Regal medieval la Târgu-Neamț: vineri, 30 iunie, încep „Zilele Cetății Neamț“

0

În perioada 30 iunie – 2 iulie 2023, orașul Târgu-Neamț se pregătește să ofere publicului o experiență de neuitat, transformându-se într-un tărâm medieval captivant. În parteneriat cu Complexul Muzeal Național Neamț și Casa Culturii „Ion Creangă“, Consiliul Județean Neamț și Primăria Târgu-Neamț organizează „Zilele Cetății Neamț“, eveniment care are ca scop principal promovarea turismului și culturii din județul Neamț.

„Festivalul «Zilele Cetății Neamț» promite să fie un adevărat regal medieval pentru toți participanții, oferindu-le ocazia să se bucure de tradiții autentice, spectacole fascinante și momente de neuitat, într-un cadru plin de istorie și frumusețe. Prin acest festival de excepție, orașul Târgu-Neamț va prinde viață! Asigurăm o varietate impresionantă de activități care îi vor captiva atât pe locuitorii orașului, cât și pe turiștii care vor sosi în zonă. De la ateliere de tir cu arcul și expoziții medievale, până la tabere medievale și activități muzeale, evenimentul va oferi oportunități diverse de a explora și experimenta viața și cultura medievală. Târgu-Neamț devine astfel epicentrul cultural și turistic al județului Neamț și al întregii Regiuni Nord-Est a țării, deschizându-și porțile către iubitorii de aventură și călătorii în timp.“, a declarat Ion Asaftei, președintele Consiliului Județean Neamț.

Evenimentul debutează vineri, 30 iunie. Pe stadionul din Târgu-Neamț se vor instala taberele cavalerești, iar spectatorii vor avea parte de ateliere de tir cu arcul, tabere medievale, activități muzeale, ateliere și activități cu tematică istorică etc. Toate acestea vor putea fi descoperite în curtea exterioară a Cetății Neamț.

De asemenea, va avea loc un târg de meșteșuguri, alături de o expoziție de produse locale și degustări de bucate alese din Ținutul Zimbrului. Nu vor lipsi jocurile interactive și vânătoarea de comori pentru cei mici. Interesații de o amintire pentru rețelele de socializare vor putea face fotografii alături de cavaleri și domnițe.

Conform programului stabilit de organizatori, vineri seara, la ora 19.30, în fața Primăriei Târgu-Neamț, cu ajutorul buciumelor, se va da semnalul de adunare pentru Parada Cetăților. Participanții la festival, în frunte cu Vodă Ștefan, domnițele și străjerii Cetății Neamț, vor merge către Stadionul din oraș. Salutul lui Ștefan va marca deschiderea oficială a evenimentului. Seara se va încheia cu un concert deosebit, oferit de Corala Basil Anastasescu, și un spectacol de jonglerii cu foc Fire Dream.

În ziua a doua a festivalului, pe 1 iulie, pe stadion se vor redeschide de dinainte de prânz târgurile de meșteșuguri, produse și obiecte tradiționale. Gurmanzii vor putea din nou degusta delicioasele bucate din Ținutul Zimbrului, iar participanții vor avea ocazia de a petrece o zi în cetate, bucurându-se de activități interactive în taberele medievale. Spre seară, vor avea loc întreceri cu iz istoric.

La Cetatea Neamț, în curtea exterioară, se vor desfășura activități de tabără și diverse ateliere cu caracter medieval: fierărie, monetărie, țesătorie, caligrafie, tir cu arcul, un târg de carte istorică și vernisarea unei expoziții foto-documentare. La ora 18.00, la Cetatea Neamț va avea loc slujba vecerniei, iar la ora 20.00 Amfiteatrul din Târgu-Neamț va găzdui un recital marca Vali Boghean & Band.

În ultima zi, pe 2 iulie, activitățile se reiau pe Stadion și la Cetate, cu tot felul de surprize pentru cei prezenți. Fiind zi de duminică, la ora 8.00, va începe Sfânta Liturghie în Paraclisul Cetății Neamț. La Amfiteatrul din Târgu-Neamț, la ora 20.00, va avea loc concertul susținut de trei tenori renumiți – Marcel Pavel, Iordache Basalic, Vlad Miriță, și Orchestra Filarmonicii din Bacău, condusă de dirijorul Andrei Tudor.

Festivalul se va încheia cu salve de tun, în sunet de trâmbițe și tobe.

„Este așteptată cu mare entuziasm cea de-a 22-a ediție a evenimentului «Zilele Cetății Neamț», care va aduce o atmosferă vibrantă și plină de farmec în inima orașului Târgu-Neamț. Evenimentul reprezintă o oportunitate deosebită de a descoperi și de a celebra istoria și cultura bogată a acestei regiuni. Îi așteptăm pe toți, nemțeni și turiști, pentru a se bucura de acest festival medieval deosebit, care timp de trei zile va captiva atenția tuturor.“, a conchis Adrian Păduraru, vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate