Fraţii Petreuş sunt din nou împreună, în Ceruri. Cetera lui Ștefan Petreuș a tăcut astăzi, pe Pământ

0
Sursa foto: Facebook Ionel Bogdan

Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului anunțat, cu multă tristețe, trecerea la cele veșnice a maestrului Ștefan Petreuș, astăzi, 25 iunie 2022, la vârsta de 82 de ani.

Cu înaltă și unică prețuire față de „Nemuritorii Frați Petreuș”, conducerea Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, transmite un mesaj de condoleanțe, mângâiere și alinare sufletească familiei precum și tuturor artiștilor mari ai Maramureșului și României, frații Petreuș fiind și rămânând un simbol și un stâlp neclintit și unic al folclorului românesc. Frații Petreuș însemnează „internaționalizarea folclorului maramureșean autentic”; datorită lor, Maramureșul a crescut în prestigiu și a fost cunoscut în lume.

Amintim faptul că la data de 3 martie a anului 2020, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a conferit artistului Ştefan Petreuş, în Sala festivă „Justinian Arhiepiscopul” din incinta Centrului Eparhial, în prezenţa Permanenţei şi ostenitorilor Centrului, cea mai înaltă distincţie a Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, „Crucea Voievodală Maramureşeană”, cu prilejul împlinirii vârstei de 80 de ani de viaţă, în chiar ziua decernării: „în semn de înaltă apreciere şi multă preţuire pentru păstrarea şi transmiterea la cel mai înalt nivel cutural şi artistic a folclorului naţional autentic şi a cântecului maramureşean de mare valoare; pentru activitatea artistică de o viaţă dedicată slujirii valorilor tradiţionale ale neamului românesc şi credinţei ortodoxe strămoşeşti”.

În anul 2020, Ștefan Petreuș mărturisea faptul că a ajuns la aceste mari succese datorită ajutorului primit de la Bunul Dumnezeu, el fiind un bun creştin, cu religia învăţată la şcoala din sat, precum şi cu preotul satului, care, alături de învăţătoarea pe care a avut-o, notistă şi violonistă, a prins drag de vioară şi l-au încurajat să cânte. Preotul satului avea vioară în casă şi cânta la ea. El l-a îndemnat primul să prindă curajul de a cânta, încă de mic, din şcoala primară, vâzând în el un mare talent.

Dumnezeu să îl odihnească cu drepții în Împărăția Sa cea veșnică!

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

a transmis Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, a transmis, la rândul său, un mesaj de despărțire:

Cetera lui Ștefan Petreuș a tăcut pentru totdeauna. Frații Petreuș sunt din nou împreună, în ceruri, iar nouă ne-a rămas muzica lor excepțională și dragostea lor pentru folclorul maramureșean.

Frumusețea cântecului maramureșean a devenit sinonim cu numele lor. Cântecele lor au răsunat în întreaga lume și sunt parte acum din tezaurul folclorului românesc. Le suntem recunoscători pentru tot ce au făcut pentru folclor și pentru că au dus muzica noastră în lumea întreagă.

Dumnezeu să îl odihnească în pace pe Ștefan Petreuș, alături de fratele său Ion, și să aibă grijă de sufletele lor. Condoleanțe familiei, prietenilor și tuturor celor care i-au îndrăgit!

Frații Petreuș (Ștefan și Ion) au fost doi din cei patru frați ai familiei Petreuș (Ștefan, Ion, Ioana și Pătru), cântăreți de muzică tradițională românească, renumiți pentru cântecele din zona Maramureșului, de pe Valea Izei. S-au făcut remarcați prin numeroasele înregistrări instrumentale și vocale pe care le-au realizat și prin materialele discografice pe care le-au elaborat.

Ion Petreuș (n. 25 august 1945, Glod, Maramureș – d. 22 iunie 2002) a urmat studiile Școlii generale din Glod, Maramureș și a Școlii Populare de Artă din Baia Mare. Încă de mic copil, a învățat să cânte la fluier, apoi din vioară și din „zongoră”, cum e numită în partea locului chitara obișnuită. În adolescență a început să cânte, împreună cu fratele său Ștefan, la căminul cultural, câștigând și câteva concursuri de amatori. Ion Petreuș a decedat, pe 22 iunie 2002, în urma unui accident petrecut în curtea casei, când s-a lovit la cap și a murit apoi la secția Neurochirugie a Spitalului Județean Maramureș.

Ștefan Petreuș (n. 3 martie 1940, Glod, Maramureș – d. 25 iunie 2022) era cu patru ani mai mare decât fratele său. Harul muzical l-a moștenit de la tatăl lor, Pătru Petreuș-Codrea, „ceteraș” și constructor de viori. Tâmplar de ocazie, s-a trezit că poate fi și lutier. Ștefan Petreuș a început să cânte din vioară din fragedă copilărie. Nici nu împlinise bine 6 ani și zicea vreo 2-3 melodii. Ca să nu „scârție atâta”, cum îl dojeneau cei mari, cânta mai ales când era singur. Lua cetera din cui, și așezat pe un scăunaș, la lumina focului, cânta.

În 1966 s-a angajat în orchestra de muzică populară a Ansamblului „Maramureșul” din Baia Mare, iar în anul următor, 1967, s-a angajat și fratele său, Ion.

Cu vestitul ansamblu băimărean, dar și cu alte formații artistice profesioniste și de amatori, frații Ion și Ștefan Petreuș, au cântat în numeroase localități din țară și din alte țări (Bulgaria, Iugoslavia, Belgia, Olanda, Egipt, Sudan, Italia, Moldova, China etc.).

Au debutat în radio și în televiziune în anul 1968, iar primul disc l-au înregistrat în 1969-1970.

Sursa: Wikipedia

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate