Tribunalul a decis: iată cum arată iluzia democrației – Femeile, puse „la zid”

0

Guvernul polonez a anunțat miercuri, 27 ianuarie, că decizia Tribunalului constituțional în ceea ce privește interzicerea avortului in Polonia intră în vigoare odată cu publicarea acesteia in Monitorul Oficial, în aceeași zi.

O „provocare” legală împotriva legii din 1993 care permite avortul în cazurile de dizabilități fetale grave – care reprezintă 98% din încetările efectuate în Polonia – a fost lansată anul trecut de parlamentarii partidului naționalist de dreapta „Law and Justice”.

Drept urmare Tribunalul constituţional a interzis încă din octombrie 2020 întreruperea voluntară a sarcinii în caz de malformaţie gravă a fătului, statuând că aceasta este „incompatibilă” cu textul Constituţiei, ceea ce duce la interzicerea practic a tuturor întreruperilor de sarcină, excepții făcând sarcinile rezultate după un viol sau un incest, sau atunci când viaţa mamei este în pericol.

Manifestațiile organizate de către polonezi nu au reușit să schimbe decizia instanței. Chiar dacă datele oficiale arată că pe an se fac mai puțin de 2000 de avorturi legale in Polonia, organizaţiile feministe estimează că circa 200.000 de întreruperi voluntare de sarcină sunt făcute anual de poloneze ilegal sau în străinătate.

Totuși avortul în cazurile de malformații congenitale grave nu ar trebui interzis. Ținând cont de faptul că marea majoritate a avorturilor erau din această cauză (98%) și adăugând riscurile la care sunt expuse femeile care aleg din acest motiv să facă o întrerupere de sarcină în mod ilegal, ceea ce poate implica automat condiții insalubre, septice, lipsa posibilității de acordare a îngrijirilor medicale necesare în caz de agravare a stării pacientei sau chiar intubarea acesteia la nevoie, putem spune că viața femeii în acest caz este pusă in pericol.

Surse: BBC.com, digi24.ro

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate