Ambrozia, planta invazivă care provoacă reacții alergice severe, în plin sezon de polenizare

0

Ambrozia este cea mai răspândită specie de buruiană, fiind o plantă invazivă care se adaptează cu ușurință condițiilor de sol și de climă nefavorabile. Se înmulțește extrem de rapid, prin semințe (spre exemplu, o ambrozie matură poate produce câteva zeci de mii de semințe) și este rezistentă la secetă. Temperaturile ridicate din ultimii ani au favorizat răspandirea acestei plante.

Deși ambrozia este originară din America de Nord se găsește în aproape toate zonele din România, crescând pe terenurile neîngrijite din orașe și din apropierea acestora, în parcurile și grădinile neîntreținute, de-a lungul drumurilor, inclusiv pe terenurile agricole, provocând daune recoltelor.

Buruiana face parte din familia Asteraceae şi poate fi întâlnită în număr de 30 de subspecii pe întreg globul pământesc însa în România sunt întâlnite doar: Artemisifolia, Trifida şi Parviflora. Buruiana poate ajunge la 150cm înălţime și are o rădăcina pivotant-conică.

Semințele de ambrozie încep să încolțească primăvara, odată cu majoritatea plantelor, însă începând cu jumătatea lunii iulie și până spre sfârșitul lunii septembrie, ambrozia produce o cantitate mare de polen. Polenul ambroziei este răspândit în atmosferă pe calea aerului, pe distanțe lungi, astfel încât și persoanele care nu locuiesc în apropierea locurilor populate de aceasta buruiană și nu sunt expuse direct, pot resimți efectele alergiei la polenul de ambrozie.

Simptomele alergiei la ambrozie pot fi variate și includ:

  • Strănut în salve (repetat)
  • Mâncărimi la nivelul nasului și ochilor
  • Congestie nazală (nas înfundat)
  • Secreții nazale apoase
  • Anosmie (pierderea mirosului)
  • Cefalee
  • Somnolență
    Ochi iritați
  • Lacrimare excesivă.

Pentru persoanele alergice, contactul cu polenul de ambrozie poate provoca reacții adverse severe care afectează calitatea vieții. Este important ca acești indivizi să fie conștienți de pericolul pe care ambrozia îl prezintă și să ia măsuri de precauție pentru a reduce expunerea la polen.

Iată câteva sfaturi pentru a face față alergiilor la ambrozie:

  1. Urmăriți prognozele de polen: stați la curent cu prognozele de polen și evitați să petreceți mult timp în aer liber în perioadele în care concentrația de polen de ambrozie este înaltă.
  2. Închideți ferestrele: încercați să mențineți ferestrele închise în casă, în special în diminețile devreme și seara, când concentrația de polen este cea mai mare în aer.
  3. Evitați locurile cu ambrozii: în perioada înfloririi ambroziei, încercați să evitați locurile unde aceasta crește în mod frecvent, cum ar fi zonele cu vegetație uscată sau soluri disturbate.
  4. Folosiți filtre pentru aer: dacă aveți sistem de ventilație în casă, asigurați-vă că folosiți filtre de aer care pot ajuta la reținerea particulelor de polen.
  5. Consultați medicul: dacă aveți simptome severe sau dacă aveți suspiciuni că sunteți alergic la ambrozie, consultați medicul pentru diagnostic și tratament adecvat.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate