Provocările și soluțiile pentru autorizațiile de construire: Declarațiile Prefectului Adrian Bourceanu

0

Problema autorizațiilor pentru construcții și lucrări de infrastructură în județul Neamț a fost adusă în atenția publicului în cadrul unei conferințe de presă susținută de Prefectul Adrian Bourceanu, în contextul unei situații complexe și de amploare națională.

Au fost subliniate provocările întâmpinate în zona autorizațiilor, menționând că, în prezent, multe construcții, inclusiv poduri și alte structuri în Piatra Neamț, nu au autorizațiile necesare de la Apele Române. „Este o problemă generalizată,” a declarat Robert Iosub, adăugând că, în ciuda modificărilor legislative recente care au oferit un termen de grație de trei ani pentru regularizarea acestor situații, soluția nu pare suficientă.

Adrian Bourceanu, Prefectul de Neamț, a oferit mai multe detalii despre măsurile luate pentru a aborda această problemă. „Am solicitat tuturor instituțiilor cu atribuții de avizare și autorizare să ne furnizeze întreaga legislație incidentă. Intenția noastră este de a sintetiza aceste informații într-un ghid clar, care să fie distribuit tuturor Unităților Administrative Teritoriale (UAT) prin Prefectura Neamț,” a explicat acesta.

Printre dificultățile întâmpinate se numără impedimentele legislative care fac dificilă obținerea avizelor retroactiv. „Conform legislației actuale, dacă un obiectiv a fost ridicat fără aviz, acesta nu mai poate fi avizat decât în cazul în care lucrarea este desființată. Aceasta se consideră că a avut deja un impact asupra mediului, ceea ce face extrem de complicat procesul de regularizare,” a adăugat Prefectul.

Bourceanu a evidențiat că, în ciuda dificultăților, există speranța că vor urma modificări legislative suplimentare care să faciliteze soluționarea acestor probleme. „În prezent, legislația prevede un termen de grație de trei ani pentru punerea în legalitate a obiectivelor de construcție. Este important să găsim soluții care nu doar să desființeze construcțiile neautorizate, ci și să sprijine acei oameni care trebuie să se conformeze noilor reglementări,” a declarat el.

Printre posibilele soluții propuse se numără consolidarea unor treceri unice care să deservescă mai mulți beneficiari, în locul mai multor treceri individuale care pot fi ineficiente și dificil de gestionat. „Primarii au acum timpul necesar să analizeze fiecare situație în parte și să elaboreze o sinteză care să ajute la punerea în acord cu reglementările în vigoare. Nu este o problemă ușor de rezolvat, având în vedere complexitatea și istoria acestei situații, dar am început să lucrăm în această direcție,” a concluzionat Bourceanu.

made in neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate