Vacanțe Muzicale, ediția 49: a patra seară a festivalului, între interpretări muzicale de calitate și condiții meteorologice nefavorabile

0

Miercuri, 10 iulie 2024, a fost încă o zi memorabilă pentru iubitorii de muzică din Piatra-Neamț, când alte două evenimente au fost programate pentru au oferit publicului o experiență culturală de neuitat.

Portret de Artist Nemțean

La ora 19:00, sala „Calistrat Hogaș” a fost locul de întâlnire pentru melomanii care au avut ocazia să se bucure de talentul extraordinar al acordeonistului Emmy Dumitru, într-un concert intitulat „Portret de Artist Nemțean”. Acesta a fost acompaniat de un cvartet și un cvintet de coarde, alcătuite din Bianca-Adelina Podosu (vioara I), Cosmin Sipoș (vioara a II-a), Ioana Mardare (violă), George Bosnea (violoncel) și Marco-Gabriel Bălău (contrabas).

Programul serii a inclus premiere și capodopere ale muzicii clasice, fiecare piesă fiind interpretată cu o sensibilitate și o tehnică impresionante. Printre lucrările prezentate s-au numărat:

  1. Aliaksandr Yasinski: MIP – Mír – Peace – premieră în România, o piesă pentru acordeon și cvartet de coarde.
  2. Sergey Voytenko – Revelation
  3. Franck Angelis – Interieur
  4. Piotr Ilici Ceaikovski – Op. 39, no. 21, Sweet Reveries
  5. Eric Satie – Gnossiene No. 1
  6. Bela Bartok – Dansuri populare românești
  7. Franck Angelis – Fantasie on Astor Piazzola’s „Chiquilin de Bachin” – pentru acordeon și cvintet de coarde.

Emmy Dumitru, un acordeonist excepțional originar din Piatra-Neamț, a adus pe scenă o poveste de viață și carieră impresionantă. De la primele studii la Liceul de Arte „Victor Brauner” din Piatra-Neamț până la absolvirea Academiei Regale de Muzică din Londra, Emmy a demonstrat că dedicarea și pasiunea pot duce la excelență. În cadrul evenimentului, publicul a fost captivat nu doar de performanțele sale tehnice, ci și de profunzimea emoțională a interpretărilor sale.

Alături de el, au strălucit Bianca-Adelina Podosu, o violonistă talentată și dedicată, și Cosmin Sipoş, un violonist pasionat cu o carieră în plină ascensiune. Ioana Mardare a impresionat cu măiestria sa la violă, iar George Bosnea și Marco-Gabriel Bălău au adus o profunzime deosebită ansamblului cu sunetele calde ale violoncelului și contrabasului.

Concertul „The Great American Songbook”

La ora 21:00, publicul s-a adunat pe platoul de la Curtea Domnească pentru un alt eveniment muzical de excepție, concertul „THE GREAT AMERICAN SONGBOOK”, susținut de „SORIN ZLAT QUINTET”. Din păcate, o furtună puternică a forțat organizatorii să întrerupă spectacolul pentru siguranța celor prezenți. Printre spectatori s-au aflat Alteța Sa Regală, Principele Nicolae al României și soția sa, Alina Maria a României. Publicul a reușit să se bucure doar de o parte din melodiile programate, evenimentul fiind oprit din cauza condițiilor meteo nefavorabile.

Quintetul format din Mihaela Alexa la voce, Sorin Zlat Jr. la pian, Sorin Zlat Sr. la saxofon, Adrian Flautistu la contrabas și Iulian Nicolau la tobe, a pregătit o selecție impresionantă din cele mai renumite standarde de jazz compuse de legende precum Michel Legrand, Cole Porter, George Gershwin, Nat King Cole, Victor Young, Jimmy Heath și Johnny Green.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate