Explicația imaginilor spectaculoase cu aurora polară văzută pe cerul României

0
Ilustrație

Cerul României a devenit sângeriu în seara de 5 noiembrie 2023. Foarte multe imagini, realizate în mai multe zone ale țării, au început să circule pe rețelele de socializare, iar fenomenul, foarte rar pentru România, se numește auroră polară.

Conform explicațiilor oferite de specialiști în astronomie, acest fenomen, deși rar vizibil în zona României, a fost unul natural, fiind provocat de o furtună solară foarte puternică, fapt care l-a făcut observabil mult mai spre sud față de pol.

„Acest fenomen se întâmplă atunci când vânturile solare intră in contact cu câmpul magnetic al Pământului. Cum la poli câmpul este mai turtit vânturile solare intră puțin în atmosferă dând naștere aurorelor. Ieri a fost o furtună solară mai puternică și de aceea s-a văzut mai spre sud, inclusiv și la noi.”, declară Societatea Română pentru Astronomie Culturală.

De asemenea, și cei de la AstroInfo au revenit astăzi, 6 noiembrie, cu câteva precizări în legătură cu aurora polară apărută aseară pe cerul României. Analiza preliminară a fenomenului confirmă că este unul natural și a fost cauzat de vântul solar puternic. De asemenea, specialiștii infirmă teoria unui fenomen artificial generat de proiectul HAARP, vizibil în România, despre care vom discuta, sumar, mai jos.

Aurora polară este un fenomen luminos natural care se produce în atmosfera Pământului și a altor planete sau sateliți. Aurora apare ca urmare a perturbărilor produse de vântul solar în magnetosferă, particulele încărcate electric ajungând în atmosfera înaltă și producând ionizarea moleculelor de aer, acestea emițând lumină de diferite culori. În general, aurorele apar în zonele polare, dar în funcție de activitatea solară (erupții solare, furtuni geomagnetice), acestea pot fi observate și la latitudini mai mici (30°-40° latitudine nordică sau sudică sau chiar mai puțin).

FOTO: AstroInfo

Am primit mai multe comentarii și mesaje cum că apariția din seara zilei de 5 noiembrie 2023 ar fi fost una artificială. Acest lucru nu este adevărat, aurora de aseară fiind rezultatul erupției solare care s-a produs pe 3 noiembrie 2023, astfel că fenomenul a coborât mai mult spre Ecuator, fiind observat și din țări aflate mai la sud de România cum ar fi Bulgaria, Grecia și Italia. Tot datorită intensității erupției solare și densității particulelor în vântul solar care a ajuns în atmosfera Pământului, aurora a fost foarte strălucitoare și destul de extinsă pentru a fi observată pe scară largă vizual și fotografic. Astfel de apariții sunt foarte rare pe cerul României.

De asemenea, unii pun la îndoială fenomenul, din cauza culorii. După cum am distribuit și ieri, hărțile cu ovalul aurorei este situat în zonele polare, acolo aurora fiind vizibilă la zenit. Cum noi am fost în afara acestor zone, evident că am aurora a fost observată deasupra orizontului nordic, iar noi am văzut partea superioară a aurorei aflată la altitudini de peste de 200 km.

se arată pe pagina AstroInfo

Vă recomandăm să urmăriți și clipul de mai jos:

În spațiul public mai circulă teoria cu privire la faptul că experimentele din cadrul proiectului HAARP din SUA în perioada 4-8 noiembrie ar fi putut fi cauza fenomenului văzut în România. Mai multe informații cu caracter oficial despre acest experiment pot fi citite aici și aici.

HAARP sau High Frequency Active Auroral Research Program este un program de cercetare asupra frecvențelor aurorale active desfășurat pe teritoriul Statelor Unite, lângă localitatea Gakona, Alaska. 

Conform comunicatului, proiectul HAARP creează un efect artificial de „strălucire” – airglow prin excitarea electronilor din ionosfera Pământului, similar cu modul în care energia solară creează aurora naturală, cu impulsuri de pornire și oprire ale transmisiilor radio de înaltă frecvență. Instrumentul de cercetare ionosferică de la HAARP, o matrice în faze de 180 de antene de înaltă frecvență răspândite pe 33 de acri, poate radia 3,6 megawați în atmosfera superioară și ionosferă. „Strălucirea”, dacă este vizibilă, va apărea ca o pată roșie slabă sau, eventual, verde. 

E foarte puțin probabil ca acest efect să fie văzut din România, întrucât raza de acțiune este de maximum 500 de km față de situl HAARP din Alaska, SUA. Distanța față de România e de peste 8000 de km. În plus, conform orarului publicat de HAARP, în ziua de 5 noiembrie experimentul a fost efectuat între orele 00-05 UTC (adica 02-07, ora României).

Aurora a fost văzută puternic în România în seara de 5 noiembrie, în jurul orelor 19.00-20.00 sau mai târziu.

Mai jos, o serie de imagini și filmări spectaculoase realizate în România în seara de 5 noiembrie 2023:

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate