Este folosită de mai bine de 5000 de ani însă puțini știm cum sau unde a luat naștere – O scurtă istorie a umbrelei

0

Umbrelele sunt o invenție simplă și un instrument extrem de util. Un singur obiect care ne protejează împotriva ploii, a soarelui strălucitor și chiar a zăpezii, indispensabil am putea spune în zilele noastre. Cum a luat însă naștere?

Etimologie

În timp ce relatăm despre istoria umbrelei, trebuie să luăm în considerare de unde provine chiar cuvântul „umbrelă”. Cuvântul „umbrelă” derivă din cuvântul latin „umbra” care înseamnă „umbră”.

Un lucru pe care îl știm despre umbrele este acela că sunt vechi. Ele există de mai bine de 5000 de ani și au apărut în înregistrările arheologice ale civilizațiilor antice. Cel mai vechi exemplu al acestora este din civilizația mesopotamiană din Asia de Vest. Deoarece soarele era un dușman mult mai mare decât vântul și ploaia în acele vremuri, se crede că aceste umbrele antice au fost create pentru a proteja oamenii de soare. Erau făcute din frunze de palmier sau papirus și erau adesea uriașe și grele. Este posibil să fi fost necesare mai multe persoane pentru a le ridica. În Mesopotamia Antică și Egipt, umbrelele erau folosite exclusiv de clasele superioare.

Dovezile reale ale umbrelelor au fost găsite în China antică. Mergând înapoi până în 3500 î.Hr., aceste umbrele aveau stâlpi din bețe de bambus și piei de animale întinse peste ele. Acest lucru a oferit protecție atât de soare, cât și de ploaie. Aceste umbrele nu erau însă rezistente la apă, așa cum sunt cele moderne, așa că putem presupune că au avut o durată de viață destul de scurtă. Hidroizolația umbrelelor a luat ființă 500 de ani mai târziu.

Cum au apărut totuși umbrelele europene?

Se cunoaște faptul Tutankhamon (n.red: a fost un faraon din dinastia a 18-a, conducătorul Egiptului  urcând pe tron la 9 ani. El este fiul faraonului Amenhotep Iv (Akhenaton) și al reginei Kiya, făcând parte din Noul Regat, dinastia a 18-a, numită și Epoca de aur a faraonilor) și familia lui foloseau umbrele din pene sau frunze de palmier pentru a se proteja de soare. Întrucât Imperiul Roman și grecii aveau legături atât de strânse cu egiptenii, este firesc ca aceștia să fi adoptat obiceiul. La Roma, aproape exclusiv femeile foloseau umbrela pentru a se proteja de căldură.

Unde a fost inventată umbrela?

Nu este destul de clar unde a fost inventată exact umbrela, deoarece dovezile par să ne îndrepte în direcții diferite. Cu toate acestea, când ne gândim la umbrelele individuale, de mână, cu care suntem familiarizați până în prezent, China ar fi o opțiune destul de plauzibilă – cel puțin în măsura în care datele arheologice par să sugereze acest aspect. Poveștile și miturile din Japonia spun că poporul japonez antic folosea adesea umbrele pentru ploaie și zăpadă. Mai mult, umbrelele sunt atât de strâns împletite cu mitologia și folclorul japonez, încât există un tip de fantomă sau spirit în cultura japoneză numit Kasa-Obake, despre care se crede că se ridică din umbrele vechi și rupte (foto mai jos-sursa: historycooperative.org).

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate