Cum a ajuns un constructor să deconteze incompetența proiectanților. Bani europeni, treabă românească (VIDEO)

1

Primăria Piatra-Neamț a explicat cetățenilor într-un comunicat de presă că patru proiecte cu finanțare europeană derulate în Municipiul Piatra-Neamț vor continua cu alți constructori din cauza neonorării obligațiilor contractuale ale executantului. Este vorba de amenajarea unui scuar în cartierul Pietricica (str. Valea Albă), amenajarea unor grădini publice în cartierele Văleni și Speranța, respectiv reabilitarea și modernizarea Grădiniței cu program preungit nr. 6 (din zona Cinema Mon Amour).

Aceste proiecte finanțate din fonduri europene ar fi trebuit terminate în vara anului 2023, iar primăria acuză constructorul că nu a făcut tumbe pentru a termina mai repede aceste proiecte. În același timp, tot primăria recunoaște faptul că „de la bun început, proiectele grădinilor publice au fost gândite foarte prost.

Mihai Cristian Mazilu, administratorul Mondoterm, constructorul acestor proiecte, are și el ceva de spus în acest sens, mai ales că el a solicitat rezilierea contractelor din cauză că nu a fost plătit de primărie. Cu proiecte foarte proaste și cheltuieli suportate din buzunarul său, întrucât primăria a refuzat să acopere diferențele de cost, Mondoterm nu a putut să respecte termenele din contract.

„Problema principală care a fost la aceste parcuri a fost proiectarea eronată. Cel care a câștigat proiectarea, nefiind din oraș, probabil nu a venit să vadă în teren lucrările, le-a proiectat din birou și a estimat niște lucrări de construcții. Nefiind adaptate în teren, au fost greșeli grave. Noi am licitat conform listelor de cantități făcute de proiectant și am câștigat licitația la proiectele respective. După ce am câștigat proiectele, s-a dat ordinul de începere și ne-am apucat de treabă.

Execuția lucrărilor a început bine, dar ne-am împotmolit la un punct din cauza greșelilor de proiectare. Am solicitat primăriei să convoace proiectantul pentru a remedia greșelile. Proiectantul la început răspundea greu, primăria a insistat, au venit în teren, au constatat o serie de neconcordanțe și au spus că vor face modificări. Ceea ce au făcut, dar într-un timp foarte lung. Am stat și 2-3 luni pentru o modificare de hârtii. Aproape pentru fiecare dispoziție de șantier a fost nevoie de lucrări suplimentare, nefiind prinse în proiectul inițial. Crește timpul de execuție și te decalezi la fiecare greșeală. În total au fost 15 dispoziții de șantier, greșeli majore.”, a declarat Mihai Cristian Mazilu.

Constructorul spune că lucrările au mai fost afectate și de pandemia începută în 2020, de războiul declanșat în Ucraina, lucru care a condus la scumpirea materialelor de construcție, chiar și cu 150%. Guvernul a dat între timp niște ordonanțe de ajustare a prețului la materiale. Constructorul spune că a depus documentele necesare la Guvern, pentru ajustarea prețului, însă Primăria nu ar fi făcut, la rândul său, acest lucru pentru a recupera banii pe care nu îi avea prinși în buget.

Întrucât s-a sărit de termenul impus de Guvern, diferențele de preț la materialele de construcție mai scumpe în 2023 decât erau în 2020, trebuie suportate acum din bugetul local. Cert este că primăria a plătit doar o parte din bani către constructor, unele lucrări făcându-se pe cheltuiala Mondoterm, deși acest lucru nu este normal. Pentru diferențele de costuri rezultate din greșelile de proiectare, proiectantul ar fi cel care trebuie să suporte cheltuielile.

Mondoterm spune că a epuizat toate căile amiabile, motiv pentru care a reziliat contractele și s-a îndreptat în instanță împotriva primăriei.

Printre greșelile de proiectare constatate de constructor se numără, spre exemplu, la parcuri – racordarea aberantă a canalizării pluviale la canalizarea menajeră. După insistențe, s-au proiectat niște puțuri drenante. O altă modificare, de data aceasta la inițiativa primăriei, a fost, în mod ciudat, legarea stâlpilor de iluminat ecologici (cu panouri solare și eoliene) la rețeaua de energie electrică a orașului. Practic, proiectanul nu a analizat clima orașului și faptul că sunt perioade în care energia verde nu se poate produce la Piatra-Neamț. De asemenea, la Văleni, în zonă cu risc infracțional ridicat, gardul parcului are 1 metru și ceva înălțime, iar în zona Pietricica, lângă un cimitir (!), gardul are aproape 3 metri înalțime.

Greșeli de proiectare nu au fost doar la aceste patru proiecte. Vedem cu toții ce e în oraș. Însă din motive care probabil vor fi tranșate în instanță, Mondoterm a fost sacrificată, iar cei care au de pierdut sunt cetățenii orașului, întrucât partea de confinanțare pe aceste proiecte ieșite din termen va împovăra semnificativ bugetul local. Rămâne de văzut dacă soarta altor constructori din oraș va fi aceeași, sau poate pentru ei se vor găsi banii necesari să se acopere diferențele de cost. Totuși, așteptăm cu interes să îi ia cineva la întrebări și pe proiectanții din birouri.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Vasile spune

    Cine răspunde de neglijența celor din primărie? Domnilor aveți majoritate în parlament de ce nu adaptați noile legi în construcții și veniți cu răspunderea funcționarului

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate