Policlinica Piatra-Neamț – anunț de interes pentru pacienți

0

AMBULATORIUL INTEGRAT DE SPECIALITATE al SPITALULUI JUDEȚEAN DE URGENȚA PIATRA NEAMȚ prin cabinetul de Obstetrică Ginecologie /Planificare Familială și medicii de o înaltă ținută profesională, se afla printre unitățile medicale de profil din Piatra-Neamț acreditate pentru recoltarea probelor de citologie ca screening pentru depistarea precoce a problemelor de col uterin care pot duce chiar la cancer.

Persoanele de sex feminin care și-au început viața sexuală și care doresc să efectueze testul vor avea asupra lor bilet de trimitere de la medicul de familie precum și dovada de asigurare (card/adeverință/certificat de naștere pentru minore).

Cancerul de col uterin este un neoplasm malign al colului uterin sau cervixului cum mai este numit. Se poate manifesta prin sângerare vaginală dar simptomele sunt de multe ori absente până când cancerul este deja într-un stadiu avansat. Tratamentul constă în intervenție chirurgicală (incluzând excizie locală) în stadiile incipiente și chimioterapie împreună cu radioterapie în stadiile avansate ale bolii.

Examenul de screening tip Papanicolau poate identifica leziunile cu potential canceros. Tratamentul bazat pe rezultatele acestui test poate preveni apariția cancerului.

În țările dezvoltate, folosirea largă a programelor de detectare devreme a cancerelor de col uterin (numit si screening) a redus incidența cancerului invaziv de col uterin cu 50 % sau mai mult. În România, conform datelor furnizate de Organizatia Mondială a Sănătății, cencerul de col uterin se află pe primul loc ca și prevalență între cancerele la femei, și este a două cauză de moarte pentru persoanele care sufera de cancer.

Testarea este gratuită și consta în testarea prin metoda frotiului cervical Babeș-Papanicolau.

Policlinica Piatra-Neamț

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate