Experimentul disonanței cognitive

0

În domeniul psihologiei sociale, experimentul disonanței cognitive rămâne unul dintre cele mai influente și revelatoare studii despre modul în care oamenii își justifică alegerile și acțiunile. Realizat în anii 1950 și 1960 de către celebrul psiholog social Leon Festinger și colaboratorii săi, acest experiment a aruncat lumină asupra procesului subconștient prin care oamenii gestionează discrepanțele dintre credințele și comportamentele lor.

Disonanța cognitivă a fost investigată pentru prima dată de Leon Festinger după un studiu observațional al unui cult care credea că pământul va fi distrus de un potop.

Inițial, subiecților li s-a spus că vor participa la un experiment de două ore. Aceștia au fost informați că experimentul urmărește să observe relația dintre așteptări și experiența reală a unei sarcini.

În cadrul experimentului participanții au fost rugați să efectueze o serie de sarcini plictisitoare (cum ar fi înșurubarea unor șuruburi cu o cheie timp de o oră). Atitudinea inițială față de această sarcină a fost una negativă în sensul unui dezinteres profund sau chiar de iritare.

Pentru ca experimentul să își atingă scopul participanții au fost plătiți fie cu 1 dolar pentru sarcina descrisă anterior, fie cu 20 pentru a-i spune următorului participant care aștepta în hol că sarcinile sunt de fapt cu adevărat interesante. Aproape toți subiecții au fost de acord să intre în sala de așteptare pentru a-l convinge pe următorul participant că experimentul plictisitor va fi de fapt unul extrem de distractiv.

La final, când acestora li s-a cerut ulterior să evalueze experimentul, cei care au fost plătiți cu doar 1 dolar au evaluat sarcina obositoare ca fiind mai distractivă și mai plăcută decât participanții cărora li s-a plătit 20 de dolari pentru a minți.

Să fii plătit cu doar 1 dolar nu este un stimulent suficient pentru a minți, prin urmare cei care au fost plătiți cu această sumă au experimentat disonanță. Ei au putut depăși acea disonanță cognitivă doar ajungând să creadă că sarcinile erau cu adevărat interesante și plăcute. A fi plătit cu 20 de dolari oferă un motiv serios pentru a acționa conform și, prin urmare, nu există disonanță.

Foto: ioannouolga.wordpress.com

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate