Maica Elisabeta (Safta) Brâncoveanu, ctitoră de spital și de biserici, pomenită la Mănăstirea Văratec

0
Monument la Mănăstirea Văratec

Astăzi, 11 august, la Mănăstirea Văratec din județul Neamț a avut loc slujba de pomenire și comemorare a cuvioasei schimonahii Elisabeta Brâncoveanu, la 166 de ani de la trecerea la cele veșnice, cu evlavie și recunoștință amintindu‑ne de cea care a fost doamna filantropiei românești și maica mângâierii sufletelor celor necăjiți, cea care a dus mai departe numele Sfinţilor Mucenici Brâncoveni prin jertfa ei de o viață, informează Ziarul Lumina.

Safta (Elisabeta) Brâncoveanu a fost o domniță moldoveancă, băneasă, care s-a ocupat în mod deosebit de filantropie și viața duhovnicească, prin ctitorirea și restaurarea de edificii social-filantropice și bisericești. Este cunoscută publicului larg ca băneasa Safta Brâncoveanu, soția ultimului dintre Brâncoveni, banul Grigore Brâncoveanu (1767-1832), ctitoră a Spitalului Brâncovenesc din București, și ca schimonahia Elisabeta (Safta) Brâncoveanu din mănăstirea Văratec, Neamț.

Mănăstirea Văratec

În jurul anului 1840, Safta Brâncoveanu, rămasă singură după decesul soțului în 1832 și neavând copii, a intrat în monahie și apoi, la scurt timp, în schimonahie în soborul mănăstirii Văratec, unde fusese călugărită și mama sa.

Schimonahia Elisabeta (Safta) Brâncoveanu a murit în anul 1857 în chilia sa din mănăstirea Văratec, fiind îngropată, după cum și-a dorit, „afară în curtea bisericii”. Osemintele sale se găsesc astăzi în osuarul de sub altarul bisericii Adormirea Maicii Domnului din mănăstire.

Despre Safta Brâncoveanu puteți citi un amplu articol aici – click, cu declarațiile academicianului Constantin Bălăceanu Stolnici, descendent din vechea familie boierească a Bălăcenilor, strămoșii săi având legături de sânge cu familia Brâncovenilor. 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate