Dialog Social și problemele persoanelor vârstnice, în atenția Prefecturii Neamț

0

Neamț, 20 iunie 2024 – Sediul Instituției Prefectului județului Neamț a găzduit astăzi ședințele Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice și Comisia de Dialog Social. Evenimentele au fost conduse de prefectul județului, domnul Adrian Bourceanu.

În cadrul Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, s-au discutat noutățile legislative privind pensiile de asigurări sociale și alte drepturi stabilite și/sau plătite de Casa de Pensii Neamț. De asemenea, au fost prezentate normele de aplicare a Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii.

Pe agenda Comisiei de Dialog Social s-au aflat mai multe subiecte de interes major pentru județul Neamț:

  1. Consecințele economice și sociale ale muncii nedeclarate și subdeclarate Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamț a prezentat o analiză detaliată a impactului muncii nedeclarate în județ. S-a evidențiat că acest fenomen este predominant în sectoare precum construcțiile, prestările de servicii, comerțul organizat și neorganizat (stradal, în piețe și târguri), dar și în agricultură și exploatări forestiere. Discuțiile au vizat cauzele, categoriile de persoane vulnerabile și consecințele economice și sociale ale muncii nedeclarate.
  2. Gradațiile de merit pentru personalul din învățământul preuniversitar de stat În cadrul acestei sesiuni, s-au adus la cunoștință rezultatele concursului de acordare a gradațiilor de merit pentru personalul didactic și didactic auxiliar din județul Neamț. Comisia paritară a aprobat un total de 126 gradații de merit, dintre care 98 au fost acordate personalului didactic și 28 personalului didactic auxiliar. Din cele 214 dosare depuse, rezultatele au fost anunțate pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Neamț pe data de 12 iunie 2024. În perioada 13-14 iunie 2024, au fost înregistrate 22 de contestații, care urmează să fie soluționate conform calendarului stabilit, în intervalul 17-28 iunie 2024.

Prin aceste reuniuni, Instituția Prefectului județului Neamț subliniază importanța dialogului și cooperării între autorități și cetățeni pentru soluționarea problemelor comunității și îmbunătățirea condițiilor de viață și muncă în județ.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate