Direcția Silvică Neamț, finanțare PNRR pentru modernizarea Pepinierei Bașta

0

Pădurile frumoase și întinse administrate de către Direcția Silvică Neamț sunt regenerate natural sau artificial, prin împăduriri, completări sau refaceri, urmărindu-se instalarea și menținerea vegetației forestiere într-un ritm continuu, cu promovarea formulelor și a schemelor de împădurire care să conducă la realizarea cât mai grabnică a stării de masiv și dezvoltarea unei păduri tinere și viguroase.

Puieții apți de plantat, folosiți la lucrările de împădurire, completări curente și refaceri  se asigură, în proporție de peste 90%, din pepinierele și solariile silvice proprii, unde aceștia sunt produși din sămânță.

Necesitatea de a folosi puieți din pepinierele proprii, adaptați condițiilor de mediu din zona Neamțului, impune organizarea constantă a procesului productiv din pepiniere, implicit modernizarea și eficientizarea acestei activități.

Astfel, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, în cadrul apelului de proiecte PNRR/2023/C2/S/I.2.A-J9-Păduri și protecția biodiversității, Direcția Silvică Neamț a primit finanțare pentru proiectul „Modernizarea capacităților de producție a materialului forestier în Pepiniera Bașta”, în valoare de 2452,33 mii lei, fără TVA.

Proiectul este în derulare, iar ca și amplasament se implementează în Pepiniera Bașta, ce aparține fondului forestier național, proprietate publică a statului administrat de Regia Naționala a Pădurilor – Romsilva, Direcția Silvică Neamț prin Ocolul Silvic Roman.

Proiectul presupune:

  • Modernizarea pepinierei prin înlocuirea sistemului de irigații existent învechit;
  • Retehnologizare camere pompe;
  • Denisiparea /decolmatarea puțului existent;
  • Reamenajarea căilor de acces existente.

Tot în cadrulacestui proiect se are în vedere achiziționarea gamei complete de utilaje necesare asigurării creșterii productivității, creșterii capacitații de producție a materialului forestier de reproducere.

made in neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate