Direcția de Asistență Socială Piatra-Neamț are peste 300 de angajați, însă doar 12% sunt calificați în asistență socială

0

Direcția de Asistență Socială (DAS) Piatra Neamț are un total de 342 de angajați, însă doar o mică parte dintre aceștia, adică 12%, sunt calificați în asistență socială. Chiar și dacă excludem din calcul asistenții personali pentru persoanele cu dizabilități, procentul de angajați calificați ar crește doar la 22%, rămânând sub un sfert din total.

Această situație ridică întrebări legitime despre eficiența și scopul real al acestei instituții. Este îngrijorător faptul că majoritatea angajaților nu au studii în domeniul pentru care lucrează. Aceasta sugerează fie o angajare masivă influențată politic, fie compensarea cu plicuri a lipsei de pregătire adecvată a personalului.

Imaginați-vă un service auto cu 100 de angajați, dintre care doar 10 sunt mecanici calificați. Sau o firmă de produs mobilă cu 100 de angajați, dintre care doar 10 sunt tâmplari. Este evident că astfel de organizații nu ar putea funcționa eficient. Același lucru se aplică și în cazul DAS Piatra-Neamț.

Este de înțeles că orice instituție are nevoie de personal auxiliar. Totuși, când cei calificați pentru scopul principal al instituției sunt minoritari, iar aproape 90% din angajați nu sunt calificați în domeniul specific, este clar că instituția este grav disfuncțională și căpușată masiv cu angajări prin acte de corupție.

Este imperativ ca această problemă să fie abordată urgent, pentru a asigura că Direcția de Asistență Socială își poate îndeplini misiunea cu competență și eficiență, spre beneficiul comunității pe care o deservește.

O mișcare inteligentă din partea conducerii actuale a DAS ar fi ca, înainte de a ajunge să dea explicații în fața unui procuror, să îi dea afară pe toți cei angajați în condiții neregulamentare și să iasă public pentru a explica cum s-a ajuns aici, deoarece e doar o chestiune de timp până ce se va afla adevărul. Dacă cineva din conducerea DAS crede că va scăpa altfel sau că s-a acoperit cu acte, se înșală amarnic. Primul angajat pe pile care va fi chemat în fața unui procuror și i se va da posibilitatea să aleagă între calitatea de suspect și cea de denunțător va alege în proporție de 99% calitatea de denunțător, și așa vor face toți. Nu sunt puțini cei suspectați, iar dacă se ajunge până aici, cei angajați scapă deoarece recunosc, se căiesc și denunță. Și ghici cine va plăti în fața legii?

Desigur, nu ne așteptăm acum la vreo minune, deoarece am mai dat astfel de sfaturi și altora care au fost în final condamnați pentru fapte de corupție de care nu au beneficiat ei, ci cei de la care au primit ordine, dar când le-am dat astfel de sfaturi ei au zis că ei sunt în legalitate. Totuși, dacă cineva de la DAS are ceva de spus, studioul nostru este pregătit pentru emisiune. Dacă nu, asta e. Când vor fi trimiși în judecată pentru fapte de corupție, le vom aminti de acest articol.

I.R.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate