O experiență educațională remarcabilă la „Rareș” în cadrul unei lecții de educație juridică cu judecătorul Cristi Danileț și consilierul juridic Geanina Nicoleta Clop

0

Ieri, cu ocazia celei de-a 154-a aniversări a Colegiului Național Petru Rareș din Piatra-Neamț a avut loc o întâlnire cu judecătorul Cristi Dănileț și cu consilierul juridic Geanina Clop, care a acceptat invitația elevului Davide-Christian Ploscaru de a susține o lecție de educație juridică.

Mai jos puteți citi o retrospectivă a acestui eveniment din perspectiva lui Ploscaru Davide – Christian, Ambasador Educație Juridică – VeDemJust și elev în clasa X B la Colegiul Național Petru Rareș Piatra-Neamț:

Am avut privilegiul de a participa la o lecție magistrală de educație juridică susținută de judecătorul Cristi Danileț și experta anti abuz împotriva minorilor Geanina Nicoleta Clop, care au acceptat cu mare bucurie să ne împărtășească din vasta lor experiență într-o lecție specială de educație juridică, o experiență care a depășit cu mult așteptările mele și care a lăsat o impresie profundă asupra celor 200 de adolescenți prezenți în sală.

Încă de la început, distinșii invitați au captat audiența prin abordarea lor dinamică și pasionată. Nu doar vorbitori pricepuți, ci și povestitori iscusiți, au reușit să transforme subiecte aparent aride, în povești captivante, aducând numeroase exemple practice. Prin această abordare, au reușit să atragă atenția și să mențină interesul întregii săli pe parcursul întregii lecții.

Unul dintre aspectele remarcabile ale prelegerii a fost abordarea echilibrată a subiectelor juridice, prezentând atât latura teoretică, cât și aspecte practice ale sistemului judiciar. Judecătorul Danileț a explicat cu claritate și accesibilitate noțiuni complexe de drept, folosind exemple relevante pe care le-a adaptat la nivelului de înțelegere al adolescenților, reușind astfel, să facă ca subiectele juridice să pară mai apropiate și mai relevante pentru aceștia.

Consilierul juridic Geanina Nicoleta Clop, în calitatea sa de expert anti abuzuri împotriva minorilor ne-a explicat cât de gravă și îngrijorătoare a devenit această problemă în societatea noastră, întrucât abuzurile pot lua forme diverse, ele putând fi atât fizice, cât și emoționale.

Unul dintre cele mai îngrijorătoare aspecte ale abuzului asupra minorilor este faptul că cei mai vulnerabili membri ai societății sunt afectați în cel mai mare grad. Minorii au nevoie de protecție și sprijin pentru a-și dezvolta în mod sănătos potențialul lor. Abuzul le poate distruge încrederea în sine și poate avea un impact semnificativ asupra dezvoltării lor emoționale și psihologice pe termen lung.

Abuzul fizic asupra minorilor este definit ca orice acțiune care provoacă răni fizice în mod intenționat. Aceasta poate include lovituri, palme sau alte forme de violență fizică. Abuzul emoțional implică punerea în pericol emoțional a minorului prin insulte, umilire, intimidare sau izolare. Abuzul sexual asupra minorilor este unul dintre cele mai grave forme de abuz și implică exploatarea sexuală a unui copil, inclusiv acte sexuale, expunerea la conținut sexual sau traficul de minori.

Abuzul asupra minorilor trebuie luat în serios și combătut în toate formele sale. Este important ca societatea să ofere sprijin și protecție minorilor abuzați, să încurajeze raportarea abuzurilor și să ofere servicii de consiliere și intervenție adecvate.

Organizația Voci pentru Democrație și Justiție militează împreună cu autoritățile guvernamentale și comunitățile locale pentru a spori gradul de conștientizare despre abuzul asupra minorilor tocmai în cadrul acestor lecții de educație juridică pe care judecătorul Cristi Danileț și consilierul juridic Geanina Nicoleta Clop le susțin elevilor din toată țara.

În încheiere, lecția magistrală de educație juridică a fost nu doar o prezentare de cunoștințe, ci o experiență educativă profundă și memorabilă. Capacitatea sa de a comunica, de a simplifica subiecte complexe și de a inspira tinerii în ceea ce privește domeniul juridic este cu adevărat remarcabilă. Sperăm că astfel de evenimente vor deveni mai frecvente în sistemul nostru educațional, contribuind la formarea unei generații mai bine informate și mai conștiente de drepturile și responsabilitățile lor în societate.

Personal, vreau să mulțumesc atât asociației VeDemJust pentru experiența pe care mi-a oferit-o în cadrul taberei de educație juridică, Legal Academy 5, din care m-am întors nu doar mai educat juridic, ci și mai înțelept juridic, mai dornic de a respecta legile dar și mai dispus să le ofer și altora din învățăturile primite de la toți profesioniștii pe care am avut ocazia să-i întâlnesc, inspectoratului județean Neamț, dnei inspector general Florentina Luca-Moise, cât și directorilor Colegiului Național Petru Rareș, gazda acestui eveniment desfășurat cu ocazia celei de-a 154-a aniversare a prestigiosului nostru colegiu.

Ploscaru Davide-Christian, clasa X-a B, CNPR Piatra-Neamț

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate