„Ți-am zis că sunt urși? Dar tu nu, Batman, Batman!” – Primarul insinuează că oamenii au halucinații, din bârlogul lui secret – că de găsit, nu e (FOTO/VIDEO)

2

Un caz de-a dreptul revoltător, desprins parcă din telenovele, se derulează de câteva zile bune în comuna Alexandru Cel Bun, unde oamenii au ajuns să fie terorizați de fiarele sălbatice și de mesajele de tip RO-Alert.

Urșii își fac apariția tot mai des și tot mai aproape de locuințele cetățenilor, care nu pot face altceva decât să ceară sprijinul autorităților prin apeluri repetate la 112. În urma acestor apeluri, echipele de intervenție se mobilizează conform protocolului, evaluând gradul de risc al situației și, după caz, alungând animalele sălbatice din locurile în care au fost semnalate.

Aici intervine deja problema, aceste echipe de intervenție ar trebui, conform procedurii, să fie conduse de către primarul/viceprimarul UAT-ului pe raza căruia se desfășoară intervenția, doar că, în cazul de față, nici primarul, nici viceprimarul nu sunt de găsit în momentul în care se intervine, cauza nu o cunoaștem dar poate o vom afla în cele ce urmează.

Săptămâna trecută au fost mai multe apeluri la 112 care semnalau prezența ursului în zona blocurilor din Comuna Alexandru Cel Bun, în zona pensiunii Lavanda, în apropierea Spitalului de Pneumoftiziologie de la Bisericani (imaginile sunt prezentate mai jos), ba chiar în zona Primăriei (cel mai probabil, Moș Martin a vrut să îl salute personal pe domnul primar). Echipele de intervenție au încercat în repetate rânduri să contacteze reprezentanții UAT-ului pentru a conduce intervenția, însă aceștia au fost de negăsit.

Tot săptămâna trecută, primarul Ion Rotaru a publicat o declarație pe pagina sa de Facebook, potrivit căreia localnicii care au solicitat sprijinul autorităților prin apel la 112, ar fi avut, cel mai probabil, halucinații: „În urma celor două alerte referitoare la prezența unor animale sălbatice în zonele Lavanda și Bisericani, țin să informez populația asupra următoarelor aspecte. Înregistrările camerelor de luat vederi din strada Tipografilor, ale celor din fața și din spatele primăriei precum și ale unui cetățean din zonă infirmă prezența vreunui animal sălbatic, ieri seară, în intervalul orar 18,00 – 20,00, în proximitatea pensiunii Lavanda. Turiștii cazați la această pensiune nu au văzut și nici nu au auzit nimic în măsură să confirme asemenea informații.”, a scris domnul primar în postarea despre care discutam (vezi foto).

Astfel, Prefectul Adrian Niță a încercat personal să contacteze primarul și viceprimarul, dar și încercările sale au eșuat, așa că a mers personal în zonele în care a fost văzut ursul pentru a discuta cu oamenii din zonă și pentru a trage concluzii în urma cărora să poată fi întocmit un plan de acțiune.

Bineînțeles că oamenii din zonă contrazic (cu dovezi clare) cele declarate de edilul comunei și, în cadrul vizitei organizate ieri de către Prefectul județului Neamț, Adrian Niță, aceștia au arătat chiar și traseul ursului și urmele lăsate de acesta în jurul blocului, ba chiar și imagini surprinse de aceștia în care apare animalul sălbatic.

Mai jos vă prezentăm declarația Prefectului Adrian Niță, în urma vizitei sale în Comuna Alexandru Cel Bun:

Indolența și nepăsarea la cote alarmante!

Deși am organizat câteva ședințe informative încă din lunile iulie – august, la care a fost prezent și primarul comunei Alexandru cel Bun, acesta sfidează autoritățile și legea, tratând cu indiferență problema urșilor care au început să terorizeze locuitorii comunei.

De mai bine de o săptămâna, în fiecare zi, urșii își fac apariția în intravilanul localității, însă primarul refuză pur și simplu să le răspundă reprezentanților jandarmeriei, deși potrivit legislației în vigoare, este conducătorul echipei de intervenție ce trebuie să acționeze în astfel de situații.

În urma apelurilor de urgență ale locuitorilor, jandarmii au încercat să îl contacteze pe primar pentru constituirea echipei de intervenție, dar nici telefoanele repetate, nici mesajele Roalert nu pot perturba odihna edilului căruia pare să nu îi pese că angajații și pacienții Sanatoriului de la Bisericani ori locuitorii comunității din zonă nu mai pot ieși din case după asfințitul zilei. Nu îi pasă nici de cei care trebuie să meargă dimineata la lucru sau de copiii care trebuie să ia microbuzul școlar chiar din stația ce se află în proximitatea locului frecventat de urși. Nici dumnealui și nici viceprimarului.

Am dispus astăzi (n.red. – 26 noiembrie) ca reprezentanții Poliției și ai Jandarmeriei să îi notifice de urgență cu privire la faptul că nu își îndeplinesc obligațiile legale, iar dimineață voi trimite Corpul de Control al Prefectului la Primaria Alexandru cel Bun pentru a verifica dacă prevederile ordonanței 81/2021 sunt respectate.

a transmis Prefectul județului Neamț.

În cele ce urmează vă vom prezenta și un document oficial, în care se precizează clar toți pașii ce trebuie urmați, conform protocolului, în cazul apelurilor care semnalează prezența ursului brun în zonele intravilane ale localităților:

Procedura

În acest context, cunoscând situația din comuna Alexandru Cel Bun, cunoscând declarația primarului care este de negăsit (probabil a intrat în hibernare, în locul urșilor), cunoscând imaginile și declarația Prefectului, nu putem decât să așteptăm să vedem ce va descoperi Corpul de Control al Prefecturii în urma vizitei de astăzi la Primăria Alexandru Cel Bun. Până atunci, nu putem decât să ne rugăm să nu se întâmple vreo nenorocire.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Cititor spune

    Acu e în zona sectiei de poliție, se predă de bună voie

  2. Cititor spune

    Dezamăgit de cel ce reprezintă obștea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate