Colegiul Național „Calistrat Hogaș” – o perspectivă nouă asupra educației

0

Colegiul Național „Calistrat Hogaș” este primul liceu din Piatra-Neamț admis pe lista unităților-pilot în domeniul educației media, în urma selecției realizate de Inspectoratul Școlar Județean, Neamț, publicate la data de 28 ianuarie 2021. Apelul la înscriere pe lista unităților școlare-pilot, la nivel liceal, a fost lansat de organizația nonguvernamentală Centrul pentru Jurnalism Independent care a dezvoltat un program, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, în vederea implementării și a testării unor competențe noi, a unor conținuturi și metode de învățare inovative care au la bază literația media (media literacy).

            Literația media, literația știrilor sunt concepte relativ recent apărute care presupun dezvoltarea unor abilități și competențe ce vizează managementul informației în spațiul online: construcția și deconstrucția mesajului mediatic, înțelegerea rolului social al mass-media, înțelegerea rolului mass-media în sistemele democratice, diferențierea adevărat/fals în conținuturile media.

Colegiul Național „Calistrat Hogaș” a câștigat statutul de unitate-pilot pentru educație media în urma unei selecții riguroase care a ținut cont și de demersurile anterioare ale școlii în direcția alfabetizării media: proiectul Erasmus „Journalism as a Learning Tool” urmărește să dezvolte modalități inovatoare de utilizare a jurnalismului ca instrument de învățare; proiectul Building Media Literacy Skills, înscris pe platforma Futurim, înregistrat pe Harta Comisiei Europene a Evenimentelor dedicate media literacy,propunemodule de formare destinate elevilor cu prezentări tematice și exerciții focalizate pe consumul și producția de conținut media; proiectul educațional European Film Factory, din cadrulprogramului MEDIA Creative Europe vine în sprijinul educației cinematografice si permite elevilor cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani și cadrelor didactice din toate statele membre ale programului Europa Creativă să acceseze gratuit un catalog on-line de zece filme din patrimoniul cinematografic european selectat de un juriu european format din profesioniști din istoria și educația filmului; școala de vară eVacanța, Comunicare şi jurnalism în societatea cunoaşterii a urmărit formarea unor abilităţi de diversificare a surselor de informare în vederea redactării şi editării unor texte jurnalistice, dezvoltarea abilităţilor de folosire a mediului web de comunicare şi a instrumentelor web2.0 şi a mediilor de socializare etc.

Ca urmare a admiterii, Colegiul Național „Calistrat Hogaș” va fi implicat, alături de colegii și de licee de prestigiu din întreaga țară, într-un program amplu, complex și inovator, cu durata de trei ani. În prima fază a programului, cadrele didactice ale colegiului vor beneficia, timp de patru săptămâni, de activități de formare în domeniul educației media. Ulterior, profesorii vor implementa activități de infuzare a conceptelor de educație media, vor integra aceste noi concepte în procesul de învățare, etapă ce se va desfășura cu monitorizare și  evaluare directă de către Centrul pentru Jurnalism Independent. Astfel, colegiul va continua, prin transformarea în unitate-pilot pentru educația media, direcția spre integrarea competențelor secolului XXI în procesul educațional. Elevii Hogașului vor întâmpina viitorul, noua societate a cunoașterii, cu abilități și competențe noi: gândire analitică, inovație, rezolvare complexă a problemelor, creativitate, inițiativă, încredere, inteligență emoțională, conducere și influență socială, coordonarea și gestionarea timpului liber. Împreună cu profesorii, prin intermediul Centrului pentru Jurnalism Independent, copiii vor beneficia de instrumentele necesare dezvoltării gândirii critice, care să îi ajute să devină cetățeni informați, să poată distinge între fapte și ficțiune, să deconstruiască mesajele false și să interacționeze cu platformele și rețelele sociale într-un mod responsabil, pentru siguranța lor și a celorlalți.

Obiectivul programului, pe termen lung, este ca, până în 2030, cel puțin 30% dintre elevi (175.000) să înțeleagă rolul media într-o societate democratică, să distingă faptele de dezinformare, să deconstruiască mesajele media și să interacționeze responsabil pe social media.

Colegiului Național „Calistrat Hogaș” își asumă, astfel, rolul unei școli-deschizătoare de drumuri. De reușita programului depinde, ulterior, multiplicarea și extinderea, după 2023, a școlilor care înțeleg rolul alfabetizării media și-și doresc să implementeze educația media în curriculumul școlar.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate