Plutonier adjutant Vasile-Bogdan Pruncu (ISU Neamț) – Pompierul de onoare al anului

0

Plutonier adjutant PRUNCU VASILE-BOGDAN, din cadrul ISU Neamț, a primit astăzi, 13 septembrie, cu ocazia Zilei Pompierilor din România, distincția „Pompierul de onoare al anului”, oferită la București în cadrul unei festivități de decorare a cadrelor IGSU.

Ziua de 13 septembrie reprezintă, pentru salvatorii din întreaga țară, un moment de sărbătoare și de rememorare a faptelor de vitejie a înaintașilor lor care au purtat cu cinste blazonul de pompier și care, de-a lungul timpului, au dat dovadă de eroism și spirit de sacrificiu în activitatea desfășurată sub aripa acestei nobile arme.

Astăzi se împlinesc 175 de ani de când, pe Dealul Spirii, Compania de Pompieri din București, condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu, ducea o luptă aprigă împotriva numeroasei oștiri otomane venită să înfrângă mișcarea revoluționară de la 1848.

Tradiţiile pompierilor români înscriu şi alte fapte memorabile de curaj, cum ar fi participarea la Războiul de Independenţă sau apărarea vieţii şi bunurilor, pe timpul bombardamentelor din cele două războaie mondiale.

Noblețea misiunilor cu care au fost investiți pompierii militari a fost pusă în evidență și pe timp de pace. Ele au presupus asumarea unui risc permanent și, nu de puține ori, acesta a fost cel al sacrificiului suprem, înscriindu-le numele cu litere de sânge în „galeria eroilor” care s-au jertfit pentru salvarea și ajutorarea semenilor.

Plutonier adjutant PRUNCU VASILE-BOGDAN este șeful gărzii de intervenție-stingere din cadrul Detașamentului de pompieri Piatra Neamț și nu face excepție de la nobilul deziderat al salvatorilor de profesie, demostrând curaj, devotament și sacrificiu în misiunea de a salva vieți și de a proteja bunurile comunității. El reprezintă un exemplu al solidarității și al profesionalismului în fața pericolelor.

Modest și curajos, colegul nostru este un model de conduită morală pentru coechipierii săi, oferind, prin puterea exemplului, adevărate repere de perseverență, devotament și dragoste pentru meseria căreia i se dedică trup și suflet. Are un aport considerabil în formarea profesională a noilor cadre ale subunității, precum și în cadrul centrului de instruire profesională a soldaților gradați profesioniști. A participat la numeroase intervenții, în care calmul, rapiditatea și precizia dovedite la locul acțiunii au garantat succesul misiunilor.

Dintre acestea se remarcă intervenția din data de 8 martie a.c., când, alături de colegii săi, a acționat în localitatea Tașca, pentru localizarea și lichidarea incendiului produs în urma unei explozii la un rastel de butelii. Datorită măsurilor întreprinse și a deciziilor luate de acesta pe timpul intervenției, s-a reușit evitarea producerii altor explozii și apariția victimelor.

De asemenea, o altă tragedie a fost evitată, în data de 18 mai a.c., în localitatea Săvinești, unde un incendiu de proporții se manifesta, cu degajări mari de fum, la un depozit de deșeuri nepericuloase, pe suprafață de aproximativ 1.000 mp. Ajuns la fața locului alături de coechipierii săi, conștient de pericolul propagării flăcărilor la construcțiile învecinate din cauza vântului puternic și a materialelor combustibile depozitate, precum și de riscul apariției unor explozii, colegul nostru a coordonat exemplar primele echipaje de stingere, până la sosirea celorlalte forțe de sprijin.

sursa: IGSU

La mulți ani tuturor pompierilor militari și voluntari!

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate