De ce curățenia făcută cu voluntari nu dă randament: Cazul Speranța

0

Periodic are loc în țară campania „Let’s Do It, Romania”, care are ca scop ecologizarea zonelor pline de deșeuri aruncate aiurea, cu voluntari. Foarte frumos, dar dacă aceste campanii ar fi avut randament, efortul voluntarilor ar fi contribuit, real, la diminuarea deșeurilor din toată țara.

Din păcate, acest lucru nu se întâmplă, tocmai pentru că în fiecare an e nevoie de ecologizare cu mii de voluntari care strâng munți de gunoaie de fiecare dată.

Un exemplu pe care l-am trăit pe propria piele a fost o campanie de ecologizare în cartierul Speranța, în 2019. Vă invităm să citiți complet acest articol pentru context: „Leii” din spatele tastaturii au dat bir cu fugiții [de citit până la capăt].

După ore bune de muncă și umblat prin gunoaie, s-a reușit cât de cât o ecologizare a cartierului cu 7 voluntari. Ghiciți ce? După câteva zile, gunoaiele erau la loc. Și situația s-a repetat, de fiecare dată când se făcea curățenie.

Singurul lucru care a dat roade în cartierul Speranța a fost implicarea intensivă a Poliției Locale în zonă care a reușit prin amenzi, camere de supraveghere și punerea la treabă a localnicilor care aruncă gunoaie aiurea să le strângă și să le arunce unde trebuie.

Citiți și: Când se vrea, se poate! Cartierul Speranța, mai curat sub monitorizarea Poliției Locale (FOTO)

Așadar, când oamenii sunt obișnuiți cu ideea că vin voluntarii să le facă ordine la ei în curte, nu vor respecta niciodată legea, bunul simț și nici munca voluntarilor.

Pentru moment, educația în zonele cu risc de transformare în gropi de gunoi rămâne să fie făcută doar de autorități și cu legea în mână. Poate și de o gardă a voluntarilor care să monitorizeze persoanele care nu respectă legea și să raporteze imediat incidentele. Însă punerea la treabă a unor tineri care respectă deja mediul pentru a strânge gunoiul altora cu siguranță nu va rezolva în veci lipsa bunului simț și a educației localnicilor.

Felicitări tuturor celor implicați în campaniile de ecologizare, nu este o muncă deloc ușoară să stai o zi întreagă prin gunoaiele altora din cap până în picioare, însă pentru a combate fenomenul în mod real este nevoie de cu totul alte măsuri.

Pentru unii, vorba bună și puterea exemplului nu vor funcționa niciodată.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate