Spectacolul misterios al vulcanilor noroioși – O atracție naturală fascinantă

0

Vulcanii noroioși, cunoscuți și sub numele de „mofete”, sunt formațiuni geologice extraordinare care fascinează turiștii prin apariția noroaielor fierbinți și a gazelor sulfuroase ce erup din pământ. Această atracție naturală unică oferă priveliști uluitoare atrăgând astfel vizitatori dornici să se bucure de tot ceea ce această minune naturală are de oferit.

Vulcanii noroioși reprezintă formațiuni create de gazele naturale provenind de la 3.000 de metri adâncime, care trec printr-un sol argilos, în combinație cu apa din pânza freatică. Gazele împing spre suprafață apa amestecată cu argilă. Nămolul format de acestea iese la suprafață și, în acele locuri, se usucă în contact cu aerul, formând niște structuri conice asemănătoare unor vulcani.

Se cunosc pe glob în total circa 1.100 de vulcani noroioși. În Europa sunt foarte puțini vulcani noroioși pe continent, cum ar fi cei din Buzau, Romania și din Azerbaidjan (între Asia și Europa, practic) mai mulți existând însă sub mări, cum ar fi spre exemplu vulcanii noroioși din apele Norvegiei, sau cei din mările Caspică și Barents. În afara Europei, fenomene similare se pot observa în Siberia, Australia și insula Trinidad din Caraibe. 

Fenomenul vulcanilor noroioși este o atracție turistică de neegalat, iar numeroase destinații din lume au atras atenția turiștilor prin prezența acestor formațiuni geologice. Mulți oameni călătoresc sute sau chiar mii de kilometri pentru a experimenta de aproape această minune a naturii și pentru a se bucura de beneficiile terapeutice pe care le oferă.

Acești vulcani noroioși, datorită proprietăților lor, sunt adesea folosiți în tratamente medicale sau în terapii de înfrumusețare și relaxare. Noroiul vulcanic este bogat în minerale și substanțe nutritive, precum sulf, zinc, siliciu și magneziu, care pot avea efecte benefice asupra pielii și a sănătății în general.

Cu toate acestea, vizitarea vulcanilor noroioși necesită respectarea unor măsuri de siguranță. Datorită emisiei de gaze sulfuroase și a temperaturii ridicate a noroiului, este important ca turiștii să se supună recomandărilor ghizilor locali și să respecte indicațiile privind distanța față de zonele periculoase.

(Sursa foto: pemeleaguri.ro)

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate