Cum au dus intrigile politice din trecutul Pietrei la surparea unui dig de protecție la inundații pe Cuiejdi

0
Inundații în Piatra-Neamț, începutul secolului 20 / arhivă

Dimitrie Hogea, fost primar al orașului Piatra-Neamț în perioada 1914-1918, are o lucrare în care evocă aspecte mai puțin cunoscute din trecutul municipiului reședință de județ. În scrierea „Din trecutul orașului Piatra-Neamț. Amintiri”, Dimitrie Hogea povestește că, în secolul al XIX-lea, Piatra-Neamț se confrunta cu mari probleme legate de „inundațiile furioase ale Cuejdiului”.

Problema a fost rezolvată în parte prin construirea de întărituri și îndiguiri pe Bistrița și Cuiejdi. La finele secolului al XIX-lea, primarul Manolache Albu, cu sprijinul lui Constantin Isăcescu, a început construirea digului mare de zid pe malul drept al Cuejdiului „de la Oborul de vite până la podul Sculy, pentru apărarea orașului de furioasele inundații ale acestui pârâu.”

O inițiativă bună a conservatorilor, dar distrusă din cauza unor intrigi politice.

Acest dig s-a surpat și distrus în mare parte, din cauză ca administrația comunală ce a urmat după M. Albu și Constantin Isăcescu, cerând anchetarea gestiunei acestora și darea lor în judecată, pentru mai multe abuzuri ce ar fi săvârșit, între cari și digul de apărare sus zis și dispunând să se facă o mulțime de sondaje în fundațiile zidăriilor, spre a se constata soliditatea lor, au lăsat neastupate toate gropile acestor sondaje, făcute de-a lungul digului; astfel că la cele dintâi puhoae, apa Cuejdiului a mâncat și măcinat temeliile, provocând, în câțiva ani, surparea, în pare parte a zidului, din care astăzi puține urme au mai rămas.”, evocă Dimitrie Hogea.

Pentru că nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită, după această formă de sabotaj a unei investiții menite să protejeze orașul de inundații, primarul Manolache Albu, ajutorul său Constantin Isăcescu, arhitectul Maidlinger și antreprenorul Arsenie Iliade au fost dați pe mâna procurorului și apoi în judecată, „pentru întreaga lor activitate”.

„Acest proces a făcut mare vâlvă și a durat vr’o doi ani, dar s-a încheiat cu achitarea tuturor inculpaților, în anul 1987, justiția constatând că procesul a avut un vădit substrat politic, pornit numai din ură și răzbunări politice. Așa erau pe atunci moravurile politice și mentalitatea politicianilor: distrugerea adversarilor pe orice căi.”, mai arată Dimitrie Hogea.

Din fericire pentru oraș, sabotajele politice nu au durat mult timp. Conducerea este preluată de vrednicul primar Nicu Albu, între 1901-1904, perioadă în care orașul s-a transformat din temelie: noi bulevarde, parcuri, construirea primului blocaj de piatră la Bistrița contra inundațiilor, lucrări edilitare pentru iluminat, alimentare cu apă, prelungirea căii ferate și aducerea gării în oraș, consolidarea muntelui Cozla și ridicarea parcului care îi poartă numele.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate