Importanța realizării unui bilanț de mediu – Cum se evaluează nivelul de sustenabilitate în cazul vânzării unei firme

0

Dorința de a găsi metode cât mai durabile pentru susținerea activităților din sectorul IMM-urilor a cunoscut o extindere pe piața afacerilor, unde sustenabilitatea a devenit cu adevărat o preocupare pentru cumpărători. Cum evaluezi însă, în calitate de proprietar de afacere, durabilitatea potențialelor vânzări sau achiziții? 

Din fericire, există firme specializate în consultanță de mediu, care oferă consiliere pe toată perioada contractuală, dar și planuri de sustenabilitate pe termen lung. 

Iată câteva lucruri importante despre bilanțul de mediu pe care ar trebui să le știi:

Este bilanțul de mediu obligatoriu prin lege?

Conform legislației în vigoare, un bilanț de mediu reprezintă o evaluare elaborată a efectelor negative pe care o anumită companie le-a avut asupra mediului, dar și impactul pe care ar putea să-l aibă pe termen lung. Așadar, dacă ai decis să închei activitatea firmei tale sau să o vinzi complet sau parțial, atunci vei avea nevoie din punct de vedere legal, de un bilanț de mediu. Acesta poate fi de trei feluri:

  • Bilanțul de mediu nivel 0 vine sub forma unei fișe de verificare a activităților de bază ale firmei, înainte de autorizarea de mediu necesară oricărei companii care are activități ce nu sunt considerate durabile. Acest BM ajută autoritățile responsabile la verificarea nivelului de poluare și la identificarea potențialilor factori dăunători.
  • Bilanțul de mediu de nivel I este studiul de sustenabilitate care se bazează pe adunarea datelor și a informațiilor relevante pentru realizarea unor analize tehnice de mediu, care sunt necesare pentru evaluarea impactului negativ potențial sau real al unui anumit plasament aparținând companiei. 
  • Bilanțul de mediu de nivel II este studiul de mediu ce reprezintă investigațiile realizate pentru a cuantifica nivelul de poluare, prin intermediul analizelor fizice, chimice sau biologice ale mediului respectiv. Un BM de nivel II este necesar doar în cazul în care s-a constatat că activitatea firmei afectează calitatea mediului înconjurător. 

Când este nevoie de un bilanț de mediu?

Bilanțul de mediu este necesar, potrivit legii, în următoarele situații:

  • Titularii doresc să vândă pachetul majoritar de acțiuni al firmei deținute;
  • Titularii care plănuiesc sau sunt obligați să concesioneze activitatea;
  • Atunci când se dorește obținerea autorizației de mediu; 
  • În cazul companiilor care nu sunt conforme cu normele de mediu în vigoare.

Cine poate realiza un bilanț de mediu?

Realizarea și prezentarea Raportului asupra bilanțului de mediu trebuie efectuată conform prevederilor art. 10 și ale art. 14 din Legea privind protecția mediului. Așadar, este necesar ca acesta să fie realizat de o instituție competentă, specializată în consultanță de mediu pentru persoane fizice și juridice. De pildă, dacă dorești să lași treaba în mâinile unor profesioniști, Stratos.ro poate prelua sarcina elaborarii actelor necesare realizării teoretice și tehnice ale unui bilanț de mediu adecvat, în raport cu autoritățile de mediu.

După ani întregi de dezbateri, ecologia a devenit în sfârșit, o parte importantă a evaluării unei firme. Întreprinderile de toate formele și dimensiunile încearcă să dezvolte practici și politici responsabile pentru mediul înconjurător. Drept urmare, consultanța de mediu este o parte foarte importantă acestui sector, prin întocmirea unor planuri de sustenabilitate elaborate, în funcție de activitatea prestată. 

Sursă foto: Shutterstock.com.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate