Explorând infinitul: spectacolul cosmic al stelelor căzătoare

0

Stelele căzătoare sunt bucăți mici de material cosmic care intră în atmosfera Pământului cu o viteză mare. Când aceste particule interacționează cu aerul atmosferic, ele se încălzesc și se vaporizează, creând un fascinant traseu luminescent pe cer.

Meteorii sunt prezenți tot timpul anului, însă există anumite perioade în care aceștia sunt extrem de vizibili.

Există curenți de meteori faimoși prin care planeta noastra trece an de an. Un astfel de exemplu este curentul Quadrantidelor, al carui maxim se produce pe 3 sau pe 4 ianuarie. Este un curent foarte puternic, întrucât produce intre 100 si 140 de meteori pe oră, dar stralucirea lor este din păcate destul de slabă.

Reprezentativă pentru primavara este o altă ploaie de stele căzătoare și anume curentul de meteori Lyride, cu maximul între 20 si 22 aprilie. De obicei este un curent mai slab, cu aproximativ 20 de meteori pe oră, dar există si excepții-surpriză în care apar 100 de meteori pe oră. Tot primăvara, curentul celebru Eta-Aquaride oferă un spectacol frumos cu 40 – 85 de stele căzătoare pe oră. Poate fi observat mai ales în nopțile de 5 si 6 mai.

Vara, reprezentația începe din nou, de această dată actorii cerului fiind Perseidele. Acesta este cel mai faimos curent de meteori cu maximul pe 11, 12 sau 13 august – cad între 50 si 80 de meteori pe oră dar există și perioade cu activitate mai intensă.

În luna octombrie, în noaptea de 21 sau 22 se produce maximul Orionidelor, un curent cu aproximativ 30 de meteori pe ora, de asemenea provenind de la cometa Halley, iar în noaptea dinspre 4 spre 5 noiembrie se produce maximul curentului Tauride (10-15 meteori/oră). Luna noiembrie este foarte bogată în stele cazatoare, la puțin timp după Tauride, cam între 16 si 18 noiembrie existând un alt curent, Leonidele.

Anul se încheie cu o ploaie senzațională de stele cazatoare, numită Curentul Geminidelor, cu meteori foarte strălucitori, intre 60-80 pe oră, maximul fiind între 12-14 decembrie.

Observarea stelelor căzătoare nu necesită niciun echipament special și niciun fel de pregătire. Este suficient să te așezi într-un loc întunecat și să privești cerul deschis. Cu puțin noroc, vei putea să vezi razele strălucitoare ale stelelor căzătoare care traversează cerul într-un joc fascinant de lumini și culori.

De-a lungul timpului, oamenii au atribuit diferite semnificații și superstiții stelelor căzătoare. Unii cred că atunci când vezi o stea căzătoare e bine să îți ăui o dorință existând convingerea că ea se va îndeplini. Alții consideră că aceste stele călătoresc în cer pentru a anunța schimbări importante în viață.

Cu toate că fenomenul stelelor căzătoare este efemer, el rămâne un moment de conectare cu universul și un prilej de a ne înțelege locul nostru în vasta întindere cosmică. Aceste momente magice ne amintesc de frumusețea și misterul universului în care trăim.

Așadar, nu uitați să vă ridicați privirea spre cer și să vă lăsați cufundați în fascinanta călătorie a stelelor căzătoare. Poate că veți fi norocoși să surprindeți o frântură din acest spectacol cosmic și să vă bucurați de magia efemeră a universului.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate