IN MEMORIAM Nicu Albu: 171 de ani de la nașterea vrednicului primar de Piatra-Neamț

0

Astăzi se împlinesc 171 de ani de la nașterea lui Nicu Albu, primarul care a transformat din temelii municipiul Piatra-Neamț.

Nicu N. Albu s-a născut la Piatra-Neamţ, la 2 februarie 1853 în familia Mariei (Ostvald) şi lui Neculai Albu, administrator de moşii şi deţinătorul unor păduri de pe văile Bistriţei, Lotrului şi Oltului. A urmat cursurile Școlii primare nr. 1 de băieți Piatra-Neamț și studiile secundare la Academia Mihăileană din Iași, după care a absolvit Facultatea de medicină la Berlin. A fost căsătorit cu Elionora, fiica unui fruntaş liberal, Enache Cantemir din Buhuşi, mare proprietar și a legat prietenii cu Elena Cuza, Caragiale şi Prinţul Ferdinand (pe care l-a însoţit în călătoriile acestuia pe Valea Bistriţei).

Nicu-Albu

Nicu Albu a fost primar de Piatra-Neamț (1901-1904 și 1907), prefect (1885-1888, 1895-1899), deputat (1891-1895) și senator (1905-1907 și 1907-1908) în Parlamentul României. De asemenea, Nicu  Albu a pus bazele organizaţiei judeţene a PNL, fiind în fruntea acesteia peste 30 de ani.

A construit poduri și străzi, linia ferată Bacău – Piatra-Neamț, a introdus iluminatul electric, telefonul și apa potabilă în Piatra-Neamț. A corectat cursurile Bistriței, Cuejdiului și Borzogheanului și a amenajat Parcul ”Cozla”, opera lui capitală, parc ridicat pe locul unor alunecări ale muntelui. 

Nicu Albu moare la 31 mai 1908 într-un sanatoriu din București. A fost înmormântat la Mănăstirea Bistrița, în cavoul pe care i l-a dăruit Elena Cuza. Vestea neașteptată a morţii sale a cutremurat populaţia, iar înmormântarea sa, pe 2 iunie 1908, a prilejuit „o mare manifestare obştească cum nu s-a mai pomenit în oraşul nostru”. În incinta Parcului ”Cozla”, în 14 septembrie 1923, a fost inaugurat un bust al fostului primar.  

La sfârșitul anilor 90, Consiliul Local Piatra-Neamț i-a acordat lui Nicu N. Albu titlul de „Cetățean de onoare“ post-mortem al municipiului. Numele său este purtat de o stradă din cartierul Dărmănești şi de fosta şcoală nr. 10.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate