Monahia Maria Nicău, sora părintelui Proclu, a trecut la cele veșnice

1

Monahia Maria Nicău, de la mănăstirea Văratec, a trecut la cele veșnice astăzi, 13 iulie. Anunțul a fost făcut de părintele Nicolae Nicău pe doxologia.ro.

Vestea mutării în Împărăţia lui Dumnezeu a monahiei Maria Nicău, sora părintelui Proclu, a produs, firesc, multă durere şi tristeţe în inimile noastre. Dar mâhnirea a fost preschimbată, tot firesc, în nădejde în mila lui Dumnezeu, care nu ne lasă văduviţi de cei dragi, ci îi mântuieşte prin dragostea Sa, iar pe noi, cei ce rămânem în urmă, ne mângâie şi ne întăreşte., transmite pr. Nicolae Nicău.

Monahia Maria Nicău, sora părintelui Proclu de la Mitocu Bălan, plecat la Domnul în 2017, va fi înhumată sâmbătă, 15 iulie, începând cu ora 11.00, la Mănăstirea Văratec, județul Neamț.

****

S-a născut cu numele de Ana, în data de 30 martie 1930, într-o familie de oameni creștini și modești din Mitocul Bălan. De mică își petrecea copilăria pe lângă mănăstirile nemțene, cunoscând pustnici ce se nevoiau în acele vremuri prin împrejurimi.

A fost ucenică a părintelui Cleopa, de la care a învățat și înțeles dragostea vieții monahale.

A intrat ca ucenică în Mănăstirea Văratec în anul 1947, însă necruțătorul decret 410 a obligat-o să se întoarcă înapoi în lume pentru o vreme. Revenind în mănăstirea de metanie, și-a continuat viața într-o smerenie retrasă în căsuța modestă din vatra mănăstirii imitând, pe cât posibil, asemenea fratelui ei, părintele Proclu, o viață pustnicească.

Întotdeauna a primit în curtea ei cu bucurie pe oricine o vizita, dându-le răspuns la toate frământările și întrebările lor, rugându-se pentru toți. Cu timpul, cei care au căutat-o și au iubit-o și-au găsit sprijin în rugăciunile și sfaturile ei.

Retrasă și smerită, la îndemnul părintelui duhovnic de atunci, părintele Adrian Tănăselea, a fost călugărită și luată în grijă de maica stareță, stavrofora Iosefina Giosanu, dându-i numele de Maria.

Bătrânețea și asprimea vieții au țintuit-o la pat pentru ultima perioadă a vieții. A fost un exemplu de credință si răbdare. Dumnezeu a rânduit să o cheme în Împărăția Cerurilor în dimineața zilei de 13 iulie 2023, în chilia în care s-a nevoit, fiind supravegheată de rasofora Arsenia Tănase, cea care i-a fost alături și a îngrijit-o cu multă dragoste și devotament.

Veșnica ei pomenire din neam în neam!

Sursa: doxologia.ro

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Ovidiu Tiganescu spune

    Dumnezeu să o ierte și să o odihnească în pace!
    Odihnă veșnică și veșnică pomenire! 😢

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate