rămâne de văzut dacă aceste partide vor avea curajul să facă schimbările necesare sau vor continua să ignore voința cetățenilor, cu riscul de a plăti un preț electoral foarte mare.

Iosub Robert

made in neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate