TABLOURI DINTR-O EXPOZIŢIE…

2

11 mai, 2012, orele 17,00. Liceul de Artă “Victor Brauner” din Piatra Neamţ a organizat o expoziţie a absolvenţilor săi în incinta Muzeului de Arheologie şi Istorie din municipiul nostru. Au expus elevii profesorilor Aida Gheorghişcan(pictură), Ştefan Potop(pictură monumentală) şi Gheorghe Cuciureanu(imprimerie). Şcoală cu tradiţie şi mari performanţe, condusă de directorii Mihăiţă Albu şi Luminiţa Moscalu, Liceul de Artă din Piatra Neamţ s-a străduit să ofere elevilor săi gustul pentru studiu, standard înalt şi deprinderea unei frumoase profesiuni. La sfârşitul fiecărui an de studiu absolvenţii organizează o expoziţie-eveniment, rezonând cu vocaţia şi aptitudinile lor.  Deschiderea a fost girată de scriitorul Emil Nicolae(vezi foto nr. 1) şi profesorul Adrian Găină-Romila. Părinţi şi adolescenţi, alături de profesorii lor, iubitori de artă şi câţiva gazetari au asigurat asistenţa. Este dificil să califici prea generos, ori prea sever lucrările unor viitori plasticieni, mai ales că diferenţele sunt determinate şi de factori subiectivi. Până la urmă, piaţa reală nu se caracterizează prin spirit caritabil ci prin exigenţe, norme şi capricii cu “geometrie” variabilă, mult cinism şi meschinărie, evoluţia sau degradarea bunului-gust, cerere şi ofertă. Cât din toate astea au aflat în şcoală tinerii plasticieni?

OBSERVAŢII SUBIECTIVE…

Am sesizat o mică neglijenţă: numele absolventului TUDOSE VLADIMIR(vezi foto nr. 2) lipseşte de pe afiş! Nu este pomenit nici de cotidianul “Ceahlăul”. Câteva coincidenţe nefireşti atrag atenţia, dar nu-mi permit nici un fel de remarcă asupra acestui aspect. Lucrările absolventului Vladimir Tudose sunt marcate de o meditaţie profundă, reflectând curajul abordării unei tematici pretenţioase. Vladimir a prezentat o mandala de excepţie(vezi foto nr. 3). Din lucrările sale de grafică se desprind: minuţiozitatea, răbdarea, tenacitatea, grija pentru detaliu şi dorinţa de a conferi amănuntelor un spaţiu propriu şi claritate într-un context de care depinde fiecare linie sau punct(vezi foto nr. 4 şi foto nr. 5). Profesorul său îndrumător este dl. Gheorghe Cuciureanu. Privindu-i lucrările te poţi gândi şi la tatuajele şefului formaţiei “MAROON 5”, Adam Levine. În fond, aceşti artişti se confruntă cu aceleaşi probleme şi sunt marcaţi de capriciile unui curent căruia puţini îi rezistă: “Tatoo & Piercing”.

Poate că diferă totuşi lecturile…  Lucrările talentatei absolvente Ilisăi Alina-Andreea(foto nr. 6 şi foto nr. 8), eleva d-nei profesoare Aida Ghiorghişcan par uşor marcate de expresionismul plasticianului norvegian Edvard Munch(vezi foto nr 8 bis-MADONA), surprinzătoare fiind discreta înclinaţie spre morbiditatea norvegianului şi un soi de temere nedisimulată dinaintea unei potenţiale agresiuni. Fiind la o răscruce, poate privi cu încredere şi spre creaţia senină a maestrului Sabin Bălaşa.

Gherasim Teodor Adrian reprezintă nota optimistă şi dezinvoltă prin tabloul său, “Orchestra”. Este o lucrare la care a trudit pentru a-i conferi stabilitate, jovialitate şi consistenţă(vezi foto nr. 9), apropiindu-l de aşa-numita “artă brută”. Oferta Dianei-Roxana Rîmbu(vezi foto nr. 10) propune un “dans al creaţiei”, care nu trece neobservat. Pentru fiecare dintre cei care vor binevoi să viziteze această incitantă expoziţie profesorul Ştefan Potop are la dispoziţie un buchet de flori(vezi foto nr. 11).

Text şi foto: MIHAIL-SORIN GAIDAU

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Zurba spune

    nu a disparut, doar ca astia-s ca palamida: nu creste nimic in jur de raul lor. Singura sansa e cea pe care si-a jucat-o romanul intelectual Emil Nicolae – te faci frate cu ei, le faci emisiuni, bla, bla, bla. Cautati un pic, si veti vedea ca mai toti celebrii nemteni sunt manjiti in troaca politicului si-s aburcati in functii, de unde-i promoveaza doar pe cei asemenea lor ori – de regula – mai prosti ca ei. Sunt insa multi intelectuali de calitate care prefera mai curand sa ramana in umbra, in atare conditii.

  2. dracon spune

    Se pare ca a disparut samanta oamenilor de cultura din Neamt, a ramas numai un roman verde care ,,saveaza cultura romana”si acesta este Emil Nicolae. Se pare ca acesta este sustinatorul unei anumite culturi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate