O nouă modificare în lege: Dacă rezultatul analizelor toxicologice nu vine în maximum 72 de ore, şoferii primesc permisele înapoi

0
  • Ordonanța de urgență privind siguranţa rutieră a fost modificată astăzi în ședința de Guvern. Dacă rezultatul analizelor toxicologice nu vine în maximum 72 de ore, şoferii primesc carnetele înapoi.

Guvernul a adus o serie de clarificări cu privire la situația șoferilor asupra cărora există suspiciuni privind consumul de substanțe psihoactive ca urmare a testării, precum și a celor care refuză testarea.

Astfel, pentru reducerea timpilor de așteptare, se stabilește un termen de maximum 72 de ore pentru realizarea analizelor toxicologice în vederea constatării prezenței sau absenței substanțelor psihoactive în organism sau a alcoolului în sânge și comunicarea acestora de către instituțiile de medicină legală către structurile Poliției Române. Termenul se calculează de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice.

Această procedură vizează mostrele biologice recoltate de la persoanele care refuză sau nu pot să se supună testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat sau de la persoanele testate cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive.

Aplicarea acestor reglementări va fi atent monitorizată. Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne vor prezenta lunar Guvernului o analiză comună cu privire la capacitatea de respectare a termenului de maximum 72 de ore.

Șoferii își vor primi carnetul de conducere înapoi în baza rezultatului analizelor probelor biologice care atestă absența în organism a substanțelor psihoactive sau a alcoolului în sânge.

De asemenea, un șofer își poate primi înapoi carnetul și în cazul în care instituțiile de medicină legală nu au comunicat rezultatul în timp util, respectiv la expirarea celor 72 de ore de la recoltare.

Pentru punerea în aplicare a acestor dispoziții, precum și pentru stabilirea normelor privind recoltarea, depozitarea și transportul mostrelor biologice în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge sau a prezenței în organism a substanțelor psihoactive, Guvernul va aproba o Hotărâre. Proiectul de hotărâre va fi inițiat în termen de 5 zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență, de către Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne.

Până la intrarea în vigoare a acestei Hotărâri, se aplică, în continuare, Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.512/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice privind recoltarea, depozitarea şi transportul mostrelor biologice în vederea probaţiunii judiciare prin stabilirea alcoolemiei sau a prezenţei în organism a substanţelor psihoactive în cazul persoanelor implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier.

Persoanele ale căror permise de conducere au fost retrase sau reținute ca urmare a refuzului de a fi testate cu aparate drug test sau etilotest sau ca urmare a testării cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive, beneficiază de termenul de 72 de ore.

Aceste prevederi se aplică și șoferilor care au refuzat testarea sau au fost testați cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive, în perioada scursă de la intrarea în vigoare a OUG 84 până în prezent, iar termenul de 72 de ore curge de la data intrării în vigoare a ordonanței aprobată azi.

După cum știți, astăzi Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care a dezvoltat și a modificat prevederile OUG 84 anterior adoptate, cu privire la unele dispoziții privind siguranța pe drumurile publice. Această Ordonanță adoptată astăzi, dezvoltă, cum spuneam, Ordonanța precedentă, sub două aspecte importante.

Există, de asemenea, o a treia modificare importantă care vizează faptul că aceste analize se efectuează doar de către instituțiile de medicină legală. Anterior, în varianta ordonanței precedente, aceste analize puteau fi efectuate şi de către laboratoarele Poliției Române, laboratoare care, precizez, sunt acreditate conform standardelor internaționale.

Acestea sunt în esență dezvoltările și modificarea adusă de Ordonanța adoptată de Guvern, astăzi.

(…)Dezbaterea publică asupra proiectului de ordonanță a început în toamna anului trecut, în octombrie. Pe parcursul dezbaterii publice de la Ministerul de Interne, în mod repetat, în scris, dar și verbal, prin reprezentanții INML, Ministerul de Interne a fost informat, de către reprezentanții INML, asupra faptului că pot efectua, din această vară, analize toxicologice în termen rezonabil de 3 până la maxim 7 zile, menționând, de asemenea, că investițiile în capacitatea de analiză a instituțiilor de medicină legală vor crește și aceasta, la rândul ei, va crește.

(…) Aș vrea să reamintesc faptul că, prin Ordonanța 84 noi am propus și prin Ordonanță s-a consfințit, eliminarea unei prevederi legale excesive, respectiv întocmirea de îndată a dosarului penal pentru cei care refuză testarea sau sunt testați pozitiv la drugtest. Ceea ce este o măsură, evident, în favoarea cetățeanului de bună credință.

a declarat ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate