Evaluarea activității IPJ Neamț în primele 6 luni ale anului 2024

0

În primele 6 luni ale anului 2024, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Neamț a avut ca obiectiv primordial creșterea gradului de siguranță a cetățeanului, prin protejarea persoanei, a patrimoniului, siguranța stradală, rutieră şi siguranţa transporturilor, prevenirea şi combaterea infracționalității și asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri.

Acest obiectiv nu putea fi realizat fără o pregătire profesională continuă a polițiștilor pe toate palierele (de specialitate, fizică, tactică și aplicații practice), activitate ce constituie o prioritate permanentă la nivelul managementului structurilor și subunităților I.P.J. Neamț.

Pentru realizarea pregătirii profesionale continue, în perioada analizată, au fost desfășurate activități pe linia conducerii auto defensiveactivități de pregătire fizică și autoapărare, – activități de pregătire tactică și activități de tragere cu armamentul din dotare.

De asemenea, în primele 6 luni ale anului în curs, împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț, polițiștii au fost instruiți cu privire la acordarea primului ajutor.

În primul semestru au fost organizate 303 de activități pe linia informării antiinfracționale si antivictimale pentru toate tipurile de infracțiuni abordate, fiind desfășurate 134 de ședințe de prevenire de instruire la clasă cu 5.294 de beneficiari.

În scopul îndeplinirii obiectivelor în domeniul prevenirii criminalității, în primele 6 luni ale anului 2024, au fost implementare trei programe prioritare de acțiune care au vizat: prevenirea victimizării minorilor,  prevenirea violenței în familie și  prevenirea criminalității informatice.

În cadrul programului de prevenire a victimizării minorilor, s-a acordat atenție deosebită pe prevenirea disparițiilor / plecărilor voluntare, prevenirea agresiunilor sexuale și prevenirea victimizării minorilor la infracțiunile de trafic de droguri și trafic de persoane.

Pe parcursul semestrul I al anului 2024 au fost inițiate și desfășurate activități atât în cadrul proiectelor/ campaniilor inițiate cât și ca în cadrul celor tei direcții de acțiune ale priorității locale.

În perioada analizată, la nivelul structurilor din cadrul inspectoratului, au fost sesizate un număr de 4.621 fapte de natură penală (4.951 perioada similară 2023).

Pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, structurile de ordine publică au acționat, în sistem integrat, cu  Inspectoratul de Jandarmi Județean Neamț, Gruparea Mobilă de Jandarmi Bacău și Polițiile Locale, acțiunile având ca scop menținerea ordinii și liniștii publice în comunități.  

În  semestrul I 2024 au fost preluate și gestionate un număr de 7.588 de intervenții la evenimente, dintre care 6.503 semnalate prin 112.

La nivelul județului Neamț, în cursul primului semestru al anului 2024, polițiștii au intervenit la 2.681 de stări conflictuale (1.676 dintre acestea fiind intrafamiliale) și la 1.949 de sesizări privind cazurile de violență domestică, fiind emise 126 de ordine de protecție provizorii.

Începând cu 1 ianuarie 2024 , Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică este funcțional și în județul Neamț și constă în pentru monitorizarea prin intermediul dispozitivelor de supraveghere electronică, ca urmare a aplicării măsurilor în cazul emiterii ordinului de protecție provizoriu, ordinului de protecție și ordinului european de protecție.

În perioada de referință, în urma aplicării măsurilor în cazul emiterii ordinului de protecție provizoriu, ordinului de protecție și ordinului european de protecție, au fost montate un număr de 44 de dispozitive electronice de supraveghere.

În privința criminalității contra patrimoniului,  în perioada analizată, au fost sesizate 1.569 de infracțiuni contra patrimoniului, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023, când au fost sesizate 1.752 astfel de infracțiuni (fiind înregistrată o scădere cu 183 de fapte, comparativ cu perioada similară a anului trecut).

În ceea ce privește criminalitatea informatică în cursul anului 2024 au fost înregistrate 118 dosare penale și au fost soluționate 55 dosare penale8 dintre acestea cu identificarea autorilor.

În perioada de referință, pe domeniul criminalității economico-financiare, au fost soluționate 216 dosare penale, fiind recuperat unui prejudiciu de 6.865.300 lei, prin instituirea de măsuri asigurătorii.

În perioada analizată, la nivelul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au fost inițiate 4 acțiuni de amploare.

Pe linia activităților de investigare a criminalității, au fost soluționate 856 de dosare penale.

De asemenea, la nivelul structurii de investigații criminale din cadrul I.P.J Neamț, au fost organizate si executate un număr de 60 acțiuni și 256 controale directe în locurile, obiectivele si mediile de interes operativ, fiind descoperite 15  infracțiuni9  dintre acestea în flagrant.   

În cursul semestrului I al anului 2024 au fost efectuate 994 de cercetări ale locului faptei, fiind ridicate 861 urme papilare (536 perioadă similară 2023) și 251 de urme biologice (181 perioadă similară 2023).

Prin activități specifice, au fost realizate 90 de identificări, valorificând urmele ridicate în urma cercetărilor la fața locului.

În semestrul I al anului 2024, echipele ce au în componență câini polițiști au participat la 23 cercetări la fața locului (8 în perioada similară a anului 2023) și 2 acțiuni și patrulări.

În contextul reabilitării termice a sediului I.P.J. Neamț, a fost operaționalizat laboratorul Poligraf din cadrul Compartimentului Expertize și constatări Criminalistice, acesta desfășurând activitățile specifice pe linia detecției comportamentului simulat, fiind emise 24 de rapoarte de constatare criminalistică.

Totodată, au fost desfășurate activităţi specifice faţă de persoanele urmărite, toate sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău fiind depistate 82 de persoane pe numele cărora erau emise mandate de executare a pedepsei închisorii și 17 care posedau mandate europene de arestare.

Privitor la  disparițiile sesizate, din cele 64 lucrări de dispariție înregistrate, 19 au avut ca obiect identificarea de persoane majore și 45 au avut ca obiect identificare de persoane minore.

De asemenea, în urma activităților desfășurate, au fost identificate pe raza județului Neamț 13 persoane dispărute care se aflau în partida altor județe.

Pe linia armelor, explozivilor și substanțelor periculoase, au fost desfășurate 212  acțiuni și controale, în cadrul cărora au fost constatate 67 de infracțiuni, fiind aplicate 19 sancțiuni contravenționale în valoare de 29.100 lei.

În cadrul activităţilor preventive au fost descoperite şi ridicate, în vederea confiscării, 15 de arme de foc, 10 kilograme de substanțe și produse chimice periculoase și 41 de kilograme de carne de vânat.

În domeniul silvic, la nivelul județului Neamț, în cooperare cu instituțiile cu atribuţii în acest domeniu, au fost desfășurate acțiuni și controale în fondul forestier, pe linia provenienței, prelucrării, depozitării şi valorificării materialului lemnos și pe linia legalității transportului materialului lemnos, fiind constatate 121 de infracțiuni la regimul silvic și aplicate 668 de contravenții la Legea nr. 171/2010.

De asemenea, s-a dispus confiscarea a 4.912 metri cubi material lemnos (față de 2.647 m.c. material lemnos în perioadă similara a anului 2023) și indisponibilizarea a 7 autoutilitare (6 în perioada similară 2023).

În ceea ce privește activitatea luptătorilor pentru acţiuni speciale, în perioada analizată, au fost asigurate 14 misiuni de pază şi escortă, 12 intervenţii rapide la evenimente, 13 stări conflictuale aplanate, 58 de participări la percheziţii, mandate de aducere executate și 3 mandate de executare a pedepsei închisorii puse în aplicare.

De asemenea, luptătorii pentru acțiuni speciale au desfășurat 3 activități de negociere.

Pe linie rutieră, prioritatea polițiștilor Inspectoratului de Poliție Județean Neamț rămâne prevenirea şi reducerea accidentelor de circulație grave, cât şi a consecinţelor acestora.

În ceea ce privește riscul rutier, în perioada analizată, în  judeţul Neamț, s-au produs 76 accidente de circulație grave, soldate cu 20 persoane decedate, 60 rănite grav  şi 23 rănite uşor.

În ceea de privește criminalitatea transfrontalieră, în cursul primelor 6 luni ale anului 2024 au fost înregistrate 18 lucrări. De asemenea, în perioada supusă analizei au fost documentate/investigate un număr de 3 grupări infracționale formate și din cetățeni români domiciliați pe raza județului Neamț, care acționau pe teritoriul Germaniei, Elveției și Sloveniei, pe linia infracțiunilor contra patrimoniului. 

Pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniile cu incidență asupra protecției animalelor au fost sesizate 39 de infracțiuni, fiind aplicate 134 de sancțiuni contravenționale.

În perioada analizată au fost dispuse un număr de 7 ordine de plasare a animalelor în adăpost, fiind salvate un număr de 32 animale.

Pentru deservirea comunității, au fost emise 20.231 de certificate de cazier judiciar, precum și 4.859 de adeverințe de integritate comportamentală, în conformitate cu prevederile Legii nr. 118 din 2019.

În ceea ce privește asigurarea managementului comunicării, au fost organizate și desfășurate numeroase campanii și evenimente publice, acestea având scopul unei promovări corecte şi echidistante a serviciilor furnizate de polițiști, îmbunătăţirea percepției cetățenilor cu privire la poliţist și creşterea încrederii şi respectului acestuia faţă de instituţia noastră.

În contextul cooperării inter-instituţionale, evidențiem buna colaborare cu toate unităţile de parchet competente la nivel teritorial şi cu celelalte structuri din Ministerul Afacerilor Interne cu atribuţii la nivel naţional şi judeţean.

Poliștii vor continua acțiunile, pentru combaterea evaziunii fiscale, pentru prevenirea și combaterea infracţiunilor contra persoanei, contra patrimoniului, a celor ce privesc regimul armelor, muniţiilor şi substanţelor periculoase.

Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamț vor acţiona în continuare pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente negative, care pot afecta siguranţa cetăţenilor.

Sursa: IPJ Neamț

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate