Ministerul Finanțelor propune creșterea subvenției la acciza pentru combustibil pentru transportatorii și distribuitorii din România

0

Ministerul Finanțelor a publicat în transparențã un proiect de act normativ prin care propune majorarea grantului acordat transportatorilor pe litrul de motorinã, de la 13 bani la 20 de bani.

Reamintim cã Guvernul României a aprobat în luna februarie o schemã de ajutor de stat, cu un buget de 180 de milioane de lei, pentru compensarea creșterii prețului la combustibil. Mãsura vizeazã un numãr de aproximativ 4.000 de operatori economici licențiați în România, care desfãșoarã activitãți de transport rutier de mãrfuri în cont propriu sau contra cost și transport de persoane.

„Din calculele noastre a reieșit cã putem suporta aceastã creștere fãrã sã depãșim bugetul aprobat inițial de 180 de milioane lei, ca parte din planul nostru de a veni în întâmpinarea operatorilor de transport rutier, ajutându-i sã-și menținã activitatea. Indirect, este o mãsurã temporarã de ajutor pentru întreg mediul de afaceri. În contextul în care, în imaginea de ansamblu, operatorii de transporturi asigurã interconectarea între sectoare economice cum sunt producția, comerțul, agricultura și turismul. Fie cã este vorba de transportul materiilor prime, produselor finite, echipamentelor sau persoanelor, este un domeniu care asigurã funcționarea eficientã a întregii economii”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Prin acordarea ajutorului de stat, acciza plãtitã de transportatori pânã la 30 iunie 2024 inclusiv, va avea nivelul redus de 1.650,95 lei/1.000 litri și respectiv 1.983,85 lei/1.000 litri, pentru perioada 1 iulie 2024 pânã la finalul anului 2024.


Sunt eligibili pentru compensarea creșterii accizei la motorinã operatorii economici care îndeplinesc cumulativ la momentul depunerii cererii de compensare a creșterii accizei la motorinã, urmãtoarele condiții:
a) dețin licențã comunitarã eliberatã în România;
b) dețin cel puțin un vehicul eligibil;        
c) nu sunt declarați inactivi potrivit prevederilor Legii nr.207/2015 privind Codul de procedurã fiscalã, cu modificãrile și completãrile ulterioare, sau nu se aflã în inactivitate temporarã, înscrisã în registrul comerțului, potrivit legii;        
d) nu beneficiazã de alte compensații pentru activitatea de transport desfãșuratã cu vehiculele eligibile, cu excepția celor care efectueazã transport public local de persoane;
e) nu au fost emise împotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau, în cazul în care asemenea decizii au fost emise, acestea au fost executate conform prevederilor legale în vigoare;        
f) alimenteazã vehiculele eligibile de la stațiile de distribuție ale operatorilor economici înregistrați potrivit Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificãrile și completãrile ulterioare, în calitate de comercianți en détail de produse energetice sau de la parteneri contractuali care au ca furnizori stațiile de distribuție anterior menționate, utilizând un card de gestiune a alimentãrilor sau un inel emițãtor/receptor sau din rezervoarele pentru consum propriu deținute la punctele lor de alimentare sau de parteneri contractuali care dețin rezervoare, prin intermediul unor dispersoare electronice pentru distribuție.

Operatorul economic poate depune la Autoritatea Rutierã Românã, o cerere de compensare a creșterii accizei la motorinã pentru un trimestru calendaristic, în primele 30 zile ale trimestrului urmãtor celui pentru care se solicitã plata ajutorului de stat.

De asemenea, se poate solicita ajutor de stat pentru toate vehiculele eligibile deținute în cursul trimestrului pentru care se solicitã compensarea, în baza unei cereri de compensare.

Proiectul de Hotãrâre de Guvern este publicat la rubrica Transparențã.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate