Rătăciți în tradiție: Primarul, lumânarea și cioara

0

Până-n jur de ora 14:30 a ultimei zile din mai, pe site-ul oficial al primăriei pietrene – instituție excepțional de ferm angajată pe drumul modernizării și digitalizării, având la bază respectul nepoluat și nepoluant, asezonat cu multă demnitate – încă nu fuseseră afișate toate proiectele de hotărâri trecute pe ordinea de zi a ședinței ținute on-line pe 27 mai. De unde rezultă încă o dată grija ieșită din comun față de sănătatea nervilor supușilor pietreni manifestată de ansamblul local de viețuitori de nădejde din jurul primarului Cara-belea. Astfel, suntem cruțați de lecturarea accidentală a documentațiilor din spatele proiectelor. De ce să ne tulbure justificarea unui nou și luminos împrumut? Sau devoalarea unor argumente din registrul generozității și ospitalității regăsite în omenirea unui val nou de gingași salariați? Ce nu se știe, nu ne tulbură, nu se fluieră.

Catastrofa, pură coincidență, s-a produs puțin mai târziu. E imposibil ca în urma discuțiilor purtate anterior, în jurul prânzului, cu un influent fruntaș PNL aflat într-o scurtă pauză, acesta să nu fi înțeles sincerele felicitări și gratitudinea transmise partidului, consilierilor și primarului. Încet, proiectele de HCL răsăreau pe site. La ora 16:30, numărul celor urcate crescuse cu 6 bucăți.  

Trimițând gluma la locul ei rezervat, Cara-belea (i.e. Beleaua neagră) continuă să ne execute pe față, fără jenă, fără urmă de emoție. Se perfecționează pe zi ce trece, rezonabil de probabil în aplauzele câtorva mii de alegători, acei minunați concitadini care au certificat prin vot instalarea belelei pe capul nostru.

(Fără cuvinte)

Stilul de lucru și terapia aplicată supușilor sunt reconfirmate prin operațiunile legate de hotărâri adoptate cât ai zice PACT. Sau Comunitatea noastră, sau Vivid, sau Rubik Hub. Tradus și adaptat, ar veni că se impune ca normalitate să fim duși de nas cu HCL-uri în genul celor două – împrumutul și organigrama – dinadins evocate mai sus.

Ceea ce lumea înțelege drept împrumut e prezentat tandru ca „aprobarea contractării unei finanțări rambursabile interne în valoare de 16.620.104,58 lei”. Vine la foarte scurt timp după anunțarea triumfală a reducerii poverii datoriilor orașului față de BCR cu aproximativ 2 milioane lei. Beleaua neagră nu ne-a lămurit explicit, convingător la ce-i trebuie banii.

Altceva e încă mai enervant. Ni s-a transmis răspicat că economia de 2 milioane lei coboară gradul de îndatorare sub limita maxim admisă de 30%. Gradul de îndatorare a bugetului local al localității înseamnă serviciul anual al datoriei raportat la veniturile proprii, în procente. Iar obligația anuală de plată cuprinde serviciul datoriei publice locale aferent împrumuturilor în derulare și împrumutul pentru care se va solicita autorizare. Așadar, am scăzut cu ponderea celor 2 milioane în serviciul anual și adăugăm ponderea altor 16,6? Ceva nu se potrivește, ceva lipsește.

Faza cu „aprobarea reorganizării, organigramei și a statului de funcții ale aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Piatra Neamț” conține alte câteva aspecte care, nu pentru prima oară în Șperla Moldovei, fac noaptea minții de-a dreptul luminoasă. Pentru moment mă opresc asupra sporirii cu 14 posturi a Direcției Dezvoltare și Implementare Programe. Potrivit organigramei lăsate moștenire de DVC 2 (i.e. Dragoș Victor Chitic), direcția avea 18 posturi împărțite între Serviciul Unitatea de Implementare a Proiectelor și Serviciul Planificare și Monitorizare. Rezultă un total de 32 de funcții puse pe altarul proiectelor.

Pentru o comparație elocventă, merită aruncată o privire la Iași, al doilea oraș ca mărime al țării, cu rezultate certe în atragerea de finanțări europene nerambursabile consistente. În organigrama primăriei găsim o mare Direcție Generală Tehnică și Dezvoltare în cadrul căreia funcționează Direcția Proiecte Europene, cu numai 23 de posturi împărțite între Serviciul Monitorizarea Implementării și Postimplementării Proiectelor Europene și Compartimentul Evidență Contracte de Finanțare Nerambursabilă.   

Al doilea exemplu, natural în fond grație eficienței consacrate, este Oradea. Piesa de rezistență se numește Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională. Activitățile sunt împărțite între Serviciul Elaborare și Dezvoltare Proiecte, Serviciul Implementare Proiecte și Biroul Dezvoltare Durabilă. Undeva, neracordată în schemă „plutește” misterios Unitatea de Management a Proiectului/ Unitatea de Implementare a Proiectului. Deoarece Cara-belea se lăuda că va transforma Piatra-Neamț în Oradea Moldovei, e omenește să-i oferim șansa de a explica el funcționalitatea și încărcarea întregii organigrame aprobate, sub urmașul lui Ilie Bolojan, prin HCL nr. 978 din 26.11.2020. E de presupus că a studiat-o, nu? Orice alte detalii credibile despre proiectarea unui teribilul colectiv de scriitori de proiecte în primăria noastră, detalii musai rostite în limba română pentru uzul românilor, ar echivala, așa, cu o minune.

În așteptarea minunii, a devenit tot mai vizibil că Beleaua neagră insistă să caute ceva cu lumânarea. Până găsește, a făcut gata vizibilă – pe față, fără jenă, fără emoție – cioara de pe gard.     

Viorel COSMA

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate