Șeful Gărzii de Mediu: Închiderea gropii de gunoi de la Piatra-Neamț nu e din motive politice, ci din lipsă de responsabilitate

0

După cum se știe, în vara anului trecut s-a decis ca groapa de gunoi de la Piatra-Neamț, din zona Vânători, să fie închisă, deoarece timp de 3 ani de zile Primăria nu a fost capabilă să depună documentele necesare pentru revizuirea autorizației de mediu. După ani de insistențe și tolerare a situației, Agenția pentru Protecția Mediului a refuzat să revizuiască autorizația de mediu pentru acest depozit de deșeuri întrucât primăria nu a răspuns tuturor solicitărilor. Din acest motiv, depozitul de gunoi a fost închis înainte de termen nu cum spuneau bocitoarele de pe la PNL că ar fi un ordin politic, afirmații chiar penibile ținând cont că butoanele politice de la Mediu sunt tot la PNL.

Pe lângă faptul că gradul de colectare selectivă a deșeurilor în Piatra-Neamț este de-a dreptul rușinos (doar 4%, deși ținta e de 50%), pe lângă faptul că lângă această groapă de gunoi sunt munți de „deșeuri compostate”, pe lângă faptul că e evidentă proasta administrare a acestei probleme, au mai apărut prin spațiul public diverse acuzații că această închidere a gropii de gunoi de la Piatra-Neamț ar fi fost un soi de răzbunare politică.

Șeful Gărzii de Mediu Neamț, Iftime Petrariu, a dezmințit orice fel de interferență politică, explicând următoarele:

„S-a discutat foarte mult, și am văzut văzut și în presă, închiderea înainte de termen a depozitului de deșeuri de la Piatra-Neamț. Trebuie să facem câteva precizări aici. Depozitul din Piatra-Neamț, de 3 ani de zile, nu are autorizație de mediu pentru că a solicitat Agenției revizuirea autorizației, dar nu a depus documentele la timp și în totalitate. În acest context, noi nu am putut să îi tragem la răspundere pentru viza anuală, pentru că în lege spune că dacă a solicitat o altă autorizație sau revizuire nu e necesară viza anuală. Trei ani de zile nu le-am făcut nimic, dar în momentul în care Agenția s-a pronunțat și a făcut cunoscut că nu le aprobă revizuirea, noi ne-am dus în control și am constatat că primăria Piatra-Neamț, respectiv depozitul, nu are autorizație legală de mediu și am dispus închiderea sa. Nu e pe criterii politice, nu e cum se vehiculează în presă, nu avem nimic cu nimeni, nu ne interesează. La ora când vorbim, primăria Piatra-Neamț nu are autorizație de mediu pentru depozit. E închis, așa spune legea: sancțiune și suspendarea activității până la obținerea actelor de reglementare. Nu era complicat să obțină autorizația. A fost lipsă de responsabilitate.”

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate