10 Sfaturi pentru BANKING și SHOPPING ONLINE în siguranță

0

Având în vedere modificările legislative adoptate pentru diminuarea efectelor pandemiei de COVID 19,  mulți oameni preferă să își realizeze cumpărăturile prin intermediul magazinelor sau aplicațiilor on-line. Fluxul cumpărăturilor pe internet crește și o dată cu acesta și pericolele la care suntem expuși în acest mediu.

Pentru a realiza cumpărături în siguranță, vă aducem la cunoștință următoarele sfaturi pentru banking și shopping online în siguranță:

Actualizați computerele și dispozitivele mobile cu cele mai noi versiuni de browser web  și sisteme de operare. Având cele mai recente programe de securitate, versiunile noi sunt cele mai bune metode de apărare împotriva virușilor și a altor amenințări online. Activați actualizarea automată pe terminalele pe care lucrați astfel încât să primiți cele mai noi versiuni și corecții pe măsură ce acestea devin disponibile.

Puneți-vă parole puternice. O parolă puternică are cel puțin opt caractere și include un amestec de litere majuscule și minuscule, numere și caractere speciale. Totodată, o parolă puternică este o parolă unică, care nu este folosită pe alte aplicații.

Exemplu: A b i * 0 1 2 # r

Nu deschideți mail-uri nesolicitate, nu faceți click pe linkuri nesigure și nu deschideți fișiere atașate sau ecrane de pop-up din surse cu care nu sunteți familiarizați. Când aceste sunt trimise de unele bănci, luați legătura cu acestea.

Atenție la apelurile angajaților presupuși ai băncilor. Aceștia susțin că în conformitate cu politica băncii clienții trebuie să își actualizeze informațiile de contact pentru a continua comunicarea cu banca. Dacă sunteți într-o astfel de situație spuneți că veți contacta banca ulterior, pentru a vă actualiza informațiile.

Păstrați datele personale în siguranță. Hackerii pot utiliza profiluri de social media pentru a-și da seama de parole și pentru a răspunde la întrebările de securitate din instrumentele de resetare a parolei. Blocați-vă setările de confidențialitate și evitați să publicați lucruri precum ziua de naștere, adresele, etc.

Nu salvați date personale ( PIN-uri, parole) pe computer, tabletă sau smartphone. Dacă ați pierdut terminalul sau cineva a intrat neautorizat pe el, anunțați imediat banca pentru blocarea tranzacțiilor și schimbați parolele și PIN-urile.

Asigurați-vă conexiunea la internet. Evitați să intrați în rețele necunoscute sau nesecurizate.

Cumpărați în siguranță. Înainte de a face cumpărăturile online, asigurați-vă că site-ul web folosește tehnologie sigură. Când vă aflați la ecranul de check-out, verificați dacă adresa web începe cu http. De asemenea verificați pentru a vedea dacă pe pagină apare un simbol mic în formă de lacăt.

Nu accesați linkuri de  site-uri clonă care seamănă cu cele originale. Comparați link-ul (URL-ul) suspect cu cel original pe care intrați de obicei. Legăturile frauduloase sunt de multe ori deghizate prin modificări simple în adresa URL reală pe care o folosiți de obicei și de aceea fiți atenți la diferențe.

Citiți politicile de confidențialitate ale site-ului de pe care cumpărați cu cardul  bancar. Deși lungi și complexe, politicile de confidențialitate vă spun modul în care site-ul protejează informațiile persoanelor pe care le colectează. Dacă nu vedeți sau nu înțelegeți politica de confidențialitate a unui site, luați în considerare să cumpărați din altă parte.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate