Cum sună harta sonoră a orașului Piatra-Neamț? Un proiect inedit dă viață vocii comunității de la poalele Pietricicăi

0


Orașul polifonic. Cronici corale ale prezentului este un proiect în care vocea orașului Piatra-Neamț prinde viață prin intermediul a 12 liceeni pregătiți de 4 traineri să descopere și să culeagă istoriile, dorințele și proiecțiile în viitor ale oamenilor din jurul lor. Orașul Polifonic e harta sonoră a orașului Piatra Neamț, locul în care asculți vocile celor care definesc viața comunității din nord-estul României, cu bune și rele. E un dialog care nu ține cont de vârstă și statut.

FOTO: FACEBOOK Orașul Polifonic

„Miza principală a proiectului este de a crea o oportunitate de dialog și reflecție asupra realităților care definesc viața comunității din Piatra-Neamț, cu bune și neajunsuri. Și ce modalitate mai bună de a dialoga decât printr-un moment artistic performativ și o platformă digitală care va arhiva și mapa sonor traseul adolescenților în procesul lor de documentare!

Timp de 10 zile în luna iulie, liceenii selectați în urma unui apel deschis, adresat tuturor elevilor din Piatra Neamț vor participa la ateliere de artă documentară și performativă, editare audio și compoziție muzicală ținute de Alina Manolache, Ciprian Iacob, Jo Brăilescu și Otilia Badea.”, se arată pe site-ul dedicat acestui proiect inedit.

Tinerii interesați pot aplica până pe 10 iunie, prin intermediul unui formular, pentru a putea fi selectați să participe la proiect. Formularul este disponibil aici – click.

„Timp de 11 zile, începând cu 1 iulie, vei putea participa la workshop-uri de artă documentară și performativă, editare audio și compoziție muzicală ținute de Alina Manolache, Ciprian Iacob, Ioana Brăilescu și Otilia Badea în Piatra Neamț. Participanții vor fi anunțați pe 20 iunie.”, este anunțul organizatorilor.

Cine sunt trainerii în cadrul acestui proiect:

Alina Manolache

Este regizoare și producătoare de film documentar. Nominalizată de revista britanică Filmmaker în top 5 regizoare de la Festivalul de Film Documentar de la Amsterdam, a primit burse, granturi și invitații de participare în festivaluri prestigioase din întreaga lume. În filmografia ei se regăsesc scurtmetraje pentru The Guardian și VICE, precum și hituri de festival, precum End of Summer (2016) sau recent lansatul lungmetraj Lost Kids on the Beach/ Copii pierduți pe plajă (2020). Din 2018, Alina oferă mentorat la diverse workshopuri de film documentar.

„Un loc de întâlnire, o lumină specifică, liniștea unei după-amieze de luni. Familie. Străzi cărora nu le cunoști numele, oameni care își plimbă câinii în lesă, adolescenți ieșiți în grupuri. Bătrâni în fața blocului, pe o bancă. După ora 16 nu se aude aproape nimic, iar seara se lasă frig. Chiar și în mijlocul verii, e musai să-ți iei un hanorac gros la tine.” – Alina Manolache

Otilia Badea

Deține diplome în Muzică și Istorie, având o activitate solidă de cercetare și interes în istorie culturală, muzică și ideologie, politici culturale, naționalism muzical și muzica în regimurile totalitare. Este membru în comunitatea de muzicologi din Centrul si Estul Europei, iar în afara cercetării academice are experiența unor proiecte muzicale și educaționale internaționale, cât și a unora culturale incluzive și conectate la artele spectacolului din România. Din 2017 suprapune acestora și o activitate pedagogică, fiind profesor de violoncel la Liceul de Arte „Victor Brauner” din Piatra-Neamț.

„Un oraș este mediul de care avem nevoie pentru a fi și ne dezvolta împreună. Este locul pe care îl descoperi și locul de care te plictisești. Este acasă pentru unii și o destinație pentru altii. Într-un oraș cauți coșuri de gunoi stradal și gropi în asfalt de care să te ferești, mai ales dacă ești pieton și plouă.” – Otilia Badea

Jo Brăilescu

Din 31 de ani și aproximativ o duzină de proiecte cultural-educaționale, a concluzionat că procesul este mereu mai relevant decât rezultatul. Când are timp, ascultă cum trece timpul. Când nu are timp, probabil e într-o ședință sau repetiție la Centrul Educațional de Arte performative CEVA sau pe drumuri, încercând să faciliteze întâlniri și contexte care altfel poate nu ar avea loc, sau la antrenamente de capoeira.

„Orașul e un loc de întâlnire și de schimb. Ce aduci cu tine, ce ai de oferit și ce ești dispus(ă) să primești? Când nu te grăbești, ai toate șansele să fii surprins(ă) de tot felul de detalii, la fel de vii și în continuă schimbare ca orașul.” – Jo Brăilescu

Ciprian Iacob

Este un compozitor de muzică de film cu o experiență de peste 10 ani în industrie, câștigată prin numeroase proiecte de succes în România, Marea Britanie, Franța și Statele Unite. Compozițiile sale au fost promovate în cadrul unor festivaluri internaționale din Londra, Glasgow, Franța (Cannes), Los Angeles și New Dehli. Printre proiectele sale de referință se regăsesc coloana sonoră a spectacolului de teatru „Frontal”, în regia Geaninei Cărbunariu, prestația pe scena principală în concertul „The Masterpiece”, în 2014 și 2016, un proiect care a implicat nume de top din industrie, precum Hans Zimmer, dar și 2 conferințe TED.

„Un oraș este un album de amintiri care-ți povestește despre ziua de ieri, un film care începe astăzi și o orchestră de sunete, respirații și zgomote fără început și fără sfârșit.” – Ciprian Iacob

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate